Страница 1 от 1

Много пенлив лагер

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2015, 17:21
от bojur_beer
Здравейте, нови сме в пивоваренето и след като сварихме първия си лагер, ферментира една седмица на 13 градуса и след това го бутилирахме, ама малко се объркахме и го сложихме веднага в хладилника на под 3 градуса. Престоя един ден, след което го извадихме и го оставихме да отлежи на 13 градуса още една седмица. След което отворихме една бутилка да видиме какво става. След отварянето на бутилката бирата в бутилката става на пяна и започва да излиза от бутилката. Защо се получава това?

Re: Много пенлив лагер

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2015, 17:32
от Martin
Струва ми се малко време ферментацията. Една седмица на 13гр. това е изключително малко, вие сте я затворили още докато ферментира. Каква плътност имаше преди засяването, кава при бутилирането? Захар слагали ли сте при бутилирането?

Re: Много пенлив лагер

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2015, 17:39
от bojur_beer
При засяването мисля, че беше около 13%, а при бутилирането около 3%. Захар слагаме по 4гр. наполовин литър.

Re: Много пенлив лагер

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2015, 19:20
от victoryvt
Охлади си бутилките добре в студен хладилник, След това една по една ги отваряш и вендага затваряш с нова капачка.
Ако са на винт - само развиваш и след като изпусне налягането - завиваш.
Преохлаждането подтиска изкипяването, а изпускането на налягане понижава нивото на газировка.
Може да се наложи да го направите това още един два пъти докато спред а излиза сама.
Другата причина за това е зараза в бирата, поради което се е отделил допълнително ЦО2 и се е прегазирала.
Някакви лоши миризми усещате ли ?

Re: Много пенлив лагер

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2015, 23:54
от bojur_beer
Ще го пробваме този вариант с отваряне и затваряне. Иначе на вкус си е добра, не се усеща нещо неприятно. Благодаря за инфото. :text-thankyoublue: