Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот petiomalchev » 02 Яну 2017, 10:09

Мисля и аз да се пробвам с тази рецепта на Мартин, стана ми интересно хмелът Мандарин наистина ли има аромат на мандарина или само загатва.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dejmos » 03 Яну 2017, 14:15

Ако става дума за хмел Баварска мандарина - да, ароматът на мандарина е осезаем. Не съм правил бира с него, само сайдер, но се усеща добре. За разлика от другите хмелове с цитрусова нотка, при които ароматът е неопределено цитрусов (не може да посочиш на кой точно цитрусов плод мирише), Баварската мандарина си мирише точно на мандарина.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот asenr » 05 Яну 2017, 23:25

Много приятен аромат. Аз варих пшеничен вит с Мандарина Бавария и кориандър и се получи нещо невероятно.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 190
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот AtanasBozhkov » 07 Яну 2017, 23:30

ultrashock написа:Втората варка изглежда така и е доста по-добра, по-ароматна и някакси по плътна. Остава да поработим над бистротата, но за следващата съм се погрижил. Бирата е от рецептата за начинаещи - Светъл Pale Ale:
2016-12-13 19.50.22.jpg



а защо бистрота на вайсбийр? че чак и ирландски мъх? нещо не долавям логиката
AtanasBozhkov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 63
Регистриран на: 19 Авг 2015, 17:22

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 09 Яну 2017, 10:21

Имал съм в предвид бистротата на втората варка, която е копие на първата. За вайса не съм целял бистрота, но го правих с ирландски мъх. Реално се получи бистра като Пиринско, но след като се разджурка малко и си става истински Вайс.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 612
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот fikov » 10 Яну 2017, 14:15

Здравейте на всчики,
Вече направих една успешна първа варка 5 litra. Учудващо за мен се получи доста добре като за първи път. Търсех резултат на по ниско алкохолна бира, и може би заради грешки при промиването (там не се правих най-добре) ми се получи. В крайна сметка сварих бира, която излезе между 3,5-4 alc.
използвах тези суровини
0.7 бр. Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Вайерман Германия
0.3 бр. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия
0.1 бр. Weyermann Carabelge Malt (Карабелдж малц - Вайерман Германия)
0.1 бр. Бохемски пилс малц Вайерман
0.1 бр. Ръжен малц Вайерман
0.05 бр. Northern Brewer - Немски хмел с двойно предназначение
0.05 бр. HALLERTAU Trad. - Ароматичен хмел Халертау - 2014г
1 бр. Belle Saison - дрожди
като метод ползвах рецептата от книжката за Германски вайцен
Сега реших да пробвам нещо друго и поръчах:
0.9 бр. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия
0.2 бр. CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Вайерман Германия
0.2 бр. Пушен с дъб пшеничен малц (Oak smoked wheet malt)
0.05 бр. Aurora (Аурора) словенски ароматичен хмел
като дрождите, които ще ползвам са отново Belle Saison.
Количеството отново, ще е същото около 5 л. (толкова са ми възможностите за сега като съдове :D )
Понеже съм начинаещ, бих искал да попитам за мнение и съвети?
С тези суровини отново ли да ползвам този метод или да търся друг?
Далеч съм от това да гоня стилове, просто искам да си направя хубава бира, и понеже в къщи се предпочита по ниско алкохолната, между 3,8 до 4,5, какво бихте ме посъветвали? :text-thankyoublue:
fikov
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Яну 2017, 14:00

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот dr_slavov » 10 Яну 2017, 16:54

fikov написа:С тези суровини отново ли да ползвам този метод или да търся друг?

А какъв е "този" метод?
Има два основни основни инструмента с които можеш да влияеш на алкохолното съдържание.
- промиваш повече. Ако искаш да получиш около 4%, трябва началната плътност да ти бъде около Р10
- озахаряваш на Т над 67 градуса. В този случай ще имаш плътно тяло и нисък алкохол.
Могат да се използват и двата в различна степен и съотношение, но това е въпрос на проба грешка, докато достигнеш вкуса който очакваш. Има и други неща които в много по-малка степен влият на алкохола, вида на дрождите, Т на ферментация и т.н. Но като за втора варка се фокусирай върху първите две.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 532
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот petiomalchev » 10 Яну 2017, 18:47

fikov :D използвал си копи пасте от поръчката.
Така не се разбира колко хмел си вложил и колко дрожди за варката.
Също така в рецептата се споменава и температури за озахаряване и времената им, а също така продължителността на варенето и кога се е вложил хмела.
Тогава ще могат да ти помоната експертите.
То и аз съм аджамия :D
Иначе браво започнал си с многокомпонентна рецепта.
Аз пробвам по простички рецепти, за да усетя вкусът на малцовете хмеловете, че след това да мога да импровизира.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Yaskata » 11 Яну 2017, 15:53

Асене кога/как и колко баварска мандарина сложи на твоя вит?
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 305
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 12 Яну 2017, 15:41

До тук: 2 пъти рецептата за първа бира, веднъж Weissbier и веднъж Irish Red Ale(рецептата от НОВА ТВ).
Най-ми допадна последната, точно за сезона е. Вече всичко се изпи, раздадох доста, хората много харесаха всичките 4 варки. Сега нова година, нов късмет. Понеже правя поръчка от магазина за 2-3 варки, съм се насочил към повторение на Irish Red Ale и една нова Rhombus American Wheat, тъй като наскоро я опитах и много ми допадна, а съм голям фен на вайса. Рецептата е доста сложна и има сухо охмеляване, което малко ме притеснява, но мисля този път да го включа, за да видя разликите. Смятате ли е подходяща и за какво трябва да внимавам при нея?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 612
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта