Страница 1 от 1

От водният клапан излиза пяна

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2021, 10:13
от g_slavov
Здравейте, озахарих 1.2 кг Пилзен и 3.2 кг Пленичен малц за вайцен бира по рецептата от книжката. Всичко мина перфектно. Стойности, количества, всичко. 20 литра мъст заквасих с 10 гр дрожди Лалбрю за пшенична бира. Температура около 19 градуса. След около 12 часа започна ферментация. Обаче след около 30 часа, излиза пяна от клапана. Въпросът ми е да се шашкам ли, или просто ферментацията е по-бурна. Мерси предварително.

Re: От водният клапан излиза пяна

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2021, 10:10
от MadButcher
Ами оставил си малко разстояние от течността до капака и пяната е търсила от къде да излезе. Не е болка за умиране, просто другия път предвиди повече място за пяната, поне при тия дрожди. Не всяка мая реагира така. После, тая рецепта от книгата е далеч от понятието за класически вайс,

Re: От водният клапан излиза пяна

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2021, 19:14
от g_slavov
Благодаря за отговора.И аз така си помислих, но още едно мнение никога не е излишно. И тъй като пшеничната е една от любимите ми бири, ако имаш изпитана рецепта за вайс, много бих бил благодарен ако я споделиш с мен.

Re: От водният клапан излиза пяна

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2021, 11:45
от MadButcher
g_slavov написа:Благодаря за отговора.И аз така си помислих, но още едно мнение никога не е излишно. И тъй като пшеничната е една от любимите ми бири, ако имаш изпитана рецепта за вайс, много бих бил благодарен ако я споделиш с мен.

На мен вайса не ми е слабост,. Правя рядко и не се считам за специалист там, но не всяка "пшеничена" бира е вайс. . Прави се от поне 50% пшеничен малц, в зависимост от това какво искаш да постигнеш като профил, прави се и с декокция. Пълно и изчерпателно можеш да прочетеш тук: https://braumagazin.de/article/brewing- ... d-to-know/

Re: От водният клапан излиза пяна

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2021, 11:21
от BatVentsi
И аз така си изпатих по миналата седмица. Оставих 35 см място в бидона като мислех, че е предостатъчно, и все пак изгубих 10-на литра бира. Направо бидона щеше да избухне. 14 градуса околна, 17 вътре. На 120 литра сложих 5 пакета Nottingham Ale.. бутилирах 105.