Belgian Blond

Модератор: Martin

Belgian Blond

Мнениеот rapptor » 25 Фев 2020, 12:12

Привет на всички колеги!
От скоро се запалих по домашното пивоварство и видях истинският вкус на бирата, а не това "нещо" по магазините. Решил съм да збъркам една белгийска варка и търся малц с цвят около 17-17,5 L, та се чудя дали този:
Weyermann Abbey malt (Аби-малц от Вайерман - Германия) би могъл да се използва, защото е абатски малц за белгийска бира(каквато е целта), но не видях да има данни за неговия цвят в магазина. Или да ми препоръчате нещо приблизително?
Благодаря!
Няма умове износени от прекомерна употрба, повечето са ръждясали от НЕупотреба...
rapptor
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Авг 2019, 15:37

Re: Belgian Blond

Мнениеот dr_slavov » 25 Фев 2020, 14:24

В този pdf има информация за всички малцове на Weyermann. Цвят, стил където се изплзва, %, аромат и вкус.

Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 524
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Belgian Blond

Мнениеот rapptor » 25 Фев 2020, 14:41

Благодаря за помощта!
Изключително полезно файлче.
:text-thankyoublue:
Няма умове износени от прекомерна употрба, повечето са ръждясали от НЕупотреба...
rapptor
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Авг 2019, 15:37

Re: Belgian Blond

Мнениеот MadButcher » 26 Фев 2020, 09:35

Славов донесе уникален блонд в Русе, да дава рецептата :D
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 284
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Belgian Blond

Мнениеот dr_slavov » 26 Фев 2020, 10:16

Ванко, нали знаеше, че рецептите за блонд са простички. Там работата с дрождите е по-съществена както и лагеруването след това. Не знам колегата с какво оборудване разполага и как ще се справи с блонда. Но ето и рецептата.
Blond Ale.pdf
(494.81 KiB) 68 пъти
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 524
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Belgian Blond

Мнениеот rapptor » 08 Мар 2020, 20:30

Здравейте отново и благодаря за рецептата - веднага я прибавям в папката :D

Малко се замотах, че нещо ме напрягат на работа и те така те :angry-screaming:

Там работата с дрождите е по-съществена както и лагеруването след това. Не знам колегата с какво оборудване разполага и как ще се справи с блонда


Тук не бих отказал насоки относно лагеруването, защото в нито една рецепта нямаше никакви специфични изиквания за него. А оборудването ми е изцяло "ръчна изработка" :mrgreen: - обикновен захаромер (май е руски - надписите по него са на руски), тензух, бидон, казан от неръждаема стомана, филтър за вода 5 микронана, електронен термометър през 0.1 градус(силно се съмнявам да е толкова чувствителено но все пак...) и до сега, в скромният ми опит, не съм имал проблеми при озахаряването или ферментацията, но и не съм правил някакви специални рецепти - няколко варки Пушен портър и няколко Червен Ирландски ейл (и двете рецепти са от този форум и са прекрасни).

За дрождите и аз разбрах, че май никъде няма точно за белгийските бири - WL550 и май WL570 за по силните belgian strong ale, които като че ли са най - често използвани по рецептите, но пък намерих в един руски сайт приблизителни субституции за WL (ПДФ-а е голям и съм го намачкал)
Таблица по штаммам White Labs - интернет-магазин МирБир.7z
WhiteLabs приблизителни субстуции PDF
(859.6 KiB) 28 пъти
- има ги тук в магазина.
Няма умове износени от прекомерна употрба, повечето са ръждясали от НЕупотреба...
rapptor
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Авг 2019, 15:37


Назад към Белгийски бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron