Страница 2 от 3

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2018, 16:56
от gorang
Аз слагам малко Виена и Carapils малц, гледах от една книга за Clone рецепти от форума в рецептата на Pilsner Urquell

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2018, 09:56
от ultrashock
Хубаво подканваш за лагер. И на мен ми се иска и един лагер да добавя сред варките си, но в апартамент отново не е подходящо - ако ферментирам е позициониран където е и да е вътре, имам температура минимум 18 градуса, което значи около 20 във ферментатора. Ако пък изнеса ферментатора на балкона, там варира от -5 до 5 градуса, което май идва нисичко. Мисля, че не би се получило :) Ще проверя как седят нещата в мазето.

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2018, 11:08
от MadButcher
Маза нямаш ли ? Моята поддържа сега 8-10 градуса и понеже е вътрешна не се влияе от резки температурни промени. Лагерът си ферментира бавно и славно. Там ми стои и бутилираната бира и чака на тъмно и хладно (ама не много) да се изпие. Балконът не е варинат, поне при мене. За 24ч. има големи температурни разлики, което не е добре. Т.е. там температурата почти следва външната и от -10 до 5 за 24ч. хич не е вариант за ферментиране на бира с каквито и да е дрожди.

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2018, 11:45
от Ico
Здравейте колеги,
Понеже и аз се засилих към първия си лагер, имам нужда от помощ. След диацетилната пауза трябва ли да се прехвърля във втори ферментор и да "лагерува" или паузата замества тази необходимост?

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2018, 12:11
от ultrashock
MadButcher написа:Маза нямаш ли ? Моята поддържа сега 8-10 градуса и понеже е вътрешна не се влияе от резки температурни промени. Лагерът си ферментира бавно и славно. Там ми стои и бутилираната бира и чака на тъмно и хладно (ама не много) да се изпие. Балконът не е варинат, поне при мене. За 24ч. има големи температурни разлики, което не е добре. Т.е. там температурата почти следва външната и от -10 до 5 за 24ч. хич не е вариант за ферментиране на бира с каквито и да е дрожди.

Сега се запалих и за домашен лагер и още довечера ще бодна 1-2 термометъра в мазето, за да следя какви градуси поддържа. :)

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2018, 12:44
от ALL_ON
Ти го свари и охлади, аз ще ти осигуря условия за ферментация ;) Проблемът е, че мистериозно може да изчезне част от количеството по време на процеса :lol:

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2018, 13:23
от victoryvt
Ако си стоплил ферментатора до 18гр. за диацетилна пауза, можеш и да избистриш с желатин за няколко дена, след което бутилираш и държиш бутилките на около 12-15гр.
После като се газират да си лежат на студено колкото ги изчакаш.

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2018, 18:27
от MadButcher
Ico написа:Здравейте колеги,
Понеже и аз се засилих към първия си лагер, имам нужда от помощ. След диацетилната пауза трябва ли да се прехвърля във втори ферментор и да "лагерува" или паузата замества тази необходимост?

Ще ти "лагерува" в бутилките, ако я оставиш за дълго (и на студено) ;) да отлежава, това е процеса лагеруване. В началото на средновековието баварците са почнали да го практикуват, за да се съхрани продължително (лагерува) са използвали лед, събран от замръзналите през късната есен и зимата езера, който се внасял в дълбоки изби или пещери.

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2018, 19:04
от dr_slavov
Аз лагерувам след диацетилната пауза във втори ферментатор. Свалям от 18°С до 2°С с по един градус на ден (имам хладилна витрина с контрол на Т) и след това я оставям поне още две седмици на 2 градуса. За този период ферментацията продължава. Смъква поне още 0,5°Р. Бирата става уникално бистра. Бутилирам с малък стартер запазени дрожди от първичната ферментация. На топло за няколко дена и пак на 2°С колкото ти душа трае. Ако изтърпиш поне две седмици ще разбереш какво означава истински лагер. :shock:

Re: Времето е за долна ферментация (лагерни бири)

МнениеПубликувано на: 01 Фев 2018, 11:12
от Ico
Благодаря за помощта!
А в случай, че се премести във втори ферментор и отлежи още две седмици, какъв би трябвало да е обема на стартера за карбонизация спрямо основния стартер, като количество дрожди?