Страница 1 от 2

Прокуратурата преследва любителите пивовари

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2021, 14:35
от nedkost
Здравейте,
На 02.07.2021 г. със съдебно разпореждане по искане на прокурор в дома ми дойдоха 4-ма митничари. Тъй като, аз не правя бира за продажба, а само за собствена консумация без притеснение ги допуснах и дори и показах тенджерите в които приготвям бирата си. Показах им и една каса (36 литра) бира (barley wine, 19 Плато), която си беше лично за моя консумация. Тази бира е достатъчно трайна и без проблеми издържа с години - даже става по-добра!
За моя изненада, митничарите се натегнаха и ми конфискуваха бирата, като дори ми написаха и фиш за маловажно адм. нарушение за 50 лв.
Ще се опитам да обжалвам както конфискацията, така и глобата, но ви моля и за вашето съдействие, защото както това се случи на мен, така може и на всеки от вас да направят.
Тук са документите, които попълваха при обиска:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Re: Прокуратурата преследва любителите пивовари

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2021, 15:13
от dzhin
Това е нелепо.

А под какъв предлог са влезли във вас и какво точно са търсили?
По сигнал ли са дошли?

Re: Прокуратурата преследва любителите пивовари

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2021, 15:39
от nedkost
По сигнал е (донос). Бях в листата на ИТН за област Шумен и може би това е причината хората на Гешев и калинките на местния кмет Л.Христов да се така активни.

Re: Прокуратурата преследва любителите пивовари

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2021, 17:54
от 19122
и какво следва-да те съдят?
по тая логика всеки домашен пивовар не трябва да се хвали, че си вари бира...

Re: Прокуратурата преследва любителите пивовари

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2021, 12:12
от nedkost
Да - такава е логиката на митническите служители.

Re: Прокуратурата преследва любителите пивовари

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2021, 12:11
от nedkost
Днес получих отговора на Агенция Митници.
Оказва се, че според тях дейността ни е незаконна и даже подлежи на санкции по НК!!!
Прилагам отговора на директора на Агенция Митници Павел Тонев.

Re: Прокуратурата преследва любителите пивовари

МнениеПубликувано на: 30 Юли 2021, 17:56
от paputry
Ако са те хванали с голямо количество бира и са те хванали при продажба - това си е кофти. ... но все си мисля, че адвокат ще те консултира по-точно. До колкото знам, за няколко бири (10 - 20бр) няма да се стига до съд.

Re: Прокуратурата преследва любителите пивовари

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2021, 14:47
от nedkost
Не, бирата (36 литра) си беше само за лична консумация. Никога не съм правил бира с комерсиални цели.

Re: Прокуратурата преследва любителите пивовари

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2022, 10:01
от djajev
Здравейте Колеги,
Смятам, че случаят е силно притеснителен и АДПБ трябва да заеме принципно становище, защото като организация (независимо дали колегата е ваш член или не) имате някаква тежест. Да не забравяме, че това може да се случи на всеки един от нас!
Ще ме извини потърпевшия господин, но ми се струва, че е предприел ответни действия без да потърси мнението на правен съветник и под афект, което го тласка към необмисленото действие да си иска 50-те лева, обратно и да иска още 50 лева за разходите, които е направил за производството на въпросната напитка.
Мисля, че единственият правилен довод е, че напитката не е произведена за продажба. Исканията да си правим фирми, за да си варим бира за собствена консумация са огромна глупост. Фирмите се правят за да извършват търговска дейност, т.е. да произвеждат стоки и услуги, предназначени за пазара.
ДОПИТАЙТЕ СЕ ДО АДВОКАТ!
И, нека АДПБ вземе някаква позиция, за да докаже смисъла на своето съществуване! Основната й същност не е да даде 10% отстъпка на членовете си на сайта на Виктор, а да представлява и защитава интересите на членовете си (а в европейски план е прието и на нечленовете, занимаващи се със същата дейност) пред институциите... Иначе ще докажете, че сте поредната абсолютно безсмислена организация.
Желая на всички мъдрост и ви призовавам за общото ни благо да се въздържате от емоционални и необмислени действия!

Re: Прокуратурата преследва любителите пивовари

МнениеПубликувано на: 04 Юли 2022, 14:27
от GunGod
Според мен Стоян трябва да иска среща с министъра за да се обсъди това недомислие! Тук не става дума за кмета, попа, топа и т.н. а за правото на всеки българин да си прави бира.
Едва ли има по важна точка на дневен ред в АДПБ от правото да варим бира!
Нали уж сме еропийци? Според европейския регламент домашното биро производство за собственя консумация е разрешено и освободено от акциз.
Щом ще го караме европейски редно е и в България да е така! Ако пък министъра който и да е в последствие понеже често се сменяват на последък не ги приеме ще ходим там да пушим и пием бира.....да паркираме временно.... там каквото можем и е позволено...!