Нов Mash tun

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Нов Mash tun

Мнениеот Dave Lombardo » 09 Яну 2017, 17:22

ultrashock написа:Това същото като на колегата ли е? Тъй като има доста голяма разлика в цените.

Нямам идея. На външен вид по снимкте е 1:1, ама те китайчетата са царе да крадат снимки от оригиналини продукти и да ги лепят на ментаците им.
Колегата да провери неговото, което е поръчал от UK и ако пише Made in China - значи е същото, но на по-тънка цена :)
Както казва Гърга Питич "Нашето е по-добро от оригинала" :D :D :D
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Нов Mash tun

Мнениеот ultrashock » 09 Яну 2017, 17:51

zion написа:Това китайското съм го пропуснал, а доста се рових последният месец за подобни...и накрая си взех Grainfather-а

На каква цена го купи и от къде? Предполагам си го използвал вече, може ли да споделиш малко опит?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Нов Mash tun

Мнениеот gorang » 09 Яну 2017, 19:30

ultrashock написа:Това същото като на колегата ли е? Тъй като има доста голяма разлика в цените.

Сложи доставка мито, ДДС и т.н. и ще си дойде на цената
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Нов Mash tun

Мнениеот gorang » 09 Яну 2017, 19:46

stoyanninov написа:Здраво. Честито за придобивката. Дай малко повече инфо-каква е гъстотата на майша, с колко вода промиваш и до каква плътност може да се достигне.

Ползвам 5 кг. малц и съответно 15 литра вода за озахаряване и 20 за промиване. Вчера преди варене изкарвах 30 литра на 10.5
След варене 27 литра на 11.8
Може да има минимална разлика в количеството, защото индикациите на уреда показват повече. Вероятно са предвидили количеството, което остава в казана след прецеждане, което е около 1 - 1.5 л.
Аз меря с рулетка и така го смятам
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Нов Mash tun

Мнениеот zion » 09 Яну 2017, 20:40

ultrashock написа:
zion написа:Това китайското съм го пропуснал, а доста се рових последният месец за подобни...и накрая си взех Grainfather-а

На каква цена го купи и от къде? Предполагам си го използвал вече, може ли да споделиш малко опит?


http://www.lovebrewing.co.uk/grainfather-2692/ Toва беше най-евтиното което намерих. Иначе съм направил една варка засега.
Водата е по тяхна формула(за 5кг-17.5л + 16,5л за промиване).Излезе към 23л. за ферментатора при варене 90мин.
Охлаждането е добре, но помпата малко се задръсти при филтъра с хмел, което малко забави процеса, но това пък
даде по добра филтрация.
Температурата я подържа доста добре.Промиването излезе за около 30мин.Утре ще повторя и ще гледам да пусна малко снимки в отделна тема, че тука оспамих
на колегата...поздравляния за неговата придобивка! :)
zion
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 21 Окт 2016, 00:10

Re: Нов Mash tun

Мнениеот gorang » 26 Яну 2017, 11:44

След горчив с последната варка опит искам да споделя за всички колеги, които ползват подобно оборудване, че тук формулата за майшуване и промиване 1:3:4 не важи, както и колегата го е споменал в предния пост.
Аз лично пробвах да намаля водата за майшуване и да се доближа до 1:3:4, което доведе до големи приключения....запуши се фалшивото дъно и спря да пропуска течността към даното (трябваше да бъркам като откачен и при майшуването, и при промиването), дъното на тюна хвана нагар, което доведе до лош топлообмен и при варенето се включваше през 3 минути защитата от прегряване (която е на 110 градуса С), а вътре беше 95-97 градуса и почти не кипя и т.н.
Използва се следната формула:
за майшуване минимум: кг. малц х 2,7 литра + мъртвия обем в литри (например 5кг малц х 2.7 = 13.5 + 3.5 = 17 литра). Важното е при потапяне на кошницата с малцове, горната "цедка" да е покрита с вода.
това съответно намалява водата за промиване с нужното количество и дори е по-малко от това за майшуване. Добре е преливната тръба, ако ползва удължение, то да се махне, стига количеството малц да позволява, за да може когато помпата изпомпва от дъното повече течност отколкото се прецежда през малца, то да се връща по-бързо обратно на дъното и да не прави нагар.
За разлика от Grainfather, където хората са си описали в инструкциите всичко, при китайския вариант нищо не е обяснено, даже не знам колко е мъртвият обем (3.5 при Grainfather).
Това може би обяснява, защо деленията за количеството вода от вътрешната страна показват повече от реалното - вероятно включва и въпросният мъртъв обем.
Ще подхода следващия път с повече внимание и измервания, ако някой си купи подобен уред, да пише и да споделяме опит.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Предишна

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron