Контрол на ферментацията

Модератор: Martin

Контрол на ферментацията

Мнениеот dr_slavov » 28 Фев 2020, 10:52

От грешките също се добива много опит. Затова този път съм решил да покажа как не трябва да се прави.
Използвам камера за ферментация като контролирам температурата в нея, а не температурата на ферментиращата бира. С годините съм добил опит какво отклонение трябва да задам, за да имам коректна температура във ферментора. Проблема е, че това е динамичен процес. Със затихване на ферментацията, намаля отделянето на топлина и се налагат корекции на околната температура за да запазим температурата на бирата.
На графиката се вижда много добре. Винаги започвам на долната граница на щама който използвам. Така лаг фазата протича при максимално ниска температура. С усилването на ферментацията започва отделяне на топлина и се получава естествено покачване на температурата. В зависимост от щама разликата спрямо околната достига до 2-3 градуса (понякога до 5-6). Критичния момент е кога е пика и тогава да започнете да увеличавате температурата за да я запазите или дори да увеличите в края на ферментацията.
Само, че когато се моташ по Софето за да гледаш FFDP, изпускаш момента и като се вижда от графиката температурата е започнала да пада. Не е много, около 1.7°С градуса, но е достатъчно дрождите да започнат да аглутинират и да се утаят. Резултат е, че при очаквана FG 3.0P, сега кегирах на 3.5Р. Можех да тръгвам да затоплям, да друсам ферметора и т.н. за да довърша, но реших, че няма смисъл. Така или иначе това е един пейл ейл който преминава горната граница за горчивина (51-51IBU) и носи малко повече тяло.
Ферментация.jpg
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот shadcsm » 28 Фев 2020, 13:37

Как не сме се засякли на концерта, то хора почти нямаше? :D
Варки: 46
Последната варка: Kim's Brut IPA
Аватар
shadcsm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 53
Регистриран на: 26 Яну 2016, 16:13
Местоположение: Велико Търново

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот wpw » 05 Мар 2020, 10:31

Здравейте колеги.
Ще питам тук, да не пускам нова тема. Варих пушен портър преди 10 дена. На седмия ден проверих с рефрактометъра колко е захарноста и ми показа 6% по Плато. Реших да изчакам още един два дни, за да падне още. Тази сутрин меря и отново показва 6%Р. Аз очаквах, че ще падне още захарността, но нещо май бъркам? Какво мислите, защо се задържа на 6 % захарност?
wpw
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 22 Май 2019, 08:25

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот MadButcher » 05 Мар 2020, 11:05

wpw написа:Здравейте колеги.
Ще питам тук, да не пускам нова тема. Варих пушен портър преди 10 дена. На седмия ден проверих с рефрактометъра колко е захарноста и ми показа 6% по Плато. Реших да изчакам още един два дни, за да падне още. Тази сутрин меря и отново показва 6%Р. Аз очаквах, че ще падне още захарността, но нещо май бъркам? Какво мислите, защо се задържа на 6 % захарност?

6 Плато градус след корекция или без корекция? Не даваш информация и за начална плътност и дрожди. Това, че е пушен не му забавя ферментацията, а може и да е приключила вече
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот Martin » 05 Мар 2020, 11:07

Чукча писател, не читател

viewtopic.php?f=10&t=2468&p=7338&hilit=рефрактометър#p7338
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот wpw » 05 Мар 2020, 14:43

Благодаря колеги.
Изчетох всичко и разбрах за корекцията. Желая Ви успешна година и много хубава бира.
wpw
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 22 Май 2019, 08:25

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот DimitarP » 13 Яну 2021, 16:05

Здравейте.

Сложих пивна мъст да ферментира на 10.01 при 11 градуса/Р с дрожди Нотингам,
според контролните замервания на захарнастта ферментацията ще приклюючи на 15.01 на 2 гр./Р.
Въпросът ми е,ако след това оставя ферментатора на студено 4-5 гр/С за два дена за избистряне, ще останат ли
дрожди за карбонизация?
Четох че са с голям процент на утаявяне и студеното няма ли да засили това им свойство допълнително?
Благодаря предварително.
DimitarP
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Авг 2020, 15:38

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот st_jivko » 14 Яну 2021, 10:28

Nottingham Ale ферментират в температурния диапазон от 14 до 21 гр. Целзий. С добър толеранс към ниски температури - до 12гр., което предпоставя този щам да бъде използван и като лагер-тип бири.Сигурен ли си ,че ферментацията върви по план?
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот dr_slavov » 14 Яну 2021, 10:42

Ще имаш достатъчно дрожди за карбонизация. Студеното утаяване за няколко дена не може да свали всичко в утайката.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот MadButcher » 15 Яну 2021, 09:26

Имам няколко слабо газирани бири с Нотингам след шоково изстудяване и желатин. Не знам на какво се длъжеше тогава, но го имам предвид като работа с тоя щам, не помня с други да ми се е случвало. Да, справя се добре на ниски температури, последният ми стаут с тях ферментира в интервала 12-13 градуса, дават чист, но не и лагерен профил. Лагерната мая продуцира други, специфични вкусове. Моят съвет е да затолиш пивната мъст преди бутилиране на 18-20 градуса. Не знам на колко искаш да ти е газирана бирата, но ако имаш съмнение може и леко да завишиш захарта за газировка. За някои стилове слабата газировка е характерна, за други не.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Следваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron