weizen beer с чешки хмел

Модератор: Martin

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот daniel.trifonov » 16 Юли 2014, 10:27

Какво е благороден хмел?

Всички хмелове са увивни растения, които влекат нагоре по решетки или други вертикални структури, така че те могат да бъдат събрани по-лесно и се увеличава техния растеж. Хмелове се отглеждат в целия свят, а има и някои забележителни сортове намерени в много различни народи. Въпреки това, четирите вида, които са посочени като благородни (noble) идват от Централна Европа. Това са Тетнангер, Халертау Миттелфрю, Жатец и Шпалтер (Tettnanger, Hallertauer Mittlefrüh, Saaz и Spalter). Всяки от тях е с ниска горчивина, но със силен аромат.

Никой не знае как терминът "благороден" се прилага тук, въпреки че някои предполагат, че той има общо с традиционната употреба на тези сортове в много европейски стилове. Например, вие ще откриете, че тези хмелове са задължени за създаването на няколко популярни видове бира - Pilsner, Märzen и Dunkel, например.

Благородните хмелове, са високо ценени за техния аромат и обикновено се използват в сухото охмеляване, макар че някои пивоварни, често ги използват по време на процеса на варене на бирата. Те съдържат 2 до 7% AAU на алфа киселина, и като цяло има чист аромат. Интересното е, че името се прилага само когато хмелът се отглеждат в своя роден край - град или област, в който те са традиционно отглеждани.

Като допълнение, производството на тези сортове е в упадък. Вредителите оказват своето влияние върху реколтата, но има и увеличен натиск по отношение на обработваемата земя. С цел да се увеличи добивът, някои производители се обръщат към хибридизация - Mt. Hood и Liberty са два хибридни сорта, които съчетават благороден хмел със сортове от САЩ. Резултатът е по-горчив хмел, който все още има добър, чист аромат, въпреки че не е точно същият като на оригиналния сорта.

Интересен е фактът, че много от по-малките пивовари избягват използването на тези видове в полза на други. За да се постигнат различни вкусове и аромати, много от тях употребяват хмелове, отглеждани в САЩ, или се обръщат към Kent или Goldings хмел. Резултатът е уникална смесица от аромат и характер, което подобрява сегашната занаятчийска (craft) пивоварна индустрия.

Източник: http://beerarmy.com/profiles/blogs/what-are-noble-hops
Последна промяна daniel.trifonov на 16 Юли 2014, 13:04, променена общо 1 път
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот SDS » 16 Юли 2014, 12:40

15B. Dunkelweizen http://www.bjcp.org
В описанието за стила пише,че се използва Noble hop (благороден хмел).
IBU 10-18
В нета се срещат рецепти с Магнум в много малки количества за да не излиза от IBU 18
Но и с IBU 22-23 пак ще е разкошна бира.
Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот SDS » 16 Юли 2014, 12:44

SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот daniel.trifonov » 16 Юли 2014, 13:10

А между другото се срещат рецепти с магнум, защото той няма специфичен аромат, а и се ползва предимно за вгорчаване в началото на варенето.
Важното е този, който консумира продукта да е доволен. В случая Раджев казва, че му е по вкуса. :)
Виж ако е за конкурс, то тогава е добре да се вписва максимално в рамките на изискванията.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: weizen beer с чешки хмел

Мнениеот rajev » 16 Юли 2014, 15:52

Благодаря за информацията колеги.Колега Трифонов много подробно описание за благородните хмелове---благодаря.Аз жатец имам в наличност първия вайцен които правих беше с жатец ,сега пробвах с магнум , и двете бири са много вкусни и пивки
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Предишна

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта