Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот dr_slavov » 01 Ное 2016, 13:56

ultrashock написа:1. Ами изолацията я направих по препоръка на колегата:
Задаваш много въпроси с малко информация в тях и получаваш объркани отговори. Което те кара още повече да се луташ. Просто е: Оптимална Т за Нотингам е 14-21С. При ферментацията от се отделя топлина от жизнените процеси на дрождите. Което означава, че Т във ферментора ще бъде около 3-4 градуса по-висока (при твоя обем) от околоната. Тук вече пивовара прояваява творчество, как и къде ще може да подържа такава Т.
ultrashock написа:Преди варенето няма как да я измеря?
Има. Измери височината на течноста в тенджерата и попълни жълтите полета в таблицата която съм прикачил. Аз използвам обикновена ролетка. Количеството изпарена течност е важно за да можеш да постигаш относително точно OG-то към което се стремиш. За в бъдеще го смятай го като абсолютна стойност, а не като процент.
Прикачени файлове
Изчисляване обем.xlsx
(9.89 KiB) 176 пъти
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 488
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 01 Ное 2016, 15:19

dr_slavov благодаря!
Наистина е така, доста въпроси зададох и доста се лутам. Иска ми се нещата да протичат без много много въпроси, но за момента не е така. Форума ми помага доста, като имам свободно време - чета. Въпреки това, някои неща са по специфични и не намирам отговори, затова - задавам въпроси. Според мен богатите на въпроси и отговори теми, помагат на начинаещи като мен.

Със следващата поръчка на суровини, ще поръчам и книжката, не знам защо си я спестих този път. Спирам да задавам въпроси!

Благодаря на всички, които по един или друг начин се включиха!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 01 Ное 2016, 17:07

Човек е добра да пита, просто е важно да се задават правилните въпроси. Един съвет от мене придобит от количеството сварена и изпита бира, и от количеството изчетена информация. Най-важното е контрола на ферментацията. Без него всичко останало е напразно. Колкото и добре да е озахарен малца, колкото и скъп и хубав хмел да си сложил, каквато и мая да си използвал, всичко отива напразно ако ферментацията не е протекла както трябва.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1023
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dejmos » 01 Ное 2016, 17:39

Колега, извинявай, ако съм те подвел, но забележи, че говоря за ниски нощни температури.
Ако ферментираш в отопляемо помещение, нещата са съвсем различни, може дори да се наложи охлаждане.

Колкото за количеството, което получаваш...
10л за озахаряване и 14 за промиване ти е общото количество вода. То отговаря на около 3,5 кг малц.
Ориентировъчните количества вода, мъст и бира за един килограм малц са горе-долу следните:
- влагаш 7 литра вода (3 за озахаряване и 4 за промиване)
- получаваш 6 литра мъст след промиване (1 остава в мокрите трици)
- изкарваш 5 литра след варенето (губиш при варенето, при прецеждането, с утайките...)

Това е само ориентировъчно, с различно оборудване, време и сила на варенето, ще се получат различни резултати. Но 7-6-5 към 1 е добра насока, докато свикнеш на своето оборудване и започнеш да ги определяш по-точно. Вкарал си 15л във ферментора, което горе-долу съвпада със сметките, ако си изпарил малко повече.

В твоя случай, с 24 литров казан аз бих започнал с 4 кг малц, 12 л вода за озахаряване, 16 за промиване, в казана ще влязат около 24 (ако е до ръба и изкипява при варенето, щях да отделя литър два, които да кипна отделно и да долея при намаляване на течността) и в крайна сметка ще има около 20 литра във ферментора.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 699
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот rajev » 02 Ное 2016, 07:49

ultrashock ne se притеснявай да задаваш въпроси било то и тъпи-аз така се научих да варя бира задавах много тъпи въпроси .Съвета ми е като за начало прави нещата максимално просто .2 температурни паузи 2 пъти хмел един за горчивина в началото един за аромат в края заквасваш и чакаш.След като направиш поне 10 бири започни за пробваш по сложни схеми.Многотемпературно озахаряване, 3 или 4 степенно охмеляване,но първо отработи процесите води си дневник в една тетрадка и пиши всичко вътре таа след време сам ще разбереш къде си бъркал и когато направиш една добра бира ще може да я повториш.Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 393
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 02 Ное 2016, 11:12

След като проверя качеството на първата варка, веднага ще се впусна във втора. Тъй като 15 литра ми се струват малко, а реално няма как да изкарам повече от текущото оборудване, идеята ми е да си набавя ъпгрейд. Текущото е:
-30 литра ферментатор;
-20 литра лаутертюн;
~24 литра ел. казан (диаметър 33 см и височина 28 см);
-Серпентина 6м, подходяща за 50-60 литра (според описанието в магазина);
-Други пособия и принадлежности - термометри, захаромер, бързовар 1kW, очаквам от АлиЕкспрес термостат и т.н.;
Това което аз виждам, че ме спира е ел,казана, тъй като му е малък обема и реално трудно бих постигнал краен резултат с количество по-голямо от предходното (15-16 литра). Реално за озахаряването може да се ползва, а за варенето друг съд.
С какво ще ме посъветвате да започна, като оборудване (допълнение)?

