Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 07 Ное 2016, 14:49

Martin написа:
ultrashock написа:като гледах да наливам от средата на бутилката, за да се пени и оксидира.


Ъммм.. Защо? Ние всички на челна стойка само дето заставаме да го избегнем това. От къде си чул за дова "оксидиране". След заквасване до самото пиене на бирата, досега с О2 е абсолютно противопоказен.


Пропуснал съм едно голямо "НЕ" преди "се пени и оксидира". Извинявам се което, коригирано е!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 07 Ное 2016, 15:24

От дъното на бутилката пълни, не от средата.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1044
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот dr_slavov » 07 Ное 2016, 16:05

Поръчай си едно такова от братята китайци и си решаваш всички проблеми с кранчета, пускане спиране и т.н. Това е за маркуч ф10. Има клапън и пуска само когато го натиснеш в дъното на бутилката.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 507
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 07 Ное 2016, 16:27

dr_slavov написа:Поръчай си едно такова от братята китайци и си решаваш всички проблеми с кранчета, пускане спиране и т.н. Това е за маркуч ф10. Има клапън и пуска само когато го натиснеш в дъното на бутилката.

Това ми се струва перфектно за пълнене на бутилки. Благодаря!

За другия път - е пълня от дъното, но реално трябва съда да ми е на по-високо, за да има достатъчно налягане.
Нищо не казахте за утайката, нормално ли е да има такава утайка - реално беше около 1 см по цялото дъно.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот victoryvt » 07 Ное 2016, 16:47

Има го в магазина за 7 лв. и е от "братята" белгийци - (не че те на са го поръчали на едро в Китай, ама ...)
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=395

По-добре е да я има тая утайка, защото това значи че дрождите са си свършили работата и са полегнали на дъното.
Да толкова е - един два пръста.
По-скоро един ... Ама зависи колко си НЕдопрецедил след варката.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2064
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 07 Ное 2016, 17:16

victoryvt написа:Има го в магазина за 7 лв. и е от "братята" белгийци - (не че те на са го поръчали на едро в Китай, ама ...)
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=395

По-добре е да я има тая утайка, защото това значи че дрождите са си свършили работата и са полегнали на дъното.
Да толкова е - един два пръста.
По-скоро един ... Ама зависи колко си НЕдопрецедил след варката.

Благодаря, със следваща поръчка за втора варка, добавям - затварачка за бутилки и тази пълначка.
За сега нямам други въпроси, чакам до другата неделя, охлаждам и предполагам още в понеделник ще съм опитал бирата и ще докладвам в темата!

Много ви благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dejmos » 07 Ное 2016, 22:09

Тази пълначка наистина върши страхотна работа. Направо се родих, откакто я ползвам, особено в комбинация с канелка на ферментора.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 713
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 16 Ное 2016, 10:43

Вчера отворих първата бира. Бих казал - бира е, харесва ми. Доволен съм от първия резултат. Нямах търпение да я чакам да отлежава в хладилник и отворих на третия ден. Газировката е перфектна, няма странични вкусове и аромати, нестандартни за бира. Направих й етикети, абе общо взето ентусиазма е голям, сега трябва и малко повече опит и майсторлък и нещата ще се получат. Отзивите на приятели, които я опитаха - "Супер е, жалко че е малко и трябва да си допием с Ариана :)"
Единственото, което леко ме притесни е, че е доста мътна. Наистина е седяла малко в хладилник, но дали след още някой друг ден ще се избистри, не знам. Може би трябва да обърна внимание на стъпките след варене и охлаждане - един whirlpool и внимателно преливане към ферментатора. Предполагам ще ме посъветвате да ползвам ирландски мъх или BIERSOL за бистрота или пък дълго охлаждане. Като се сипе както трябва има хубава пяна, но лошото е че след около 5 мин пада и остава почти без пяна.

Междувременно колегата 5th-hokage (Тодор) ме покани на гости, за да попия малко опит и да видя оборудването. Почерпи ме с една от неговите бири от кегератора и сега мога да кажа, че моята беше на 90% като неговата с изключение на бистротата. Почерпи и една за вкъщи - PUNK IPA 2010 - CURRENT, беше уникална, но като видях колко вида хмел + сухо охмеляване - ще я отложа за по натам. Научих доста тънкости и видях какво оборудване да си набавя за следващата варка. Като цяло мисля да си сглобя една автоматична бъркалка за стартера и бъркалка за майша от моторче за чистачки + захранване от компютър, както посъветва Виктор. Отделно за тази бъркалка ще си измисля някаква стойка за над казана, на която да мога да закрепвам и термометър, както и бързовара за процеса на варене.
Ето няколко снимки:
15085596_10211433148371214_3702060587400460804_n.jpg
15109458_10211433147211185_4215811832689783171_n.jpg
20161109_191245.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 600
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Martin » 16 Ное 2016, 11:19

Мога да ти дам един съвет, при мене излизат бирите бистри като сълза:

3 дена преди бутилиране, вземаш 1 пакетче желатин и го разтваряш в 100мл вода. Изчакваш да набъбне и после го загряваш на водна баня или в микровълновата, но полека. Да се разтвори напълно, някъде към 60 градуса. После изсипваш в бирата, леко разбъркваш и слагаш на възможно най-студено според възможностите. Ето и резултата:

Изображение
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1044
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот dr_slavov » 16 Ное 2016, 13:53

Мартине, и на друго място беше споменал за желатин, явно го ползваш редовно. Имам няколко въпроса.
- колко грама е това пакетче и на колко бира го слагаш?
- при бъркането внимаваш ли да не разбуташ утайката на дъното или дереш здраво и после разчиташ на желатина да си свърши работата?
- има ли някакъв негативен ефект? Например да си смъкнал всички дрожди на дъното и да не останат достаъчно за газировката? Вкус, мирис и т.н.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 507
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта