Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот dr_slavov » 16 Яну 2017, 14:31

ultrashock написа:Преди варенето беше 13P, след варенето 14.8P. Това нормално ли е, случва ми се втори път.
Нормално е. Изпаряваш вода, концентрираш разтвора и му се вдига % захарност.

ultrashock написа:Използвам захаромер, без да залагам корекции, тъй като ги темперирам до 20 градуса, на колкото е и калибрацията на захаромера.
С какъв захаромер мериш? Имаш ли снимка? Не са нормални тези проценти на ефективност. Някъде има грешка. Или в литрите добита мъст или в измерването на захарноста.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 16 Яну 2017, 14:51

Меря със захаромер от магазина и темперирам на 20 градуса. Крайното к-во меря първо с рулетка, след това като го сипя по ферментаторите и тях съм ги разграфил. По сигурен съм в литрите, отколкото в захаромера. Бях си поръчал рефрактометър, но така и не дойде от Китай :(
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот victoryvt » 16 Яну 2017, 19:56

71-72% е (за 30л. на 14.8)
И не е ненормална за пшенични бири.
И аз толкова я докарвам повечето пъти, даже и 74
Ако имаш съмнение за верността на захаромера - направи тест : отмери 90гр. вода и 10грама захар - направи разтвор от 100 гр. с тях - трябва да ти покаже 10%
15% ще са 15гр. захар и 85 гр. вода и т.н.
Нарочно пиша грама вода, защото най-лесно се мери с електронна везна. Иначе точни мерителни цилиндри едва ли всеки има.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 17 Яну 2017, 10:40

Доколкото разбирам, няма за какво да се притеснявам. Ще проверя захаромера все пак.

В момента максималния обем, който мога да изкарам е около 30-32 литра бира. Това е така, заради съда в който озахарявам (24.5 литра). Виждам по различни рецепти, че има вариант малца да се смеси в съотношение 2.5 към 1, вместо 3 към 1. Ако приложа това съотношение и покача водата на промиване на 5 към 1, вместо 4 към 1. Ето и примера:
Текущо:
Малц 6,2 кг;
Вода за озахаряване 18,6L
Вода + малц в съда за озахаряване 24,8L
Вода за промиване 24,8L
Общо количество вода без загубите 43,4L

Увеличен обем:

Малц 7,1 кг;
Вода за озахаряване 17,75L
Вода + малц в съда за озахаряване 24,85L
Вода за промиване 24,85L
Общо количество вода без загубите 53,25 L

Изобщо има ли вариант по някакъв метод да покача крайния обем на варката. Съда ми 60-70 литра и има още доста капацитет.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 17 Яну 2017, 11:01

Водата за озахаряване варира от 2:1 до 4:1, и то в зависимост от малца а не от колко бира искаш да изкараш. Тъмните (карамелени и препечени) малцове са по киселинни от светлият. За да са уцели добро пеха за майшуване (5,2-5,5), без да се ползват добавки като киселини и соди, най-лесният начин е колкото по тъмна е бирата, по рядък да е майша. Така че при 100% пилс и пейл малц можеш да озахаряваш 1:2 до 1:2,5, а при стаутове и портъри 1:4.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот petiomalchev » 21 Яну 2017, 07:36

Ако озахаряваме примерно 1:2 то тогава колко вода за промиване трябва да подготвим 1:5 ли?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ALL_ON » 21 Яну 2017, 10:49

Точно така :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот victoryvt » 21 Яну 2017, 17:32

Да, ама 1:2 ще е малко зор за ензимите. Пак ще стане де, но може би ще иска повечко разбъркване и точност в температурите.
Освен това ако бирата е по-тъмна може да се получи прекалено кисел майш и да се фаворитизира бета-амилазата за сметка на алфата, което ще доведе до оголване на тялото и повишаване на алкохола.
Ако ли пък искаш по-силна бира - вместо с още 5 - промивай с още 4 и ще имаш не 12% , а 14-15% Плато.
Да не говорим че и профилът на водата не се знае какъв е - ако е много мека - майшът ще е по-кисел и т.н.
Тъй че най-добре да се мери всичко - твърдост на водата, киселинност на майша и ако трябва да се добавя млечна киселина или да се предвиди кисел малц. Или да се промени нещо друго и т.н.
Но за една проста рецепта - 1:3 майш , 1:4 промиване и накрая имаме 11-12% екстракт (или 13 ако имаш хубава екстрактивност)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 21 Яну 2017, 21:10

За тази седмица не бях предвидил варене и днес следобеда си поиграх с изолация на съдовете. Според мен се получи много добре и най-важното функционално.
Ел.казана за озахаряването си имаше каменна вата, но не прилепваше плътно, поорязах я и с 3М тиксо я постегнах.
Големия 60L казан изолирах напълно по следния начин: 2 пласта изолация за радиатори, 1 пласт дунапрен 1 см и още 1 пласт от изолацията. Всичко е залепено с това здравото ремонтно тиксо на 3М. Ето списък с материалите:
Тиксо 3М сиво, много здраво - Lidl, беше на промоция за 5.99 15 метра, даже ми остана 1/3;
Изолация за радиатори 15 метра - 12лв от един магазин в Люлин, където има много полезни нещица за пивоварството(Ето туксе намира). Има маркучи, бидони всякакви размери, всякакви джаджи за напоителни системи. кранове и други;
Дунапрен - от Илиянци, един склад - 10лв.

Казана стана много добре, сложих от долу едни дръжки, за да мога да го свалям, тъй като влиза плътно и направо се вакумира.

Ето малко снимки:
Ел.казана 24L:
20170121_193811.jpg

Казана 60L:
20170121_193759.jpg
20170121_193718.jpg
20170121_193702.jpg
20170121_193653.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 22 Яну 2017, 11:10

victoryvt написа:Да, ама 1:2 ще е малко зор за ензимите. Пак ще стане де, но може би ще иска повечко разбъркване и точност в температурите.
Освен това ако бирата е по-тъмна може да се получи прекалено кисел майш и да се фаворитизира бета-амилазата за сметка на алфата, което ще доведе до оголване на тялото и повишаване на алкохола.
Ако ли пък искаш по-силна бира - вместо с още 5 - промивай с още 4 и ще имаш не 12% , а 14-15% Плато.
Да не говорим че и профилът на водата не се знае какъв е - ако е много мека - майшът ще е по-кисел и т.н.
Тъй че най-добре да се мери всичко - твърдост на водата, киселинност на майша и ако трябва да се добавя млечна киселина или да се предвиди кисел малц. Или да се промени нещо друго и т.н.
Но за една проста рецепта - 1:3 майш , 1:4 промиване и накрая имаме 11-12% екстракт (или 13 ако имаш хубава екстрактивност)

1/2 е малко екстремно да, 1/2.5 стига. А за тъмните бири съм споменал че даже до 1/4 може, зависи от процента на тъмни малцове.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта