Страница 1 от 1

Опит за коледна бира

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2020, 23:46
от atanas.ste
Здравейте, в неделя скълъпих една рецепта за коледна бира.


малц:
-Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция 2,5 кг
-CaraHell - malt (Кара-Хел малц) Вайерман Германия 0,5 кг
-Пушен с бук ечемичен малц (Раух - Rauch) 0,5 кг
-Weyermann Carabelge Malt (Карабелдж малц - Вайерман Германия) 0,5 кг

вода:
12 литра озаххаряване
14 литра промивка
65градуса - 50 мин
72градуса - 15 мин
78градуса - промивка
хмел:
Нъгет - 15г 60 мин
амарило - 10г 15 мин
добавки:
кафява заххар 500г - 60 мин
джинджифил - 40грама - 10 мин
кора канела - 5(17g)пръчки - 10 мин
портокал - 3бр(изтискани и нарязани ) - 10 мин
карамфил - 6 цветенца - 10 мин

дрожди:
нотимгам - 11г

плътност след варенето 1052

ферментацията върви на 18-19 градуа в помещението и ще видим какво ще се случи :)

Re: Опит за коледна бира

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2020, 11:21
от stoyanninov
Направи една пауза на 55гр. за 15.мин.
Имаш много добавки, които вкарват феноли, които, ако не разбиеш белъците на 55гр ще се свържат с тях и ще се утаят, което ще ти загуби аромат от тях и ще ти направи бирата по малко плътна

Re: Опит за коледна бира

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2020, 18:47
от GunGod
Късно е за протеинова пауза, колегата вече е сварил бирата :)

Re: Опит за коледна бира

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2020, 21:05
от atanas.ste
Късно е.. вече ферментира. Следващия път :(