Страница 2 от 2

Re: Belle Saison

МнениеПубликувано на: 12 Авг 2019, 10:39
от deuspld
Привет,
вдигам тази старичка тема, защото последните две седмици направих две поредни варки с Belle saison. Дрождите са чук, ферментират яко на 25-26 градуса и свалят екстракта под 1,005. Сега предстои бутилиране и ми изниква въпрос: подходящи ли са тези дрожди за бутилкова газировка?
Питането ми е провокирано от следното: в спецификациите на дрождите бях прочел, че този щам има специфична ензимна система, която, след изчерпване на ферментируемите захари, може да разгради и съответно изферментира някои полизахариди (декстрини). Това е и причината да сваля толкова много крайната плътност. В този смисъл се чудя дали е подходяща за бутилкова газировка и ако да, трябва ли да предвидя по-малко захар за газировка (примерно 5-6гр/л, вместо 7)? Не обичам силно газирани бири и ме притеснява, че ако сложа нормалната доза захар и дрождите допълнително си набавят още, може да прегазирам. Ще се радвам някой да сподели опит.
Или е по-добре да си сложа едни Нотингам-ки преди бутилиране и да не го мисля толкова?

Re: Belle Saison

МнениеПубликувано на: 12 Авг 2019, 11:08
от dr_slavov
Преди няколко години правих нещо белгийско (не помня дрождите), седмица след бутилирането нямаше никакви признаци на газировка. Отворих бутилките и във всяка сложих по няколко гранули Belle Saison. Такова прегазиране стана, че като отвориш правеше фонтан по 30-40 см над бутилката. Това е единствения път в който са ми гърмели бутилки.
При теб ситуацията е различна защото си направил основната ферментация с Belle Saison. На теория трябва да са изферментирали каквото могат в бирата и вторичната да протече само с добавената захар. Но трябва да си абсолютно сигурен, че са приключили ферментацията преди да бутилираш, защото ако продължи в бутилките става страшно.

Re: Belle Saison

МнениеПубликувано на: 12 Авг 2019, 13:09
от deuspld
Точно това ме притеснява и мен. Ферментацията уж беше приключила, нямаше видими признаци. После направих и колд краш за 3 дни в хладилника с желатин. Днес откалявам и като се постопли направо ще добавя малко Нотингам и затварям със 6 гр/л захар и каквото стане...

Re: Belle Saison

МнениеПубликувано на: 12 Авг 2019, 13:17
от MadButcher
Миналата година правих един сезон с тях, газирах с неферментираал мъст по калкулатор, нямаше проблеми, бирата беше добре газирана. Не съм правил обаче колдкрашове. Това, което помня, че беше останала сладникава, а за сезона не е характерно

Re: Belle Saison

МнениеПубликувано на: 12 Авг 2019, 13:28
от dr_slavov
deuspld написа: ще добавя малко Нотингам и затварям със 6 гр/л захар и каквото стане...
Това е по-безопасният вариант. :D