Страница 1 от 1

Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2018, 10:44
от ALL_ON
Пак на гости на Пламен и пак се забавлявахме до казаните :D Решихме да варим нещо много черно, като в началото мислехме да е РИС (Руски имперски стаут), но в последствие променихме плана и сварихме един "класически" Стаут, черен като мините в Перник и плътен като винкел :lol: Без повече глупости, преминавам по същество:
Малц общо - 22кг:
- Шато Пейл Ейл - 10.6кг (48%)
- Шато Мюних - 4.4кг (20%)
- Шато Специален Белгийски - 2.2кг (10%)
- Шато Бисквитен - 2.2кг (10%)
- Шато Шоколад - 1.5кг (7%)
- Шато Печен ечемик - 0.66кг (3%)
- Шато Овес - 0.44кг (2%)

Пеха - 5.0, коригирано до 5.3 с 1 равна с.л. сода бикарбонат
Добавен 15гр. CaCl

Вода за озахаряване - 66л

- 65*С/40мин
- 72*С/15мин
- 76*С/ Машаут

След промиването - 93л/15.3Р
Екстрактивност - 65% (не е промивано докрай)

Варене - 95мин

Хмел:
- Херкулес - 103гр/60мин
Ирландски мъх/15мин
IBU - 48

Количество след варене - 78л
OG - 18P(1.074SG)

Дрожди - SIGMUND'S VOSS KVEIK - 6-то поколение, на лек стартер
Температура на ферментацията - 32*С
Време за ферментация - 8 дни. Реално ферментацията мина докрай за 2 дни.

FG - 5.67P (1.022SG)
ABV - 7%

Бутилирано и кегирано количество - 73л
Захар за газировка в бутилките - 7гр/л

По време на бутилирането/кегирането опитахме бирата и мога да кажа, че се е получила изключително вкусно :D Нямам търпение да се газира и да я оставим да отлежи, според мен има огромен потенциал. Следва продължение..........

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2018, 11:51
от Dave Lombardo
ALL_ON написа:Дрожди - SIGMUND'S VOSS KVEIK

С тая пущина май само кисело мляко не сме пробвали :D :D :D

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2018, 12:29
от ALL_ON
Уникални гадове! Абсолютно неутрални под 30 гр. и за 2 дни всичко свършва :)

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2018, 09:26
от StevenEvil
Здравейте, бихте ли споделили колко време ориентировъчно е редно да отлежава един стаут?

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2018, 09:46
от st_jivko
Зависи от стаута и от това,къде отлежава.Колкото е по-алкохолен/напр.Руски имперски ABV 8,2/,толкова повече.
Имал съм такъв на 14 месеца.Отлежал в кег с френски дъбов чипс-уникален.Стига да имаш търпение да
не го изпиеш на първата седмица.Правил съм и Форин стаут*ABV 4,2*.След месец е перфектен.

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2018, 20:25
от StevenEvil
Има логика да има разлика, аз успях да сътворя ирландски стаут - ABV - 4.08.

Полувината количество е в кегове, а другата част е в бутилки. Та въпросът ми беше дали минимумът е седмица, месец -2? :)

Благодаря.

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2018, 21:06
от 5th-hokage
Ми 1 месец му е ок, но и след 2 седмици да го почнеш няма да е фатално :) след 3 месеца няма да е вече толкова хубав

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2018, 21:20
от st_jivko
2 седмици.

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

МнениеПубликувано на: 09 Окт 2018, 09:31
от StevenEvil
Да докладвам, снощи пробвах бутилка стаута след малко над 2 седмици и ми допадна . Имаше осезаема разлика с вкуса от преди една седмица. Тогава се долавяха сладки нотки, а сега по-скоро на кафе и препечено и никаква остатъчна сладост.

След 2 седмици ще тествам и от кантата, като възнамерявам да заредя "Beer/Guinness gas", който не съм сигурен дали ще ми бъде предоставен от Messer София.

Re: Пернишки кюмюр, сиреч Стаут

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2018, 10:35
от ultrashock
Понеже я опитах и много ми хареса, ще повторя рецептата, но в малко по-малък обем.
Захладня, заваля сняг, време е за Stout :)