Стартер за голяма варка

Модератор: Martin

Re: Стартер за голяма варка

Мнениеот BatVentsi » 07 Мар 2020, 05:17

Извинявам се, че не отговорих по-скоро, но бях малко зает тая седмица.
Та, без да цитирам поотделно всеки, ще отговоря общо.

Ползвал съм WB-06 много пъти и често са ми казвали да се откажа от тях и да пробвам тия на WYEAST... сега като изчетох коментарите, се надъхах още повече да пробвам по начина, по който си бях направил графика.. едно пакетче на 20-25 литра, при бурна ферментация, или тъкмо като затихне, да излея всичко в големия бидон и да стискам палци.. Ще имам 2-3 пакетчета WB-06 да спася положението ако се наложи. Аз лично харесах WB-06 само когато ги ползвах при най-първата си варка. Стана на около 7..7.2% ABV, но пък за сметка на това беше много добра. Има снимки някъде тук из форума.
Ами, живот и здраве до седмица, две най-много ще открия сезона. Досега не съм ползвал течни дрожди, казвам го просто информативно.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 65
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Стартер за голяма варка

Мнениеот BatVentsi » 20 Дек 2020, 19:52

Та, с голямо закъснение, да уточня. Бира не стана. Всичко беше ок, докато не дойде време да се охлажда а бях закъснял доста с графика поради проблем с помпата, с която рециклирам по време на озахаряването. Трябваше да тръгвам за работа, и единственото ми решение бе да я мина еднократно през чилъра и директно в бидона, да се охлажда там докато ме няма. Грешка номер едно. Никога не съм го правил, но нямаше как. И така стоя едно 12 часа. Преди това бях си направил 15-18 литрова варка като стартер, която се оказа прекалено много, а и досега да си призная, не знаех, че за вайцените е почти закон да се засяват по-малко дрожди, особено когато били течни. Никакъв аромат, освен на сяра. Ама много. Чаках така в бидона 10-12 дни, промяна няма. Вони, та чак котките не наближават къщата. Ферментира на около 21-22 градуса вътрешна температура. Намерих един голям тензух, преварих го и после го накиснах в окорон, застлах го отгоре на бидона и пак затворих с капака, като оставх 1-2 мм отвор да "диша" малко. Е, направих 80 литра малцов оцет. :lol:

След над 50-60 варки, тази ми е първата провалена, но да отбележа, че ми е и първата с течни дрожди.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 65
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Предишна

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта