Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 23 Яну 2017, 09:28

Обикновено процедирам така:
Варене на бира - неделя, ферментация 1 седмица и в неделя бутилиране(1 седмица). Още една седмица на същата температура като по време на ферментацията (17-20 градуса), но по бутилките с добавена захар и следващата неделя я слагам на студено. Обикновено не чакам цяла седмица, на 2-3 ден започвам да отварям и да пия. Реално целия процес от варенето до годната за пиене бира трае 3 седмици
Обаче понякога не успявам да бутилирам следващата неделя и го отлагам за 2-3 дни по-късно, т.е. стават 10-11 дни във ферментатора. Това би ли довело до някакви нежелани ефекти?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот victoryvt » 23 Яну 2017, 09:51

Не, особено сега зимата.
Лятото на по-горещо е по-опасно, но и до следващия уйкенд е нормално.
По-ранното бутилиране (преди да са минали 7 дена) би могло да е проблем заради недовършена ферментация.
Освен това дори и след приключване на падането на екстракта, дрождите имат какво да правят още няколко дена - изчистват си образно казано "екскрементите".
Но и там е въпрос на преценка - ако е било добре заквасено и на по-висока темп. - може и на ден 5, или 6 да се бутилира. Ако има някаква причина де.
Ако няма - най-добре да се изчака още малко.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 23 Яну 2017, 10:57

Ок, мерси за обясненията. За лятото ще е сложно поддържането на 15-18 градуса. Или трябва да прекратя временно пивоварството или да помисля за малък хладилник с терморегулатор, който да побира 40 литров бидон. Така ще мога и някой лагер за в бъдеще.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот 5th-hokage » 23 Яну 2017, 15:45

Не е нужно чак хладилник :) стига да имаш климатик у вас - достатъчно и да натопиш ферментатора в един леген пълен със вода - да го завиеш със стара фанелка която да е мокра и потопена в легена с вода и да пуснеш вентилатор да духа - сваля доста температурата от околната среда (над 5 градуса - горе долу до приемливите 20-22 за ферментазия ако вънка е 28-30) :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 23 Яну 2017, 16:08

Аз пък лятото правя страхотни вайсове и белгийски при 22-25 градуса.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ALL_ON » 23 Яну 2017, 20:22

Martin написа:Аз пък лятото правя страхотни вайсове и белгийски при 22-25 градуса.


Потвърждавам и аз казаното от Мартин! Вайса ми ферментира при 24-26 гр. външна температура и стана супер :) Нотингам и US-05 учудващо държат и те на високи температури (22-23 гр. външна) без лоши и нежалани аромати и вкусове в бирата :) Белгийските дрожди също (например Т-58), така, че има варианти и за лятото ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 24 Яну 2017, 09:28

Мисля първо да изчакам да дойдат високите температури и да замеря в мазето какво е положението. Просто нямам място за хладилник в апартамента и без това оборудването заема доста място, а вече покупната му цена значително нарасна, за да рискувам да го държа в мазето.

Вчера бутилирах Rhombus American Wheat Beer. Сериозно количество и доста дълго бутилиране (около 60 бутилки). Този път го направих с 6 гр на литър, вместо 7 гр, както предните пъти. Струва ми се, че вайса трябва да е малко по-малко газиран. Искам да кажа само, че бутилирането с пълначката за бутилки за 7 лв от магазина значително ускори и улесни процеса. Отделно на кофата с кран, от която бутилирам сложих бърза връзка и само с едно щракване монтирам маркуча с пълначката. Избягвах бутилки на Ариана, използвах всякакви други, които набавих с времето и затварачката се справи добре. Доста по-малко мазало стана, в сравнението с предходните пъти.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот 5th-hokage » 24 Яну 2017, 21:29

За първи път реших да мина на кегератор точно поради тази причина - 60 бутилки е твърде много за да си играем да :
1. Мием
2. махаме етикети.
3 затваряме с капачки
4 държим на топло а после и студено
- 1 кег 20 литра - една варка - няма капачки няма проблем няма чакане за газиране :) слагаш и пиеш 1 миене :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ALL_ON » 24 Яну 2017, 22:21

60 казвате, шегаджии :lol: Аз в неделя 85 измих и напълних ;) Прави сте хамалогия си е, но пък се свиква! Разбира се кега си е кег :clap:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот SDS » 25 Яну 2017, 08:59

Измивах, дезинфекцирах, пълних, затварях даста повече бутилки... преминах на кегове и си реших проблема.Сега с пълначката от магазина на, Виктор си пълня колкото са ми необходими за момента.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron