Страница 2 от 2

Re: Дълга пауза на ниска температура

МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2019, 12:25
от Martin
MadButcher написа:WB-06 си правят компактна утайка на дъното на бутилката и аз не я сипвам, защото бирата си е достатъчно мътна, а утайката си е утайка и влошава вкусовите качества. При фабричните вайсове тя се филтрира и не попада в бутилката.С WB-06 след продължителен престой на студено си става доста бистра. Докато при Мюних на LALLEMAND трудно се получава слаба утайка и всичко плува в бутилката. При тях са по-силни и банановите нотки. Предпочитам тия на Fermentis. На 20 градуса дават идеален баланс на мътност, естери и феноли без да са прекалени и подчертават малцовия характер. Последно правих с тях Рогенбиър с 40% ръж и се получи перфектно балансирано пиво със слаби естерни нотки и силно изпъкващ ръжен характер, леко кисело и плътно.


Тотално грешно за вайса.
Маята за Хефевайс (хефе- мая на немски) не е само трудно утаяваща се и ароматна, но има и вкусови качества.
Напълно задължително си е да си сипеш и от нея. То все едно да си изядеш салатата и да не изсърбаш или утопиш чорбата после.

Re: Дълга пауза на ниска температура

МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2019, 14:15
от MadButcher
Достатъчно неутаена има в пивото, че да обирам и тая по дъното - идва ми в повече. Пак казвам: в заводския вайс на дъното нямаш утайка, нали не си досипваш с лъжицата?

Re: Дълга пауза на ниска температура

МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2019, 08:48
от ultrashock
Точно в заводският вайс има. Пил съм доста видове в Германия и винаги са с 1-2мм утайка на дъното, която задължително се сипва в чашата.
При наливната не е така, там са малко по различни нещата.
Weihenstephan Weizen 3068 са доста добри дрожди, описал съм рецептата в темата на съвместната ни варка с Влади(ALL_ON).

Re: Дълга пауза на ниска температура

МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2019, 09:18
от MadButcher
Горе написах, че аз не предпочитам утайката, колега. Не давам уклон на никого какво и как да пие. При домашните бири утайката често е повече от 1-2мм, без да имам претенции, че съм замерил с шублер или макрометър. Сеа, не виждам що трябва да съм длъжен да наливам с всичката утайка. Относно рецептата Ви - равни части пшеничен и ечемичен малц не е кой знае какво откритие, препоръчвам Ви следващият път да направите двойна декокция и тогава можем да говорим за вайс. Наздраве!

Re: Дълга пауза на ниска температура

МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2019, 09:32
от ultrashock
Рецептата не претендира за откритие, просто я пуснах за пример. Различното в нея са дрождите, които ползвахме и които дадоха наистина добър резултат.
Колкото до декокцията - никога не съм практикувал този метод и нямам наблюдения.