Страница 12 от 27

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 02 Яну 2017, 10:09
от petiomalchev
Мисля и аз да се пробвам с тази рецепта на Мартин, стана ми интересно хмелът Мандарин наистина ли има аромат на мандарина или само загатва.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2017, 14:15
от Dejmos
Ако става дума за хмел Баварска мандарина - да, ароматът на мандарина е осезаем. Не съм правил бира с него, само сайдер, но се усеща добре. За разлика от другите хмелове с цитрусова нотка, при които ароматът е неопределено цитрусов (не може да посочиш на кой точно цитрусов плод мирише), Баварската мандарина си мирише точно на мандарина.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2017, 23:25
от asenr
Много приятен аромат. Аз варих пшеничен вит с Мандарина Бавария и кориандър и се получи нещо невероятно.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 23:30
от AtanasBozhkov
ultrashock написа:Втората варка изглежда така и е доста по-добра, по-ароматна и някакси по плътна. Остава да поработим над бистротата, но за следващата съм се погрижил. Бирата е от рецептата за начинаещи - Светъл Pale Ale:
2016-12-13 19.50.22.jpg



а защо бистрота на вайсбийр? че чак и ирландски мъх? нещо не долавям логиката

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 10:21
от ultrashock
Имал съм в предвид бистротата на втората варка, която е копие на първата. За вайса не съм целял бистрота, но го правих с ирландски мъх. Реално се получи бистра като Пиринско, но след като се разджурка малко и си става истински Вайс.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2017, 14:15
от fikov
Здравейте на всчики,
Вече направих една успешна първа варка 5 litra. Учудващо за мен се получи доста добре като за първи път. Търсех резултат на по ниско алкохолна бира, и може би заради грешки при промиването (там не се правих най-добре) ми се получи. В крайна сметка сварих бира, която излезе между 3,5-4 alc.
използвах тези суровини
0.7 бр. Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Вайерман Германия
0.3 бр. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия
0.1 бр. Weyermann Carabelge Malt (Карабелдж малц - Вайерман Германия)
0.1 бр. Бохемски пилс малц Вайерман
0.1 бр. Ръжен малц Вайерман
0.05 бр. Northern Brewer - Немски хмел с двойно предназначение
0.05 бр. HALLERTAU Trad. - Ароматичен хмел Халертау - 2014г
1 бр. Belle Saison - дрожди
като метод ползвах рецептата от книжката за Германски вайцен
Сега реших да пробвам нещо друго и поръчах:
0.9 бр. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия
0.2 бр. CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Вайерман Германия
0.2 бр. Пушен с дъб пшеничен малц (Oak smoked wheet malt)
0.05 бр. Aurora (Аурора) словенски ароматичен хмел
като дрождите, които ще ползвам са отново Belle Saison.
Количеството отново, ще е същото около 5 л. (толкова са ми възможностите за сега като съдове :D )
Понеже съм начинаещ, бих искал да попитам за мнение и съвети?
С тези суровини отново ли да ползвам този метод или да търся друг?
Далеч съм от това да гоня стилове, просто искам да си направя хубава бира, и понеже в къщи се предпочита по ниско алкохолната, между 3,8 до 4,5, какво бихте ме посъветвали? :text-thankyoublue:

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2017, 16:54
от dr_slavov
fikov написа:С тези суровини отново ли да ползвам този метод или да търся друг?

А какъв е "този" метод?
Има два основни основни инструмента с които можеш да влияеш на алкохолното съдържание.
- промиваш повече. Ако искаш да получиш около 4%, трябва началната плътност да ти бъде около Р10
- озахаряваш на Т над 67 градуса. В този случай ще имаш плътно тяло и нисък алкохол.
Могат да се използват и двата в различна степен и съотношение, но това е въпрос на проба грешка, докато достигнеш вкуса който очакваш. Има и други неща които в много по-малка степен влият на алкохола, вида на дрождите, Т на ферментация и т.н. Но като за втора варка се фокусирай върху първите две.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2017, 18:47
от petiomalchev
fikov :D използвал си копи пасте от поръчката.
Така не се разбира колко хмел си вложил и колко дрожди за варката.
Също така в рецептата се споменава и температури за озахаряване и времената им, а също така продължителността на варенето и кога се е вложил хмела.
Тогава ще могат да ти помоната експертите.
То и аз съм аджамия :D
Иначе браво започнал си с многокомпонентна рецепта.
Аз пробвам по простички рецепти, за да усетя вкусът на малцовете хмеловете, че след това да мога да импровизира.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 15:53
от Yaskata
Асене кога/как и колко баварска мандарина сложи на твоя вит?

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2017, 15:41
от ultrashock
До тук: 2 пъти рецептата за първа бира, веднъж Weissbier и веднъж Irish Red Ale(рецептата от НОВА ТВ).
Най-ми допадна последната, точно за сезона е. Вече всичко се изпи, раздадох доста, хората много харесаха всичките 4 варки. Сега нова година, нов късмет. Понеже правя поръчка от магазина за 2-3 варки, съм се насочил към повторение на Irish Red Ale и една нова Rhombus American Wheat, тъй като наскоро я опитах и много ми допадна, а съм голям фен на вайса. Рецептата е доста сложна и има сухо охмеляване, което малко ме притеснява, но мисля този път да го включа, за да видя разликите. Смятате ли е подходяща и за какво трябва да внимавам при нея?