Страница 2 от 3

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 12:55
от dr_slavov
Ако я отделиш на 7-8 ден ще има активни дрожди за газировка. Просто лагеруването ще бъде в бутилките. Не е точно по технологията за лагер, но става и така.
Мисля, че това беше въпроса?

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 10:56
от Fikata
Момчета мерси за помощта.Иначе ейловия подход така наричам мойто правене на бира.то е просто(варя и озахарявам според рецептата,после заквасвам в ферменаттора около 7 дни ферментира и после бутилирам със захар за газировка и отлежават след седмица за газировка на топло ,после на ниски темп . и така.,а тука с тия лагери 3/4 температури се сменят на ферментацията и на отлежаване не се газира със захар защото явно са заспали дрождите или ги няма и тн.) та въпросите ми бяха мога ли както е по рецепта да държа бирата с утайката 18 дни без да я прехвурлям в друг съд след пърите 8 дни,и дали ще мога да газирам със захар ,а не с мая за бутилиране ,утайка от първичната ферментация или нещо подобно.От отговорите до момента разбирам че рискувам да има лош аромат бирата след ферментация с дриждите 18 дни особенно с тази диацетилна пауза на 20гр. ,а след последния пост се чудя ако ферментира само 7/8 дни дали изобщо ще е преключила ферментацията и оттам гашинг и тн. абе искам да избегна сложното но май бая риск си е.А иначе желанието ми да пропусна прехвърлянето в друг съд и газирането с утайката идва от това че бирата ми ферментира в 2 канти по около 20литра и нямам още 2 където да прехвърля бирата,а в пластмасови бидони не искам да ферментирам. За газировката не знам дали ще изчисля правилно количеството от утайката което трябва да сложа и тн.Та ако някой ми напише как мързеливо да си направя този бок,ще съм му мнооого благодарен :)

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 11:41
от victoryvt
Не са страшни лагерите.
И не се фрустрирайте (каква мъдра дума :) ) от по-сложната технология !
Ще стане и по "ейловата" :
1. Ферментация на 12-13 до най-много 15 гр. - за 10 и под 10 - само за опитни и с добра техника пивовари.
2. Ферментацията трае малко по-дълго , но не много - да речем че вместо за 7 ще трябва да изчакате 8-9 дена и то само в долните температури - 12гр.
3. Спокойно може да се бутилира и без лагеруване - както се прави при ейловете. След това е добре да са на горния дипазон (15гр.) защото ще им е зор в бутилките.
4. Газират ли се - тогава ще лагеруват - на ако може под 5 гр. , ако не може - по-дълго време.

Т.н. диацетилова пауза не е задължителна (вдигането на темп. в края на ферментацията). Отлежаването после на около 5 гр. върши същата работа.
Въобще - сега е момента за лагери, налято и да искате няма да може (освен в специален хладилник).

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 12:11
от Fikata
Евала на Виктор за пореден път.Ето това разяснение чаках.Няма да ходя на конкурс ,просто ми се пие бок.Супер съм доволен :dance:

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 23:44
от AtanasBozhkov
Браво и на теб, че зачекваш такива теми и провокираш дискусии :)

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2017, 11:44
от Fikata
Мерси на всички който писаха,просто като стане дума за лагерни бири и всеки казва различно.Широкото мнение за тях е че се правят сложно и резултата не е кой знае какво,а и ги продават в магазина за левче.Но по начина който каза Виктор всичко е просто като при ейловете.Ясно е че ако решиш за конкурс или да направиш супер бирата трябва да се постараеш повече,Но когато имаш 100 температури и откалявания и по специфични неща и при газировка и каде ли не,риска да я излея в канала се увеличава.Успех на всички и както каза Виктор си е време за лагери.

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2017, 18:39
от Clarion
Аз съм правил няколко пъти лагер с ферментация, диацетилна пауза, преместване, две седмици лагеруване (на 3-5 градуса) и после бутилкова газировка и с никакви дрожди и утайки не съм се занимавал - очевидно дори и малкото останали след преместването са достатъчни за газировката, а и температурите на лагеруване не ги убиват. А голямото предимство според мене на лагеруването преди бутилиране е много по-доброто избистряне.

Малко встрани от темата - гелдал съм из нета въздушни клапани за канти как правят (защото имам канти от Кола за газиране и разливане и си мислех дали да не ги използвам и за ферментация, ама без да ги разпробивам и т.н.) - ти как си го реализирал това?

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 09:08
от Martin
Слагаш един накрайник на входа за СО2 с маркуч, а маркуча потопен във шише с вода.

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2017, 11:21
от ВескоВарна
Здравейте! Вчера си спретнах лагерче ...
Pilsner Malt - Гърция -15kg
Дрожди S-23 - 3пак.
Citra 13.1% втора употреба 80гр. за 80мин
SAAZ 3,3% 80гр за 10мин и 70гр сухо
Пусна 100л Х 11%Р преди варене. Понеже си жертвах бидона във винената кампания ферментирах в 3 кегаХ30л.(както се оказа + 1 Х 11л)
Направих 3 мини стартера за кеговете, а за малкия прекарах малко вода да обере остатъците от бурканите на стартерите!:) За малки количества - става.
Интересните моменти: Когато правя сухо охмегяване, накрая отцеждам торбичката и я слагам както е с тежеста и хмела в найлонова и я хвърлям във феизера. Този път не я извадих отвечер и се наложи да я топя във врящата мъст като пакетче чай да се размрази. В резултат на това мъстта се пресече още в началото на варенето и все пак сложих Ирландски мъх накрая. Накрая отделих доста утайка ...това е хубаво май.
Другото интересно е при прехвърлянето във ферментаторите се образува ограмно количество бяла бирена пяна ... чак се наложи да редувам кеговете за да спадне малко. Не ми се беше случвалото ...
Имам високи очаквания!

Re: Тия страшни лагери :)

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2017, 20:48
от ВескоВарна
Уффф! Тия лагери ... бирата сварих в неделя, днес- петък, двата кега(които бълбукали) от 12% са едва на 10%, а тия дето НЕ бълбукали са единия на 9%, другия на 8% ...
Когато ги оставих Т на помещението беше 15С, сега на помещението 11-12С измерени с калпав термометър, а на бирата 10-11Ц измерено с приличен. Извадих съхото охмеляване.
Какво да паравя? Да преместя на по-топло? Да затопля помещението? Да разбъркам?
Миришат хубаво и пак има малко бяла пяна ...