Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 23 Окт 2016, 21:59

Току що тествах, студената вода е точно 12 градуса. Да разбирам ли, че един бързовар 1kW и една серпентина за 20литра от магазина ще ми свършат перфектна работа и решавам всичките казуси?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 589
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот asenr » 23 Окт 2016, 23:51

Да, ще свършат работа, но в процеса на варене може и още казуси да излезнат ;) Не се притеснявай, на 3-тата варка ще се чувстваш все едно цял живот си го правил :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 24 Окт 2016, 23:08

След като варя 1-1,5 часа и това правя в ел. казана плюс помощта на един бързовар 1kW, след това цялата течност трябва да охладя. Следващата стъпка е наливане във ферментатора, като течността минава през торбата за филтриране от магазина. Как точно да го направя, бавно да изсипвам директно от казана(няма канелка на него) или да използвам маркучи?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 589
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ALL_ON » 24 Окт 2016, 23:23

Оставяш да се утаят белтъците, с маркуч дърпаш бистрото отгоре, което може да минеш през обикновен тензух, след което финалната мътилка (няколко литра), наливаш наведнъж в торбата и окачваш да виси между два стола да се цеди в някакъв съд (кофа например). Заквасваш си другата част и като се изцеди добавяш и тази или я отделяш за газиране с пивна мъст. Ако не си се чака да се изцеди само, може да му помогнеш с леко стискане или усукване, но внимаетелно, да не върне нагоре мътното. В общи линии е това - УСПЕХ! ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 534
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dejmos » 24 Окт 2016, 23:34

Маркучът май ти е единственият вариант.

Сложи казана върху нещо, дъното му да е над гърлото на ферментора. Иначе ще ти е трудно преливането.

Сваряваш, охлаждаш, добре разбъркваш в кръг, оставяш час да се утаи, дезинфекцираш един маркуч и с него сифонно прехвърляш бирата през торбата във ферментора (и двете дезинфекцирани). Стремиш се първо да изсмучеш бистрото, а после, ако искаш и утайката (някои я изхвърлят, на мен ми свиди и я прецеждам).
При преливането, особено ако е от високо, ще вкараш достатъчно кислород. После само посипваш дрождите, затваряш и чакаш.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 699
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 26 Окт 2016, 10:02

На базата информацията, която получих в темата и четейки форума като цяло, сътворих един помощен екселски файл. В него има таблица, която смята количеството малц, водата за озаряване и промиване, според съда, в който ще се вари. Този който е в сайта смята по по обратния ред.
Отделно отдолу е описана процедурата, която смятам да следвам, като числата в нея са променливи според стойностите записани по горе. Има и график, който ще разпечатам и ще попълвам на хартия, след това ще пренеса в ексел. Ако имате възможност прегледайте и смятам да не задавам повече въпроси, а идния уикенд да действам, освен ако нямате сериозни забележки.
HomeBrewingProcedure.xlsx
(19.73 KiB) 212 пъти

Благодаря предварително!
Последна промяна ultrashock на 26 Окт 2016, 16:30, променена общо 1 път
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 589
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ALL_ON » 26 Окт 2016, 11:43

На мен лично 3 неща ми направиха впечатление, че е добре да коригираш от таблицата:
1. Не охлаждай преди заквасване пивната мъст до 10 гр. - малко е! Нека да бъде от 20 до 25 гр.
2. За стартера от дрожди е добре пак температурата да е 20-25 гр., 30 гр. е малко височко.
3. По-добре преди бутилиране да направиш захарен сироп, който да кипнеш на котлон или в микровълнова фурна. Предимствата в сравнение с добавяне на захар във всяка бутилка са няколко: по-добро смесване на захарта с бирената мъст (не рискуваш различна газировка в различните бутилки), спестяване на време (сам се сещаш колко трябва да си играеш с всяка бутилка да я нагласиш захарта), по-добра дезинфекция (друго си е да е кипната сместа, в другия случай захарта я слагаш необработена и все пак съществува и малка вероятност да внесеш някой гад в бирата).
Това в общи линии са ми препоръките, другото ми се видя наред. УСПЕХ!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 534
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 26 Окт 2016, 16:34

ALL_ON написа:На мен лично 3 неща ми направиха впечатление, че е добре да коригираш от таблицата:
1. Не охлаждай преди заквасване пивната мъст до 10 гр. - малко е! Нека да бъде от 20 до 25 гр.
2. За стартера от дрожди е добре пак температурата да е 20-25 гр., 30 гр. е малко височко.
3. По-добре преди бутилиране да направиш захарен сироп, който да кипнеш на котлон или в микровълнова фурна. Предимствата в сравнение с добавяне на захар във всяка бутилка са няколко: по-добро смесване на захарта с бирената мъст (не рискуваш различна газировка в различните бутилки), спестяване на време (сам се сещаш колко трябва да си играеш с всяка бутилка да я нагласиш захарта), по-добра дезинфекция (друго си е да е кипната сместа, в другия случай захарта я слагаш необработена и все пак съществува и малка вероятност да внесеш някой гад в бирата).
Това в общи линии са ми препоръките, другото ми се видя наред. УСПЕХ!

Колега, по точка 1 - правописна грешка :)
По точка 2 - благодаря, ще го коригирам;
По точка 3 - благодаря, ще направя тази процедура, след това обаче ще ми е трудно да изчисля какво количество течност да сипвам в бутилките, но ще се оправя.
Между другото коригирах и таблицата, а днес поръчах и серпентина от магазина - тази от 52лв, която е 6 м и е достатъчна за 26л бирена мъст.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 589
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ALL_ON » 26 Окт 2016, 16:55

Не си разбрал добре :) Няма да мериш количество в отделните бутилки! Процедурата би следвало да ти е следната: Дезинфекцираш друг съд, сипваш в него захарния сироп и отгоре преточваш бирата. По време на преточването захарният сироп ще се разтвори добре в пивната мъст. След това просто пълниш бутилките и затваряш, нищо не мериш :) За по-лесно преточи в съд с някаква канелка, за по-лесно пълнене на бутилките. Това е ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 534
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 26 Окт 2016, 17:01

Сега мисля, че разбрах! Ферментатора ми е с канелка и от него директно ще пълня бутилките с помощта на маркуч. Мога ли в края на ферментацията да сипя захарния сироп директно във ферментатора и да разбъркам?

Въпрос за измерване на захарността:
1. Меря след като промия, преди да варя;
2. Меря след като премине варенето и охлаждането;
Формула: Точка едно "-" точка две "/" 0,53
Това ли са правилните моменти на мерене и правилната формула?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 589
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта