Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха паника

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот st_jivko » 27 Сеп 2019, 11:50

Не мислиш за приятелите си,itko.Сигурен съм,че няма да те изоставят в труден момент.
Особено ако той е свързан с унищожаването на излишни количества домашна бира.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 313
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот LivingInChaos » 30 Сеп 2019, 09:26

Много тъжна история...
Масово тук се качваме на канти и разливни и пием Стела между варките...
Обаче някой да вари по 5л и да му стига си е феномен за форума и обществото ни като цяло.
Апетита идва с пиенето, та сигурно скоро ще се качи обема.
LivingInChaos
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 48
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот MadButcher » 30 Сеп 2019, 09:58

Аааа, Стела не пия! Рядко срещана отврат! Има вече досатъчно кадърни крафтчета, по бюджета Бритос
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 252
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот itko » 30 Сеп 2019, 14:27

Хаха, е аз съм си феномен с моите количества на пиене :) Още по-голям феномен е, че никога не съм се напивал с нищо :) Даже ми се струва, че 4 литра са много и ще има сума време да ги пия и ще ми омръзне, та трябва да се намали количеството на до 3 литра, че да има повече разнообразие :)) Варенето на такива малки количества си има и предимства все пак - приближава се до готвенето и отнема по-малко време.

Ама да пусна и тук описанието на резултата:

Пробвах какво е излязло от творението ми. Само с едно сухо охмеляване - започнато в края на 4-тия ден и продължило 4 дена. Като за начало проверих SG-то. Показа ми 1.010, при 1.050 начално. Значи алкохол 5.25, ако първоначалното измерване не ми е било подведено от не особено добрата филтрация на мъстта. Алкохолът на вкус при пиене не се усеща почти, но след десетина минути се усеща.На вкус - горчивината е доста слаба и въпреки, че не харесвам горчиво, няма да е лошо да горчи малко повече. Може би трябва да направя охмеляването не на 85 градуса, а още след спиране на варенето. Хем ще си спестя 15 минутното поддържане на тази температура. Газирах я принудително, но малко слабо. Стои ми малко блудкава, все едно поизветряла, не знам дали заради слабата газировка. Ароматът на цитра обаче е силен. На цвят изглежда убито жълта и мътна - малко по-жълто от фанта лимон. Пяна няма хич.
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 01 Окт 2019, 08:47

MadButcher написа:Имах една инструкторка по готварство която казваше: "Учим технологията, не заучаваме рецепти". С пивоварството е подобно. Първо усвояваме на теория основните технологии и принципа на работа, после ги прилагаме съобразно наличното оборудване, пробваме и се учим от опита си както и от огромния споделен примерно тук. Постигнатият успех и получения опит ни дават възможност да продължим напред. "Гоненето" на някакъв стил не е самоцел нито продукт на случайността, "абе, направих нещо и май ще е IPA".


Последното да го прочетат и в Загорка! :))))

Колега itko, това че пиеш малко ти дава уникалната възможност да пиеш отлежала бира при малки варки.Започни да запечатваш в бутилки с 6-7гр/л захар. (2гр в бутилки 330мл май ще се ти най-подходящи).
При първите си варки озахарявах в хладилна чанта с доливане на вряла вода по калкулатор. Получава се идеално контролирани температури.
Ето ти линк с добри калкулатори https://www.brewersfriend.com/stats/

Поздрави!
Варка -31бр.
Малц -319,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 167
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот itko » 01 Окт 2019, 10:56

Да, може би подгряване с голиване на вряла вода в малка хладилна кутия е добър начин за поддържане на температурата. Мисля обаче да пробвам нещо с водна баня, бързовар и контролер, да видя дали ще се получи. Колко време може да отлеждава една бира преди да започне да деградира? Чел съм, че на много от бирите отлежаването не им се отразява добре.

А ИПА-та на загорка не знам колко е ипа, но ми харесва долу горе, може би заради цитрата в нея :)
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 03 Окт 2019, 08:22

Загорка Ипа в бутилка е прекалено газирана, в кена са я докарали, но с тия 4,5% къде м/у Ипите?!
Въпроса за трайността е относителен .. зависи от много фактори. Моите бири ги харесвам на възраст от 1 до 2 месеца... не че след това не са хубави.

Тия дни се вкарах в нов филм, правя 3 варки една в/у друга за 2 дни. Целта не е да спестя дрожди, защото това може и с промивка, а да направя запаса за зимата при прятните температури в момента. Е и да видя дали става! :)
3Х16кг малц .... :whistle:
Варка -31бр.
Малц -319,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 167
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Предишна

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта