Страница 6 от 27

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 17:18
от ALL_ON
Не! Няма да стане така. Трябва ти друг съд, чист. Може да прехвърлиш бирата временно в друг съд да измиеш и дезинфекцираш ферментатора и пак да върнеш в него бирата и захарния сироп. Само трябва да внимаваш да не тече от високо или с голям досег до въздуха, че да не се окисли. По отношение на формулата за алкохола, пак не си разбрал :) За сметките са нужни екстракт (захарност, плътност) преди заквасване и след ферментацията преди бутилирането :D

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 17:41
от ultrashock
Тоест меренето на захарност преди варене е излишно, мери се само след варене и последващо охлаждане и след ферментация и се дели на 0.53

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 18:37
от ALL_ON
Не е излишно, то дава представа как си се справил с озахаряването и промиването :) Иначе да, по отношение на формулата си прав!

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 09:04
от Dejmos
Мериш захарността:
1. преди да сложиш да ври - от нея разбираш как си се справил с озахаряването
2. преди да сложиш дрождите
3. след края на ферментацията, преди да бутилираш

Формулата: ABV = (точка 2 - точка 3)*0.53+0,25
Това 0,25 е заради захарта, която ще сложиш за бутилково газиране. И то, ако сложиш 5 гр/литър. Ако сложиш 6гр/л, е 0,3 вместо 0,25.

Не става да сипеш захарния сироп във ферментора и да разбъркаш - ще вдигнеш утайки и ще размътиш бирата.

Имаш два варианта:

Дозиране във всяка бутилка и разливане директно от ферментора. Последната варка така я правих, един колега ми даде страхотен съвет. Отмерват се 100 гр захар в мензура или друг разграфен съд. Долива се до 200 мл вода (заедно със захарта да е 200мл. Кипваш го в микровълновата, но за кратко, да не загубиш много вода. Оставяш да изстине малко под капак, да не се замърси. И вече имаш захарен сироп, 5мл от който съдържат 2,5 гр захар - колкото ти трябва за 0,5л бутилка. Дозираш със 5мл спринцовка - една в половинка, две в литрова. Но не цяла спринцовка, а 5мл.

Това, което колегата ти е писал - отделен съд за разливане.
Предполагам, външната кофа на лаутернтюна ти е с канелка? Ако да, си готов. Източваш малко бира от ферментора в кофата, наливаш горещия захарен сироп, източваш останалата бира вътре, при което се разбърква достатъчно добре и после бутилираш от него. (Ако сложиш първо сиропа, в канелката може да остане известно количество по-сладка бира и първата бутилка да е по-газирана. Съответно, можеш да върнеш първата бира в кофата, без да плискаш много, да не вкарваш кислород) Проблемът е, че трябва да знаеш колко точно бира ще източиш, за да си подготвиш сиропа. Ако бирата е повече (което едва ли е така при теб), може да се бутилира на 2-3 пъти, като първите определяш предварително какво количество бира ще източваш, примерно 10л и смесваш с колкото трябва захар за тези 10л, а последното - колкото остане, слагаш нужния сироп, разбъркваш и бутилираш

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 09:22
от ultrashock
Благодаря за подробното обяснение, почти останах без въпросителни, поне докато не започне самия процес. Ако серпентината е при мен до петък, мисля събота да варя. Между другото колега от форума ме покани нагледно да видя как става една варка, дано успея да се впиша, но предполагам, моята ще е е преди това и евентуално опознаването на процеса ще ми е полезен за следващата. Радвам се, че сте толкова отзивчиви във форума :)

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 29 Окт 2016, 18:57
от ultrashock
Утре ще варя :) днес подготвих всичко, измих и след това дезинфекция с ФИНК ОКОРОН 12. Трябва ли да мия с чиста вода след това?

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2016, 00:05
от Dr1nata
ALL_ON написа:Не! Няма да стане така. Трябва ти друг съд, чист.

Dejmos написа:Не става да сипеш захарния сироп във ферментора и да разбъркаш - ще вдигнеш утайки и ще размътиш бирата.

Колеги, позволете да не се съглася с вас. Аз точно така си процедирам, като естествено разбърквам много внимателно, за да избегна вдигането на утайката, което не е чак толкова лесно, защото тя си е позалепнала за дъното. Като за първи опит може да влееш захарния сироп директно във ферментатра, за да не хамалуваш излишно. По-нататък ако ти се занимава дезинфекцирай отделен съд. Аз лично не виждам смисъл и не съм имал проблеми. Успех!

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 10:32
от Dejmos
При слабофлокулиращи дрожди ще се размъти.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 11:44
от ultrashock
И така, както беше и плана, в неделя - 30.10.2016г. направих първата варка. Като цяло, почти без забележки, но единствено крайния резултат ще потвърди това. В последният момент промених рецептата, тъй като установих, че казана побира по малко от 26 литра - направих варката 24 литра. Като цяло процеса мина гладко, бях си разпечатал рецептата и графика и попълвах след всяка стъпка, лаптопа ми беше под ръка, ако случайно възникне проблем, имах телефона на Виктор и 5th-hokage (Tодор), на който му благодаря за поканата, но моята варка съвпадна с неговата като дата. Лесно поддържах всички температури, добре синхронизирах загряването на водата за промиване със самото промиване, което мина гладко за около 40 минути.Като цяло очаквах по-голямо количество. Варката беше с 10 литра за озахаряване и 14 за промиване, което прави варка - 24 литра. В крайна сметка във ферментатора имам точно, ама точно 15 литра бира. Т.е. 9 литра съм изпарил, може би част са в триците или и аз не знам къде точно. Началния екстракт е 15. Освен количеството другото ми притеснение беше, че ферментатора е твърде голям - 30л, а вътре влезна само 15 литра бира. Имах и 19 литрова бутилка от мин. вода, но не бях я подготвил и затова не я използвах. Хубавото е, че днес сутринта имаше сериозно балбукане от водния клапан, явно протича силна ферментация и обема на ферментатора не е проблем. Всички други подробности - в файла по-долу.

Споделям графика, за да видите през какви стъпки съм минал и колко време е отнела всяка, както и захарността:
HomeBrewingProcedure 31.10.2016.xlsx
(27.98 KiB) 670 пъти

Ето малко снимки:
20161030_105808.jpg
20161030_113725.jpg
20161030_114015.jpg
20161030_114248.jpg
20161030_114313.jpg
20161030_122834.jpg
20161030_125220.jpg
20161030_142022.jpg
20161030_151307.jpg

Отделно споделям и един албум с малко снимки и видеота от целия процес.
Линк към Google албум, тъй като има и видео.

Очаквам вашите мнения и препоръки за следващата варка!
Благодаря на всички за съветите и насоките, без форума нямаше как да се справя.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 11:45
от ultrashock
20161030_160259.jpg
20161030_165716.jpg

Не се вижда добре, до 23 градуса показва термометъра вътре в калъфа на ферментатора, не самият ферментатор:
20161030_165717.jpg