Първа ИПА!

Модератор: Martin

Re: Първа ИПА!

Мнениеот dandilov » 09 Мар 2015, 22:26

И на мен ми се е случвало да получа по-слаб екстракт от очакваното. Не знам защо се получава така понякога... Може би зависи от партидата малц, колко време е преседял и т.н.
Но в крайна сметка най-важното е накрая да ти хареса! ;)
Наздраве! :obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Първа ИПА!

Мнениеот MadButcher » 30 Юни 2017, 09:17

На мене ми идва ред за варка №5 и след изключително успешния светъл англ. ейл по рецепта на Rhombus замислям и аз да се пробвам в жанра с нещо такова, само ще видя къде и как ще го ферментирам. Сега забелязах, че в магазина има дрожди и за летните месеци http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1_42_43&products_id=269

Brew Method: All Grain
Style Name: Specialty IPA: Brown IPA
Boil Time: 90 min
Batch Size: 19 liters (fermentor volume)
Boil Size: 28 liters
Boil Gravity: 1.042
Efficiency: 85% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 1.062
Final Gravity: 1.013
ABV (standard): 6.44%
IBU (tinseth): 56.63
SRM (morey): 15.47

FERMENTABLES:
3.5 kg - German - Pale Ale (81.4%)
0.2 kg - German - CaraAroma (4.7%)
0.1 kg - German - Carafa I (2.3%)
0.5 kg - German - Pilsner (11.6%)

HOPS:
20 g - Aurora, Type: Pellet, AA: 11, Use: Boil for 80 min, IBU: 33.33
15 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 7, Use: Boil for 70 min, IBU: 15.57
10 g - B. C. Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 0 min
10 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 7, Use: Boil for 0 min
10 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 7, Use: Boil for 30 min, IBU: 7.73
15 g - Citra,Type: Pellet, AA: 13.8, Use: Dry Hop for 4 days
15 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 7, Use: Dry Hop for 4 days

MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 65 C, Time: 50 min, Amount: 15 L
Starting Mash Thickness: 3 L/kg

YEAST:
Danstar - Nottingham Ale Yeast
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 77%
Flocculation: High
Optimum Temp: 13.89 - 21.11 C
Последна промяна MadButcher на 18 Юли 2017, 16:53, променена общо 2 пъти
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Първа ИПА!

Мнениеот victoryvt » 30 Юни 2017, 09:39

За сухото - по-добре Ариана, вместо Аурора. (Все с А- започват)
А най-уау ефект дава Цитрата, макар че на мен вече ми омръзна.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първа ИПА!

Мнениеот MadButcher » 30 Юни 2017, 11:54

victoryvt написа:За сухото - по-добре Ариана, вместо Аурора. (Все с А- започват)
А най-уау ефект дава Цитрата, макар че на мен вече ми омръзна.

Мерси, ще го взема предвид и ще "бутна" по рецептата. IPA - та на Гларус ми бие на нещо като охмелена с Аурора
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Първа ИПА!

Мнениеот martinmgm » 02 Юли 2017, 18:39

ИПА на Гларус е с чинук и каскейд 50/50. Лично пивоваря ми сподели.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Първа ИПА!

Мнениеот MadButcher » 05 Сеп 2017, 11:15

Въпросната по-горе ИПА излезе с 16Р екстракт и сега ферментира бурно. Има приятен кафяв цвят, с приемливо добра бистрота на тоя етап. Промих с по-малко вода, което го отчитам като грешка. Хмеловете с изкл. на Цитрата не ми допаднаха, ще видим какво ще стане като резултат и ще търпи промяна рецептата.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Предишна

Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron