Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 27 Сеп 2017, 08:53

Новия MLT е готов, вчера успях да го сглобя. За да не пробивам по-голям отвор на Igloo-то, реших да използвам наличния 1/2 отвор за фабричната канела. Хладилната чанта е дебела и е трудно да се намери удължен нипел от подходящ материал. Затова използвах от тези щуцери за бидони 1/2, като отрязах планката и се получи тръбичка 1/2, дълга около 5-6 см, което е напълно достъпно. Ето какво използвах като материали за целия MLT:

Igloo 45-48 литра;
Кран 1/2 женско/женско;
Щуцер 1/2 за крана;
Шайби - 2бр;
Уплътнения - 2бр;
Тръбичката от щуцер за бидон, месингова(ето такава);
Муфа 1/2 женско/женско;
Нипел 1/2 мъжко/мъжко;
За филтъра(Manifold):
2м PVC тръба за топло;
4бр. коляно;
4бр тройник;
1бр. тройник с женска резба;

Тръбичката минава през дупката на Igloo-то, от вън е едно уплътнение, шайба, крана и щуцера. Отвътре е другото уплътнение и шайба, муфата и след това нипела. Използвах муфа и нипел, за да мога да затегна добре с муфата частта към крана, която е неподвижна, а с нипела навивам едновременно към муфата и Manifold, като там не е нужно да е плътно и стегнато за да може да се сваля и да се почиства, а и да пропуска не е проблем. Тествах системата, тече добре с чиста вода, няма течове около крана. Не съм затягал прекалено силно, за да не повредя Igloo-то. Тръбите ги рязах с зеге, както и отворите. Опитах с флекс, но се топи и стават прекалено големи отвори. Малко са неравномерно, но е трудно със зегето. Прикачих ги към тройниците и колената, като загрявах от всеки край на тръбичките и с клещи сгъвах , за да може да влезе. След това с един гумен чух ги сглобих (хич не беше лесно). Почистих остатъците(мустаците) от PVC с каквото намерих и накрая с една голяма пила. Дано съм бил полезен на някой :) Ето малко снимки:
20170926_213344.jpg
20170926_211429.jpg
20170926_211413.jpg
20170926_213323.jpg
20170926_211444.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 03 Ное 2017, 16:29

Днес си принтнах в офиса на 3D принтера две приспособления - едното е държач за стъклен термометър, а другото държач за маркуч, за да не се разплисква течността. Ето малко снимки + линкове към 3D моделите (STL):
https://www.thingiverse.com/thing:1234178
https://www.thingiverse.com/thing:497464
IMG_0529.jpg
IMG_0528.jpg
IMG_0529.jpg
IMG_0530.jpg


Малко е груб принта, но идеята беше да стане за под 2-3 часа. Ще ги пробвам доколко вършат работа :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 10 Яну 2018, 12:35

Купих си още един неръждаем казан, та вече ми станаха два - единия ще е за варене(BK), другия за затопляне на водата за промиване (HLT). Имам два нагревателя, един такъв и един такъв. Въпросът ми е към колегите, които са на подгряване и варене с такъв тип нагреватели, които се монтират в самия казан - Как след това миете казана, все пак има електрически компоненти. Дайте съвети как да направя подходяща изолация, за да не прониква вода и какви коректори да използвам за 220v(например от тези), за да за не висят кабели, докато мия казаните.
В момента ми е лесно, директно под душа и ги мия без проблем, но се притеснявам след като монтирам и нагреватели.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 26 Яну 2018, 12:40

Да не отварям нова тема: Вижте какво има в Lidl, мисля че ще е полезно на всеки домашен пивовар за разпробиване на казани, бидони, кофи и т.н. Не се вижда размера
Image-1.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 29 Яну 2018, 17:00

Върти ми се нещо в последно време и се чудя как да подходя, та ще ми е нужна вашата незаменима помощ :)
RIMS проекта нещо застоя, само дето дадох толкова пари за разни неръждаеми фитинги, но и оборудването ми тогава беше по различно. Не успявам да се справя с течовете, не намерих подходящ термодатчик, който да монтирам. Хубавото е, че чаркуляците мога да използвам за напред, всички са неръждаеми. Към този момент, след като разполагам с:
90L казан неръждавейка за варене BK;
70L казан неръждавейка HLT;
45L Igloo MLT.
Защо да не премина на HERMS? Идеята ми е следната:
1. Монтирам един от нагревателите в HLT;
2. Свървам го към изхода на PID и съответния термодатчик, който ще седи в MLT за следене на температурата на майша;
3. Ползвам тази серпентина от магазина, ще опитам на първо време с нея, като не пробивам HLT, а ползвам серпентина свободностояща в казана и през нея да циркулира;
4. Ползвам същата серпентина след това за охлаждане;
5. Вече подгряната вода в HLT ползвам за промиване.

Притесняват ме няколко неща - дали помпичката ще е достатъчна за циркулация през серпентината и дали серпентината е с достатъчен диаметър, за да мога да подгрявам майша?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот stoyanninov » 29 Яну 2018, 18:30

поздравявам те с добре дошъл в клуба :)
според моя опит, най важното за поддържане и вдигане на температура е постоянен дебит. в нашия случай дебит над 7л/мин за майш около 70л може да се счита за достатъчен
така че провери емпирично дали гравитачно протича през дъното ти такова количество и най вече дали постоянно тротича. и модифицирай дъното ако не.
почти всяка серпентина ще ти свърши работа. обаче не я ползвай за охлаждане. проточен охладител ще ти спести много време и вода. пробвано е :)
поздрави
Стоян
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот dr_slavov » 29 Яну 2018, 19:18

Каква е температурата на водата в HLT-то? Трябва ли да бъде близка до завиране или е достатъчно да бъде с няколко градуса по-висока от стъпката която гониш.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот stoyanninov » 29 Яну 2018, 19:30

Зависи от загубите по системата. При добър поток +5 гр би трябвало да е достатъчно
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 30 Яну 2018, 11:18

stoyanninov написа:поздравявам те с добре дошъл в клуба :)
според моя опит, най важното за поддържане и вдигане на температура е постоянен дебит. в нашия случай дебит над 7л/мин за майш около 70л може да се счита за достатъчен
така че провери емпирично дали гравитачно протича през дъното ти такова количество и най вече дали постоянно тротича. и модифицирай дъното ако не.
почти всяка серпентина ще ти свърши работа. обаче не я ползвай за охлаждане. проточен охладител ще ти спести много време и вода. пробвано е :)
поздрави
Стоян

Ползвам тази помпа, дават й 9л/мин и максимум 5м. Реално повече от 1 метър височина не вдигам, така че да кажем че може да се справи. Вече съм я тествал многократно за рециркулация, както и за прехвърляне към ферментатор и въпреки цената си работи, справя се с температурата.
Не ползвам фалшиво дъно, а manifold(прорязана и надупчена PVC тръба). Вече 3-4 варки съм с него и се справя чудесно.
И аз съм за проточния охладител, но не съм навил все още да сглобя един. Мисля по темата на колегата maxbg viewtopic.php?f=17&t=3371 да набавя частите и да започна да го сглобявам.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот IvayloSf » 30 Яну 2018, 15:49

stoyanninov написа:поздравявам те с добре дошъл в клуба :)
почти всяка серпентина ще ти свърши работа. обаче не я ползвай за охлаждане. проточен охладител ще ти спести много време и вода. пробвано е :)
Стоян

мисля, че колегата нямаше предвид counterflow чилър, а от този тип https://www.aliexpress.com/item/Plate-heat-exchanger-Stainless-Plate-Wort-Chiller-30-plates-Brewing-Chiller-with-1-2-barb/32812208351.html?spm=2114.search0104.3.45.4d79e2e965sEFX&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10065_10068_10344_10342_10343_10340_10341_10084_10083_10618_10304_10615_10307_10302_10313_10059_10534_100031_10103_441_10624_442_10623_10622_10621_10620_10142,searchweb201603_28,ppcSwitch_5&algo_expid=598b116d-6249-41b3-a54b-a2a768d9561c-7&algo_pvid=598b116d-6249-41b3-a54b-a2a768d9561c&priceBeautifyAB=3
Аз също мисля да мина на тези, след толкова много положителни коментари от страна на колегите, които вече тестваха тази система.
IvayloSf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 31
Регистриран на: 23 Апр 2017, 09:39

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта