Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха паника

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот itko » 23 Сеп 2019, 12:01

Измерена е с френски хидрометър за бира brewferm - дълъг 28 см. Температурата на първото измерване беше 21-22 градуса, а на второто, след разреждането - 20. Очаквам да получа нещо като слабогорчива NeIPA, макар че трябваше да сложа овесени ядки, но ми се стори, че са поели миризма от хладилника и не сложих. Ще направя 1 или 2 студени охмелявания, пак с цитра. Почнах с малка, защото за по-голяма трябваше да купувам голяма тенджера, пък исках да видя първо дали ще стане нещо и колко е трудно, че да преценя дали ще ми се занимава. А и пия по много малко и 12 литра ще има да ги пия 1 месец :)
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Martin » 24 Сеп 2019, 11:43

itko написа:Очаквам да получа нещо като слабогорчива NeIPA


Тая NEIPA вече за нищо я нямате. За първа варка я правите, със пилс малц и S04...
Това че една бира е мътна и не толкова горчива като ИПА не я прави НЕИПА.
Зад тези имена на стилове седят и изисквания и насоки, както за суровините, така и за вкуса, цвета и аромата.

Мисля че в тоя форум го пише поне на 50 места - започвайте с лесни варки, лесни стилове (пейл или червен ейл) - 1 до 2 вида малц и 1 вид хмел.
Гледам тука едни почват си империали, други с НЕИПА....
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот MadButcher » 24 Сеп 2019, 13:51

Имах една инструкторка по готварство която казваше: "Учим технологията, не заучаваме рецепти". С пивоварството е подобно. Първо усвояваме на теория основните технологии и принципа на работа, после ги прилагаме съобразно наличното оборудване, пробваме и се учим от опита си както и от огромния споделен примерно тук. Постигнатият успех и получения опит ни дават възможност да продължим напред. "Гоненето" на някакъв стил не е самоцел нито продукт на случайността, "абе, направих нещо и май ще е IPA". Конкретният стил си има своите особености: дрожди, малцово съдържание, температура на ферментация. Те дават органолептичните характеристки на приготвеното вече пиво, начина по който изглежда и стиловата му спецификация. Когато вече си "на ти" с процесите, установил си ефективността на оборудването, изчистил си грешките, които допускаш, тогава започваш търсищ стилове, затова помагат BJCP, калкулатори и сума налична информация. Аз преди да започна, нещо което не съм варил досега чета, чета и чета. По възможност опитвам от същия стил. Вижте темите за начинаещи и започвайте, ако има проблеми питайте, но често се питат за А-Бето, при положение, че е написано на 100 места.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот itko » 24 Сеп 2019, 14:30

Да ви кажа, много слабо ме интересува как точно се нарича стила и от какво се определя. По-важното е да стигна до нещо, което ме кефи. Дали ще се казва ипа, неипа или пейл ейл, за мен няма никакво значение. Споменах име, само защото преди това ме попитаха какво очаквам да получа. Ами искам да получа нещо, което прилича на крио неипата на айляк, но с много по-малко горчивина. В друга тема ме посъветваха да ползвам пилс или пейл малц, овесени ядки и въпросната мая и да не охмелявам при варенето. Това и направих. Има точно 1 вид малц и 1 вид хмел, не виждам какво сложно има, че да не започна от такова. Ако не се получи, най-вероятният проблем ще ми е неконсистентната температура на озахаряване, а не типа малц или дрожди.
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Martin » 24 Сеп 2019, 16:17

Съжелявам ако съм прозвучал груб. Трудно мога да формулирам какво искам да кажа. Не ме разбирай погрешно, искам да ти помогна. Но много малко начинаещи домовари просъществуват като почнат от средата така, а аз искам да сме повече, да се развиваме и да си помагаме.

За това казвам на всички, че трябва първо да се научат да пълзят, после да ходят и накрая да бягат.
Питал си и са ти казали колегите да. И разбира се изпълняваш насоките, но не знаеш защо. Правиш нещо на сляпо, без да разбираш процеса и технологията и вариантите са или да стане много добра бира, но да не ти хареса какво се е получило от очакванията, и няма как да знаеш да коригираш следващата варка за да се доближи до твоят вкус, или няма да се получи нищо, и няма да знаеш какво се е объркало.

За това се почва с един прост пейл ейл, да усетиш рутината във деня на варката, процесите, температурите, ензими, дрожди и така нататък. След 2 - 3 варки почваш да усещаш нещата, в процеса на варките продължаваш да четеш и да питаш и работата се получава.

Надявам се да стане бирата страхотна и да съм бил ясен, че просто искам да помогна. Не искам никой който почне да вари да се отказва.


P.S. За НЕИПА-та имах предвид, че сега масово каквото и да се вари се слага етикет НЕИПА.... то не остана друго вече.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот itko » 24 Сеп 2019, 16:27

Ами аз съм чел, не е като съвсем да не зная какво се прави и кое от какво зависи. Е, не съм академик, но базовите неща са ми ясни. Работата е там, че не съм голям пияч - пия по много малко, а повечето бири не ме кефят особено. Да речем от десетина пробвани крафт бири в светлата област ми харесаха максимум 2-3. И то с уговорки. Затова и реших, че може да опитам да си създам нещо, което да ме кефи повече от наличните, на цена, която не е 3-4 лева и кусур за 330 мл. Затова и нямам кой знае какъв мерак да варя обикновени ейлове по стандартни рецепти, макар, че знам, че от това има полза за процеса на учене.
Не знам дали ще стане нещо от тая варка, навярноможе и нищо да не излезе, щото температурата ми варираше страшно много, пък крайната захарност беше учудващо висока (не знам дали не е заради не особено добра филтрация на материала) и е възможно да съм разредил после прекалено много. Но поне знам за следващи опити, че трябва да измисля по-добър метод за задържане на температурата.
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот GunGod » 25 Сеп 2019, 11:05

Не може да се каже че ти липсва ентусиазъм :D Но за да направиш бира която да ти хареса ще трябва да се ангажираш повече.
Колеги споделиха че тенджерите с нагревател и термостат са отлични за начинаещ пивовар. Последно се обсъждаха някакви Лидълски, аз не съм им фен но май Мартин каза че си заслужават. Поне става и за други практични домакински цели.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот itko » 26 Сеп 2019, 10:35

Аз си мисля, че истинското решение на проблемите с малките обеми е водната баня. Представям си нещо от сорта на тенджера, потопена в кофа или леген с вода, в която е потопено бързоварче, управлявано с термоконтролер. Трябва да се сложи и някаква циркулация на водата в банята, за да се изравнява температурата в обема и. Един вариант е с помпа за аквариум, но не знам дали ще издържи 70-те градуса. Другия вариант е да се джурка със самоделна магнитна бъркалка на дъното на кофата. И ако тенджерата е захлупена с изолиран капак, температурата вътре би трябвало да е доста консистентна.
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот MadButcher » 26 Сеп 2019, 11:53

Най-елементарно оборудване за начало е с два съда/тенджери и съд за прецеждане "кофа в кофа", газов котлон 9kW. Аз започнах с тенджера с 20литра обем, в която може да се майшува с до 5-5,5кг малц. Загряване на водата в съотношение с малца 1към3 до 72 или 75С, после се размесва малца и пада до 65-68 с добро разбъркване, когато се размеси добре, да няма бучки, покриваш и правиш някаква изолация на съда, за да поддържа температурата. Следиш температурата, бъркаш и при необходимост подгряваш, йодна проба на 72 за 10ли директно на 78. През това време подгряваш водата за промивка в другата тенджера, която трябва да е поне 30 литра. Промиваш в лаутертюна като изваждаш майша с някакъв гевгир например. Отцеденото може да събираш в кофи. Вариш в съда, в който си подгрявал водата за промиване. Нещо такова правих над 20варки, после си сглобих МЛТ с кран и базука филтър и си спестих хамалогията. За тия количества задължително серпентина за охлаждане и нещо, с което да прецедиш охладената мъст преди ферментатора, дали ще е торбата от магазина, или аз изпозвах една с пореста материя, купена от дрехи на килограм и предназначена за съхранение на хляб. Лаутертюна се продава готов или аз си сглобих от две кофи за мед с обем по 20литра. Първата с кран, втората с разпробито дъно с 3 и 5мм. отвори, върху които финна цедка, имах такъв плат за прецеждане на мед, други използват мрежа за комари. 60% пшеничен малц не го усеща. Това мога да дам като насоки. Минимално като цена. Разполагам с жилище от 57кв.м, в което живеем 4 души. варя на терасата, а обордването прибирам след това. не ме питай къде :D
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот itko » 26 Сеп 2019, 16:12

Аз съм на петнайсетина квадрата по-малко, е, двама сме, ама имам един билюк хобита и целия ми коридор е дърводелска работилница :) Приятелката ми посрещна идеята за правене на бира изключително "ентусиазирано" с думите - "тука вече за мен даже не остана място" :) В момента освен тубичката с бира, в кухньотерасата ферментират и една тубичка с вино от къпини и една малка тубичка с ябълков сок от магазина. Та в тоя ред на мисли 20-30 литрови съдове са изключени, още повече, че аз пия бира само докато ям и то по 250-300 мл и ако сваря такова количество не само, че няма да има място в хладилника да го държа, ами ще има и да го пия до коледа и ще ми омръзне едно и също :) Още повече, че не всеки ден ми се пие бира :) Затова виждам смисъл в такива малки до 5 литрови варки, защото хем ще мога да ги изпивам преди да ми омръзне, хем може да се мине без серпентини (тенджерата с 3 литра мъст в нея се охлажда много бързо в един леген с течаща студена вода), без газови котлони, без лаутъртюни и т.н. Всичко да може да се ползва и за нормалните кухненски цели.
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

ПредишнаСледваща

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron