Газиране в 5л кег

Модератор: Martin

Re: Газиране в 5л кег

Мнениеот dr_slavov » 12 Окт 2020, 15:11

1. Добре е след газировка кега да бъде на студено. Може да се остави на стайна температура, но не за дълго. Има и други фактори които оказват влияние. Ниво на хигиена, как е протекло майшуване, вида на дрождите, но това са детайли. Като цяло е по-добре да бъде на студено. Бирата се развива вкусово и ароматно.
2. С диспенсърна система за тези кегове. Работи с патрончета СО2 по 16 гр и охлажда кега. Всичко което сте написал е не работещо.
3. В хладилник може да изкара и седмици при правилна експлоатация. Както написах и по-горе изкарването на бирата трябва да става с СО2. Така няма разгазиране и достъп на кислород.
4. Аз лично съхранявам във фризер/хладилник при 2-3°С до момента в който трябва да влязат в кегератора.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 544
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Газиране в 5л кег

Мнениеот Yaskata » 15 Окт 2020, 16:55

Преди време използвах ей тази системка:
http://www.sands21.eu/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0/

ползвах я по следния начин:

- пълня директно от ферментатора чрез маркуч, кега качен на кантар, че да знам колко бира съм напълнил
- на много места пишеше да сложа захар на половина от стандартното - сложих и бирата остана недогазирана, затова слагам по 6-7 гр/л
- газира се на топло за седмица, после в мазето на ~15 гр. Държал съм я там до към месец - общо взето става, но си е по-добре на по-студено.

тази система като цяло е добра и достъпна (като цена всичко ми излезе към 165лв), но със следните забележки:

- тя е евтиният вариант на това:

minikeg-tap.jpg


- и още по-евтиният вариант на това:

5L-keg-tap.jpg


Следователно си има някои проблеми като:
- никакъв контрол на потока - може да ти се образува много пяна
- труден контрол на налягането в кега - има една гайка дето се върти, ама е много мъчна работа, още повече че няма манометър и всичко е на усет
- дръжката на крана е пластмасова и се чупи доста лесно, пак може да се ползва - отпред се натиска една пъпка и става, но не е удобно
- кеговете се почистват трудно


Ако все още имаш интерес, продавам си системата закупена от същия сайт. Използвана е 3-4 пъти и включва:
- пластмасовата канелка е със счупена дръжка но може да се подмени с друга
- носач за закрепване към кега и тръбичка
- газ регулатор и носач за патрона
- 2 нови кега, 2 от купешка бира
- кутия и половина гилзи СО2 от 16 гр

цена 40лв
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 308
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Газиране в 5л кег

Мнениеот ultrashock » 16 Окт 2020, 08:59

Освен кегератора, аз си сглобих и тази джаджа, нещо подобно на това което Yaskata е пуснал, само че е от срязана и заварена голяма канта и сега с обем около 6L,неопренов калъф с възможност за закчане на бутилката с велкро и с джобове за охладители. Идеята ми е да е парти инсталация - за гости или на пикник. Може да се пълни директно от големите канти (затворен трансфер) и няма опасност от оксидиране.
Използвал съм SODA Stream бутилка за СО2, малък редуцир и пластмасов кран. Може да се ползва мини редуцир и с патропнчета 8/16г.
Единственото подобрение, което бих направил е да подменя крана с неръждаем с контрол на потока, защото с този много се пени и не се получава перфектно.
За мен това е много по-добра инвестиция, има такива готови, потърси в нета NakedKeg, ама са една торба пари.
Ето тук може да видиш творението:
https://photos.app.goo.gl/Fq2RkZQCzxU9MBeC7
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 626
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Газиране в 5л кег

Мнениеот atanas.ste » 18 Окт 2020, 01:43

Yaskata написа:Преди време използвах ей тази системка:
http://www.sands21.eu/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0/

ползвах я по следния начин:

- пълня директно от ферментатора чрез маркуч, кега качен на кантар, че да знам колко бира съм напълнил
- на много места пишеше да сложа захар на половина от стандартното - сложих и бирата остана недогазирана, затова слагам по 6-7 гр/л
- газира се на топло за седмица, после в мазето на ~15 гр. Държал съм я там до към месец - общо взето става, но си е по-добре на по-студено.

тази система като цяло е добра и достъпна (като цена всичко ми излезе към 165лв), но със следните забележки:

- тя е евтиният вариант на това:

minikeg-tap.jpg


- и още по-евтиният вариант на това:

5L-keg-tap.jpg


Следователно си има някои проблеми като:
- никакъв контрол на потока - може да ти се образува много пяна
- труден контрол на налягането в кега - има една гайка дето се върти, ама е много мъчна работа, още повече че няма манометър и всичко е на усет
- дръжката на крана е пластмасова и се чупи доста лесно, пак може да се ползва - отпред се натиска една пъпка и става, но не е удобно
- кеговете се почистват трудно


Ако все още имаш интерес, продавам си системата закупена от същия сайт. Използвана е 3-4 пъти и включва:
- пластмасовата канелка е със счупена дръжка но може да се подмени с друга
- носач за закрепване към кега и тръбичка
- газ регулатор и носач за патрона
- 2 нови кега, 2 от купешка бира
- кутия и половина гилзи СО2 от 16 гр

цена 40лв


Здрасти, пиши на лично имам интерес
atanas.ste
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 19 Сеп 2020, 07:47
Местоположение: София

Предишна

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта