Страница 1 от 3

Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2017, 17:05
от Fikata
Колеги след дълго четене и объркване искам някой да помогне с прост отговор.Досега съм правил само ейлове,и искам да направя бок.харесах си рецептата на колега от форума viewtopic.php?f=72&t=3437
Въпросът ми е какво ще стане ако оставя дрождите във ферметациония съд през цялото време на ферментацията (в случая 18 дни) и след това бутилирам със захар 6гр./л. и я оставя на стайна за седмица и после на 0-5градуса за лагеруване в бутилки за 2/3 седмици.
Ейловия подход няма ли да даде прилични резултати.

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2017, 21:27
от lhristov
Fikata написа:Колеги след дълго четене и объркване ...
...какво ще стане ако оставя дрождите във ферметациония съд през цялото време на ферментацията (в случая 18 дни) и след това бутилирам със захар 6гр./л. ...


Ако позволите аз да взема отношение с малкото ми познания. Ако бъркам, моля, отбичете ме и повече няма да се обаждам.

Fikata, това ли те притеснява?

"Ферментация 12°C / 8 дни (или докато стигне 5°P)
Диацетилна пауза 20°C / 24 часа (или докато стигне 3°P)
Вторична 7°C / 10 дни"

Страхуваш се, не знаеш как да откалиш (декантираш) едни 20-30 литра течност?
Или проблема е, че няма къде да внесеш на топло?

Защото в случая, това в червеното е важно! Заради това се прави отделянето и загряването.
Нали, колеги?

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2017, 22:23
от Fikata
Не искам да прехвърлям бирата в друг ферментатор не искам да мия дрожди, да цедя да заквасвам с друга за бутилките и тн.питам може ли да действам както си знам с ейловете.само ще спазя температурите и времетраенето от рецептата.после си газирам и я слагам на студено.моля да се включат хората напред с производството на лагерни бири,ще се оплеска ли нещо кардинално ако я направя така каккто съм написал.

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 13:25
от Martin
Може да я държиш и върху дрождите но рискуваш кофти аромат.

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 14:17
от Fikata
Мерси,а газирането със захар става ли или да отделям от утайката с дрождите.

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 16:04
от AtanasBozhkov
Аз съм правил подобна бира, тъмен бок с ейлови дрожди, миналата пролет. В началото беше провал, оставих я, защото нямах време да я изпразня от бутилките. И наскоро я пробвах, ама Случайно, и се оказа жестока, ама жестока бира. Докато няма бира и изведнъж- страшна бира от нищото! Единствено е повече газирана, но това е нещо, което може да се промени след отваряне :)... Абе имаше хора и от форума ,които са я опитвали. Могат да се изкажат, няма да им се сърдя!:))))

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 17:51
от Fikata
Аз явно не обаяснявам правилно.ще спазя рецептата температури всичко.ще ферментирам с лагерни дрожди.просто питах дали мога да подходя като с ейловете които правя.тях неги прехвърлям в друг съд за вторична ферментация и ги газирам със захар.това е .но вече си мисля че щом няма да махам утайката ,и газировката със захар ще стане защото ще има активни дрожди .

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 19:00
от AtanasBozhkov
Ами всъщност Мартин е разбрал и ти е отговорил :)

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 22:39
от Fikata
На единия да на въпроса за газирането не ,но хубаво де като я направя ще видя.става ли не става ли.

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 23:23
от AtanasBozhkov
аз нещо не разбрах, кой е ейловия подход, кой е лагерния, кой искаш ти..