Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 29 Ное 2016, 09:43

Колега, това охмеляване го направих по препоръка на колегата Martin. Доколкото съм разбрал от всичко изчетено до момента, времената за хмеловете с "@" означава на коя минута от започване на варенето трябва да се сложи дозата хмел. В случая съм варил не 90 минути, а 80 минути, Съответно съм сложил първата доза на 50-тата минута от варенето и втората на 70-тата минута (10 минути преди края на варенето).
Има ли нещо, което греша с тези времена? Ако това наистина са време за които врят, какво прави това "@" пред тях?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 612
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 29 Ное 2016, 10:23

Не. Рецептите са ми с времена на врене. @60 и @10, значи че съм ги слагал 60мин и 10мин съответно преди края.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот victoryvt » 29 Ное 2016, 10:26

(Мартин ме е изпреварил)
Не - времената , независимо как са описани се дават като "време в минути за врене на съответния хмел"
Рецептите би следвало да изглеждат така :
1. Горчив хмел едикакъв си с 12% алфа за 80 мин. врене (при 90 мин. процес значи че е сложен на 10-тата от завирането)
2. Хмел за вкус едикой си с алфа 6% за 20 мин. (сложен е на 70-тата минута от 90 общо)
3. Хмел за аромат едикой си с алфа 2.9% за 10 мин. врене
- още един за аромат за 5 мин. врене
- още един за аромат за 0 мин. врене (означава че е сложен след като енергията е спряна и серпентината е потопена и вече започваме охлаждане) - този хмел не отдава алфа киселини, защото не е врял нито една минута - отдава само аромат.
4. Хмел едикакъв си - за сухо охмеляване - след бурната ферментация за 5 дена (оставен е във ферментатора 5 дена)
- друг хмел за сухо охмеляване за 5 дена (оставен е след първия или двата заедно за били - няма значение)

Причината да се посочват минутите врене е много проста - по тези минути се изчислява колко IBU единици е внесъл съответния хмел.
Всички калкулатори така работят - вид на хмела (пелети/листа), алфа кислини на сорта, време за врене в казана = единици утилизирана горчивина
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2085
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 29 Ное 2016, 10:50

Забелязах, че в brewfriend е така, но това @ ме е подвело в описаните тук във форума рецепти. Признайте, че е леко подвеждащо, особено за хора в IT средата :P
При първата варка всичко е ок, тъй като варих 90 мин, на 10-тата от началото на варене сложих доза 1, на 10-тата преди края доза 2.
При втората варка малко съм закъснял с първата доза (варил се е само 30 минути), предполагам няма да има нужната горчивина, втората доза е ок. Вероятно ще имам ароматна, но сладка бира.

Между другото днес сутринта ферментацията е все още бурна, но няма пяна от аероклапата.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 612
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 29 Ное 2016, 17:32

Колеги, мъча го този калкулатор, но имам известни затруднения. Опитвам се сложа като параметри и съотношение на вода:малц за озахаряване и промиване, както и абсорбирането на вода от малца, за да може всеки сам да ги въведе, както ме е посъветвал dr_slavov по-назад в темата. Става въпрос за горната част на калкулатора, където изчислява к-во вода за озахаряване и промиване, както и к-во малц, нужни за рецептата. Ако някой е на ти с Excel и пивоварството едновременно, нека го подкараме за да върши работа за оразмеряване на рецепти според налично оборудване. В последствие може да се ъпгрейдне и за други изчисления.
Recipe_Calc_By_Boil_Volume v.2.xlsx
(12.92 KiB) 239 пъти
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 612
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 29 Ное 2016, 17:56

Защо толкова сложно? Вода за промиване 1/3 (разбирай 4кг малц 12л вода) или D4*3 и толкова
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 30 Ное 2016, 10:40

Martin написа:Защо толкова сложно? Вода за промиване 1/3 (разбирай 4кг малц 12л вода) или D4*3 и толкова

Това е ясно, но проблема беше, че количеството малц трябва да се сметне на базата на количеството вода за варене, полето в жълто, но Excel даваше една грешка(circular reference). Днес сутринта на свежа глава ми светна как да го направя.
Прилагам последния, надявам се финален вариант:
Recipe_Calc_By_Boil_Volume v.3.xlsx
(12.9 KiB) 245 пъти

Пак да поясня, калкулатора смята - количество малц, вода за озахаряване, вода за промиване, както и всички други видове малц оразмерени според обема на съда за варене (полето в жълто). Хмела и дрождите не влизат в сметките, тъй като за тях няма универсално съотношение, но пък влизат в долната таблица, за да оразмери за конкретната рецепта. Разделен е на 2 части:
- В първата част се въвежда капацитета на съда за варене. По желание може да се променят и съотношението на вода малц за озахаряване и промиване, както и коефициента на абсорбирана вода от малца. Таблицата смята необходимите количества малц, вода за озахаряване и вода за варене.
- Във втората част въвеждате типа малц и к-вото по оригинална рецепта и таблицата смята оразмерените к-ва спрямо данните от първата таблица.

Ако имате въпроси или смятате, че нещо не е както трябва ми пишете.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 612
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 05 Дек 2016, 10:19

Колеги, напредвам :text-thankyoublue: .
Миналата седмица, както описах, направих втора варка, която тази неделя бутилирах. Рецептата беше 1:1 с тази от първата, като добавих освен Hallartau и малко Magnum за горчивина. Всичко изглежда да е наред с нея. Бутилирането го направих докато правех и третата. Реших да разнообразя и като фен на вайса, следвах рецептата на Martin - Weissbier. Ето така изглеждаше при мен:

Pale Ale Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия - 2кг;
Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Вайерман Германия - 2кг;
Mandarina 15 гр на 10-тата минута;
Mandarina 15 гр на 50-тата минута;
Ирландски мъх - 5гр на 50-тата минута
Safbrew WB-06 насипни 11гр.
Вода за озаряване (Strike Water) - 11,8 л;
Вода за промиване (Sparge Water) - 15,7 л;
Озахаряване на 66 градуса за 60 мин;
Варене - 60мин;
OG: 14P;
Крайна к-во - ~17.5L;
Екстрактивност: 61.25%;
Ефективност: 78.53%;

Този път цялата процедура направих сам, докато се вареше бутилирах предходната, докато озахарявах си направих една стойка за казана, на която да закрепя бързовара и термометъра(ще я снимам). Общо взето целия ден от 11:30 до 18:00 бях зает. Стана голямо мазало при бутилирането, тъй като се счупи гърлото на едната бутилка.
Като цяло, мисля че всичко мина по план. Озахаряването мина без големи темп. разлики,промиването мина гладко и безпроблемно, варенето също, най-досадната част беше филтрирането към ферментатора. За рехидратация на дрождите използвах бирената мъст (200мл) от пробата която взех след промиването + лъжица захар и 100 мл преварена вода, темперирани на 20-22 градуса.

Единствените ми въпроси тук са:
Правилно ли съм сметнал Екстрактивност и Ефективност?;
Защо по оригинална рецепта излиза 11.5Р, а при мен дойде на 14Р? Преди измерването на захарност темперирах бирената мъст на 20-22 градуса, за да е най-точно. Цифрите ме навяват на мисълта, че съм пропуснал едно канче с вода или при озахаряването или при промиването. Аз използвам едно канче 1.5 литра и си броя докато сипвам 1.5, 3, 4.5, 6, 7,5 и т.н. и вероятността да сложа 1 канче по малко или повече не е малка :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 612
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 05 Дек 2016, 11:20

ultrashock написа:Защо по оригинална рецепта излиза 11.5Р, а при мен дойде на 14Р?


Аз по принцип цедя малко повечко, и ми излизат количество за заквасване към 19-20л. А и може да съм имал слаба екстрактивност.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 13 Дек 2016, 20:54

Втората варка изглежда така и е доста по-добра, по-ароматна и някакси по плътна. Остава да поработим над бистротата, но за следващата съм се погрижил. Бирата е от рецептата за начинаещи - Светъл Pale Ale:
2016-12-13 19.50.22.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 612
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron