Страница 7 от 27

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 18:35
от DAHKO
Един въпрос, кога точно течността е била 24 литра? Това е водата преди озахаряването или мъстта преди варенето?
Имаш загуби на доста места, изпаряването е едно от тях но да изпариш близо 40% от течността е странно.
Първо ще загубиш вода по малца някъде 20-35% в зависимост от оборудването. В последсвтие ако си мерил обема, преди да започне варенето имай предвид, че течността е гореща и заема повече място, отколкото охладена. Разликата е около 4%. После в зависимост как преливаш може да имаш още загуби. Изпарената течност при варенето трябва да е от порядъка на 5-10% от обема на пивната мъст преди започване на варенето. По-малко от 5% не е добре, повече от 10% си е чиста загуба на енергия, в повечето случаи.
Винаги може да тестваш с вода, колко точно се изпарява за 10 мин и да си сметнеш за времето на варката колко ще се изпари.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 18:58
от ultrashock
Не, това е общото количество вода, 10 литра за озахаряване и 14 литра за промиване, което прави 24 литра. Преди варенето няма как да я измеря, мерих само накрая, защото съм оразмерил само ферментатора. По мои предположения преди варенето е била някъде 22-23 литра.
Сега се прибрах и бълбука яко, притеснява ме че при ферментатора сондата показва 26 градуса, в стаята е 23. Дали да я преместя в другата стая, където е около 20 градуса и да я махна от калъфа от дунапрен?

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 21:08
от ultrashock
Понеже никой не ми отговори и реших, че ще прецакам варката, затова извадих ферментатора от калъфа и го преместих в коридора където е 21 градуса. Сега спадна до 23 градуса.
Термометъра съм го залепил за стената на ферментатора.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 21:20
от nikolay.illov
Ако имаш още по хладно място премести там. Най добре е във ферментора да е 18-19 градуса.
С какви дрожди си заквасил?

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 21:37
от ultrashock
Нотингам

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 09:02
от ultrashock
Вчера, както описах по горе, махнах калъфа от дунапрен и ал. тиксо на ферментатора и го оставих директно на пода в коридора. Днес наблюдавам температура от 21 градуса и без балончета от аероклапата.
Хора, да не съм оплескал нещо с тези няколко часа на около 25-26 градуса?

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 10:06
от nikolay.illov
Не. Премери си екстракта и изчакай да минат седем дни. После пак ще премериш.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 10:41
от Martin
Не разбрах смисъла на тоя калъф на ферментатора. Нотингам работят най-добре на 18-19 градуса. При външна 23 във калъфа, това означава 25 на бирата. Много е.

А също въобще не ми излизат сметките при 24л обща вода за озахаряване, как 22-23 литра е била преди варенето???

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 11:03
от ultrashock
Martin написа:Не разбрах смисъла на тоя калъф на ферментатора. Нотингам работят най-добре на 18-19 градуса. При външна 23 във калъфа, това означава 25 на бирата. Много е.

А също въобще не ми излизат сметките при 24л обща вода за озахаряване, как 22-23 литра е била преди варенето???

1. Ами изолацията я направих по препоръка на колегата:
Dejmos написа: По-добре изолирай ферментатора, че при тези ниски нощни температури и малко мъст, ще изстива бързо.


2. Относно литрите - да си призная не съм сигурен в тях. Единствено съм сигурен за водата за озахаряване 10,2 литра подгрях и след това 14 литра за промиването (общо 24.2 литра). Тези за преди варенето са просто по моя преценка, но може и да греша (даже като гледам е доста вероятно). Другитя обем, за който съм сигурен, е тези във ферментатора - а именно точно 15 литра.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 13:55
от Martin
По принцип бурната ферментация е екзотермична, в смисъл генерира топлина. При 19-20л ферментираща бира, температурата вътре е с около 2гр по висока от околната, като не се качва повече, зашото отдава топлината през стените на ферментатора. Ако изолираш ферментатор, трябва да имаш някакъв контрол на температурата отвътре, иначе самата ферментация ще затопля и затопля, а отдаването на тази топлина няма къде да отиде заради изолацията. За колегата може да действа, ако при него околната е 14гр и изолацията успява да поддържа 5 градуса отгоре вътре, което става 19гр, но при тебе да не е така. Трябва да си намериш начин който ти действа на тебе.