Страница 10 от 27

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 14:23
от Martin
Не съм гледал колко грама е пакетчето, мисля че всички марки са еднакви. Важното е да не е овкусен или с аромат. На д-р Йоткер е идеален.
Не оставя никакви аромати или вкусове.
Смъква доста дрожди, ако не се добавят при бутилиране някакви други, газировката малко по тегаво се случва, но няма проблем.
Не бъркам много-много. Просто леко.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2016, 17:28
от ultrashock
Биричката се изпи, чакам м-ли за втора варка. Изключително съм доволен от крайния резултат, взех си и поуки за втората варка. Във връзка с това сътворих един калкулатор, който смятам, че може да бъде полезен на някои от нас, които нямат толкова опит и искат да пресмятат рецепти според обемите на своето оборудване. Творението е един калкулатор на Excel, който смята количествата вода за озахаряване(1:3) и промиване (1:4), както и оразмерява произволно избрана рецепта според количество в съда за варене. Тъй като при мен ограничаващия фактор е съда за варене, трябва всичко да бъде преценено според него.
Прегледайте и ако имате забележки кажете, за да я коригирам:

Recipe_Calc_By_Boil_Volume.xlsx
Recipe Calculator By Boil VOlume
(13.98 KiB) 696 пъти


*Използвам съм рецептата на Martin и обема на наличния ми казан за варене за примерни данни в калкулатора.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2016, 16:47
от dr_slavov
Като цяло много добре. :clap:
Две неща:
- Зърното абсорбира вода. Грубо около литър на кг. Което в твоя пример означава, че при 30л вода и 4кг малц в казана ще имаш около 26л мъст за варене.
- Никаде не се споменава OG / FG. Рецептата на Мартин е с OG P15. При тези съотношения на вода малц ще имаш OG не повече от P12,5 (ако вариш 60мин). Което всъщност няма да бъде рецептата на Мартин. Mоже би трябва да се направи уточнение, че калкулатора работи за бири с OG P12-12,5.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2016, 17:35
от Martin
dr_slavov написа:Като цяло много добре. :clap:
Две неща:
- Зърното абсорбира вода. Грубо около литър на кг. Което в твоя пример означава, че при 30л вода и 4кг малц в казана ще имаш около 26л мъст за варене.
- Никаде не се споменава OG / FG. Рецептата на Мартин е с OG P15. При тези съотношения на вода малц ще имаш OG не повече от P12,5 (ако вариш 60мин). Което всъщност няма да бъде рецептата на Мартин. Mоже би трябва да се направи уточнение, че калкулатора работи за бири с OG P12-12,5.


Няма как да му излезе 15Р, тъй като аз съм озахарявал 1/2.5 и промивка 1/4 (някои се борят със вместимоста на казана за варене, аз със озахарителния съд)

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2016, 10:31
от ultrashock
Здравейте,

Вчера дойде ред на варка №2. Реших да вдигна малко количеството като използвах общо 26 литра вода и 3,71 кг малц. Рискувах да не влезе всичко в казана, но в крайна сметка се побра. Единствената промяна спрямо предния път беше малко по-голямото количество малц и вода и добавянето на 2 вид хмел и различни времена, както и ирландския мъх. Ето какво използвах:

Вода 11,2л за озахаряване и 14,8л за промиване (общо 26л);
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция - 3,71 кг;
Първа доза 25г Магнум / 10г Хемертау @ 50мин;
Втора доза 5г Магнум / 10г Хемертау @ 70мин (10 минути преди края на варенето);
Щипка ирландски мъх, заедно с втората доза хмел;
Nottingham Ale , насипни 11гр. в стартер с хладка вода, малко мъст и една лъжица захар;
Екстракт - 17-18P преди варенето, 13-14P след варенето и охлаждането;
Крайно количество във ферментатора около 17-18 литра;

Ето как мина процеса:
Озахарих за 45 минути на 65 градуса, след това 10 мин 72 градуса, йодната проба беше ОК и качих до 78 градуса. Този път по трудно поддържах 65 градуса, вдигна се на 2 пъти до 68-9 градуса и добавях по малко студено вода (не повече от 0.5 литра общо), за да сваля температурата, но като цяло 64-66 градуса през цялото време.
Отплеснах се и забравих допълнителната мрежа в лаутертюна и промиването мина без нея, само с дупките на кофата, но на по бавна струя, в сравнение с предния път.
Докато промивах маркучето, което ползвам към на канелката на лаутертюна, е паднало в казана и не съм го видял, следователно варих с него, дано не даде отражение на вкуса. Варенето направих само с бързовара, без да пускам нагревателя на ел. казана и варих 80 минути (с 10 мин по-малко от предния път), за да няма толкова много загуби.
Докато филтрирах, тъй като този път реших да използвам 19.2 литров ферментатор (туба от мин. вода), сложих парче от памучен потник на фунията, но 2-3 пъти се задръсти. Накрая взех лаутертюна, набързо го дезинфекцирах и прелях остатъка от казана първо в него през торбата за филтриране и след това го източих в ферментатора през канелката. Оставих да ферментира в помещение, където е почти постоянно около 18-19 градуса(над 20 градуса не качва)

Имах много помощници, направо леко купонче се получи около тази варка, което беше забавно, но и доста ме разконцентрира. В крайна сметка днес сутринта проверих и имам силно бълбукане от водния клапан.

Според написаното - има ли място за притеснение?
Правилно ли смятам екстрактивността: OG: 14P, 17,5l мъст във ферментатора, 3,7кг малц = 66,2%?
Ето и една снимка на финалния резултат (малко му е малък съда, дано не изгърми в новобоядисаният коридор :D):

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2016, 11:16
от Martin
ultrashock написа:Екстракт - 17-18P преди варенето, 13-14P след варенето и охлаждането


Някаква грешка имаш тука. Не може да имаш по-висок екстракт преди варенето отколкото накрая.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2016, 11:36
от ultrashock
Сега погледнах записките - трябва да е 7-8 (много нечетливо съм го написал :(). Обещавам да си купя рефрактометър за следващия път, че с тоя захаромер е доста объркващо.

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2016, 12:19
от 5th-hokage
Мен само леко ме притеснява количеството налято във ферментатора - това на снимката ако е преди бурната ферментация да не се учудиш ако почне да излиза пяна от клапана :) а пяната от клапъна не е добе да се случва :)

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2016, 12:42
от ultrashock
Сметнах, че ще получа същото к-во като предходния път (~14-15л) и затова реших да използвам малкия ферментатор. Не бях подготвил другия и нямах време за това. Предполагам не е добре, ако днес го прехвърля към по-големия(30л)? Ще са минали около 24 часа от засяването с дрожди, според мен днес като се прибера от работа към 18:00 бурната ферментация ще е в разгара си :)
Реално съм на 90% от съда и предполагам ще има пяна от клапана - до какво ще доведе това?

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2016, 23:36
от asenr
ultrashock написа:Първа доза 25г Магнум / 10г Хемертау @ 50мин;
Втора доза 5г Магнум / 10г Хемертау @ 70мин (10 минути преди края на варенето);

За хмеловете обикновено се дава времето, за което врят. Ти, като гледам, си дал на коя минута си ги слагал. Ако слагаш първата порция хмел на десетата минута, както повечето правим, с по-малко количество хмел ще получаваш повече горчивина.