Намерих нещо много интересно, поне за мен, оборудване all in one: The Bulldog Brewer. Предполагам сте го виждали, има и други подобни, но това изглежда наистина практично, но цената му е прекалено висока за БГ стандарта.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот dr_slavov » 02 Ное 2016, 16:00

Ако приемем, че работиш със съществуващия казан (24л) за озахаряване. Можеш да сложиш с 5-6 кг малц. Което ще ти даде около 25л бирена мъст след варене и охлаждане. Това означава, че имаш 33-34л преди варене.
Всичко това много зависи от стила на бирата, началния екстракт, ефективността, % изпарение и т.н., но като цяло това са насоките.
Ето ги и лимитиращите фактори.
- 34 л мъст за варене се нуждаят от поне 40 литра тенджера(казан). Ако ще купуваш нова, вземи я с резерв, защото след 2-3 варки на 25 литра и това става малко. Казвм го от опит.
- трябва ти казан с топла вода за промиване. Около 30л. Можеш да използваш и съда за варене, но по време не прецеждането трябва да събираш бирената мъст в нещо друго, например ферментора.
- ферментора ти е на ръба за 25 литрова варка.

Така, че нов казан и вдигаш обема с 50% :D
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 488
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 03 Ное 2016, 09:44

Ще се ориентирам към казан за варене на този етап, някакъв около 40 литра, съответно и за нагревател за него (например по-голям бързовар). Съда, в който подгрявам вода за промиване е бака 20 литра от сладко/шоколад. Леля ми работи в сладкарски цех, така че ще набавя още една и ще подгрявам в две, ако изпадне по-голяма - супер.

Между другото, ако на някой му трябват такива баки по 20 литра, годни за храни, мога да започна да събирам от леля ми по етапно. Давате адрес и ви ги пращам по Еконт! Ако има желаещи на лично, започнах всеки ден да влизам във форума, така че ще видя съобщенията.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 07 Ное 2016, 13:00

Вчера бутилирах. Стори ми се по-сложен процеса, от колкото очаквах, но предполагам заради наличното оборудване. Предната вечер измих и дезинфекцирах всички бутилки и уреди. Направих захарен сироп и преточих цялото количество от ферментатора в друг съд с канелка, като първо сипах малко бира, след това сиропа(7 грама / литър , или в моя случай 15 литра бира - 105 грама захар и 105 ml вода, преварени в микровълнова) и накрая другото количество бира. На канелката наденах маркуч, към него по-тънък маркуч и директно в бутилките, като гледах да наливам от средата на бутилката, за да НЕ се пени и оксидира. Докарах 24 бутилки по 0.5L, една 2L и няколко 0.4, те ще са ми за първоначалната дегустация. Екстракта премерен със захарометър беше точно 4 (при първоначален 15). Ето какви ми бяха проблемите:
1. Проблем със самото затваряне на капачки с първобитните ми затварачки (за другия път - затварачката от магазина);
2. Пълненото на бутилки - проблема беше, че ми протече канелката и стана малко мазало наоколо . Прочете, тъй като постоянно я врътках, за да спирам и пускам потока, по време на смяната на бутилките. За следващия път мисля да изпилявам по мек маркуч и спирането и пускането да става с натискане на маркуча. Или да обиколя ВиК магазините за някакво междинно кранче. Трябва добре да уплътня канелките на съдовете, като ще взема по две шайби и две уплътнения с по голям размер.

Като цяло процеса мина добре, и сега отлежават в единия край на стаята, в която е около 20 градуса, с покривало, за да са на тъмно. На дъното на ферментатора имаше един слой утайка, дали е нормално или нещо съм оплескал?
Ето и няколко снимки:
Прикачени файлове
20161106_153655.jpg
20161106_152439.jpg
20161106_152424.jpg
Последна промяна ultrashock на 07 Ное 2016, 14:49, променена общо 1 път
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 07 Ное 2016, 14:25

ultrashock написа:като гледах да наливам от средата на бутилката, за да се пени и оксидира.


Ъммм.. Защо? Ние всички на челна стойка само дето заставаме да го избегнем това. От къде си чул за дова "оксидиране". След заквасване до самото пиене на бирата, досега с О2 е абсолютно противопоказен.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1023
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron