Суджук

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Re: Суджук

Мнениеот brokenerror » 20 Дек 2014, 07:46

Нарязваш месото на едри парчета, слагаш 20-25 грама сол, на кило, може и подправки да сложиш.. и в хладилника... Там до 3 дена няма проблеми..
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Суджук

Мнениеот mirix » 20 Дек 2014, 22:36

Дори е препоръчителмо 2-3 дена да престои. Както казва народът да узрее.
Аз сега ще правя опити със салам. Нарязах месото на парчета и го обърках с подправките. Утре ще чакам да ми донесатчаръвце да го напълня и после да го сваря и ще видим какво сабя покаже. Дали ще го пуша със малко сланинка или не :D. Че и малко матриял за руле трапезица съм нагласил.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Суджук

Мнениеот knasfas » 15 Дек 2015, 12:47

Здравейте, тъй като вече влязохме в сезона, мисля че не е лошо да размърдаме и тази тема малко. Тази година се проведе първият опит за домашни сурово сушени суджуци. Измайсторихме 2 вида - първата рецепта беше за Горнооряховски суджук. Ще си позволя да копирам рецептата от една електронна книга, наречена "Домашно консервиране на месо и риба". Оказа се, че рецептите са 1 към 1 като тези в една книга от 1976-та година, ако не се лъжа, която обхваща консервиране не само на месни продукти.
ГОРНООРЯХОВСКИ СУДЖУК
Продукти: 10 кг говеждо (биволско) месо, 250 г сол, 10 г се-
литра, 10 г захар, 25 г смлян черен пипер, 20 г смлян кимион.
Пълни се в сухи говежди черва, които предварително се нарязват
на парчета с дължина 30-45 см и се накисват за 1 час в хладка
вода. Напълнените парчета се връзват стегнато от двете страни и
се оформят като подкови. Сушат се и се валцуват, както луканки-
те.
При съхраняване в обикновени помещения с температура 15°С
горнооряховският суджук има трайност 15 дни, а при температура
2° С - до 2 месеца.

Ето как изглеждат
Телешко.jpg


Втората рецепта беше една част свинско към една част телешко.
Подправките, които използвахме за килограм месо бяха:
3гр. Кимион
4гр. Чер пипер
4гр. Чубрица
20гр. Сол
10гр. Захар

Ето ги и тях
Свинско.jpg

Единственият неприятен момент е, че се съхнат на терасата и предполагам, че ще ги чакаме месец, два докато изсъхнат като хората.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Предишна

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron