Нискотемпературен лагер

Модератор: Martin

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот victoryvt » 28 Фев 2015, 10:48

Край на алкохолната ферментация - 12 дена след варката. (10 дена след заквасването)

Начална плътност 13.5%
Крайна плътност 2.5%
Алкохол 5.7%
Пеха 4.5

PIC449.jpg


PIC450.jpg
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот cervesa » 28 Фев 2015, 11:29

А как е на вкус,как е?! :o
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот victoryvt » 28 Фев 2015, 14:11

Ужасна !
:lol:

Всъщност - експеримента го направих, защото я загорих и ми е все тая какво ще стане.
Загорялото се усеща, та - каквото и да стане с ферментацията и отлежаването - все ще ми е дерт.
За кудош, то пък взе че всичко си стана добре.
Жалко ...
Щеше да е достойна за състезание.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот daniel.trifonov » 28 Фев 2015, 22:12

Жалко, от загорялото отърване няма. И след 6 месеца пак ще си мирише на загоряло. Имам подобен лош опит за нещастие. :doh:
Иначе е добре, да се знае от всички, че при ниски температури, дрождите от пакетче работят.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот offroader2 » 29 Яну 2021, 12:03

Привет,темата ми стана интересна..че и занимавката ми в момента ,/по това време на годината с тия градуси/ е лагер който успях да го накарам да ферментира на градуси между 8-10C.Явно нещата ще се получат макар че имах притеснения относно ферментация.
показанията ми OG 16.5% на рефрактометър / малко я попреварих/
заквасена е с *mauribrew LAGER 497 - насипни 11гр.* надявам се че ще се получи добро питие ,Наздраве...!!!
offroader2
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 23 Дек 2016, 15:28

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот st_jivko » 29 Яну 2021, 13:02

Мъка ще им е на дрождите.Без стартер,при OG16,5-недостатъчно работници.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот offroader2 » 29 Яну 2021, 15:25

да стартер задължително ,направих го на 15 C / на външна температура / 30-40 мин преди да заквася ...след първите 20-24 часа направиха пяна ...започнаха да работят
това ми е втора варка с цел *лагер* и се учудвам на ниските температури на който се работи...10-15C
offroader2
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 23 Дек 2016, 15:28

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот st_jivko » 30 Яну 2021, 10:51

Имам предвид стартер за 12-24 часа преди засяване.Има калкулатори
https://www.brewersfriend.com/yeast-pit ... alculator/
Всъщност,колко литра ти е варката?
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Нискотемпературен лагер

Мнениеот offroader2 » 09 Фев 2021, 14:11

варката се получи 18 литра с 16,50 og /измерено с рефрактометър/,и нормално ли е ферментацията да продължава 12-13 дни,,
offroader2
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 23 Дек 2016, 15:28

Предишна

Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта