Проблем с висока крайна плътност

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Проблем с висока крайна плътност

Мнениеот ensei27 » 15 Апр 2020, 12:24

Здравейте!
Нов съм в домашното пивоварство, това е третия ми опит. Първият се получи доста успешен с един Pale Ale, отчетох доста пропуски за бъдещето. За целта водя и записки в дневника на любителя пивовар :) За втори опит реших да пробвам с готов малцов екстракт Mangrove Jack's IPA със сухо охмеляване. Наричам го опит със степче. Всичко мина горе долу по рецепта, но след отлежаването се оказа, че се е получил т.нар. "гашинг" и 80% от бирата излиза от бутилката под формата на пяна при отваряне.... С много мъка излях всички бутилки... Реших, че ще си карам по традиционния начин, който макар много по-трудоемък и времеемък е истинския начин да си направим домашно пиво :)
Пиша относно третия ми опит - не спазвам рецепти, падам си повече по импровизацията, доколко е вярна, незнам...
Малц: 2kg Chateau Munich, 1kg Chateau Abbey, 1kg Chateau Biscuit - общо 4 кг за 20л бира
Озахаряването ми се получи бавно, по принцип исках да е еднотемпературно, тъй като го правя на малък котлон и трудно регулирам темп, та: Загрях 12л вода до 70градуса, сложих торбата, падна темп и поддържах около 66 гр. На 70-та мин направих йодна проба, не беше добра и продължих. Поддържах 62-65 през цялото време, течността между торбата и котлона имаше по-висока темп, разбърквах често... Общо озахаряването продължи около 120 мин до добра йодна проба.
Промиване: около 1ч с 16 л вода на 78 градуса - 25 литра пивна мъст. Не съм мерил нищо на този етап.
Завиране...
Хмел: Simcoe & Mosaic по 15 грама на 10-15 мин от варенето, Saaz & East Kent Golding - по 10гр на 60-та мин от варенето, 5гр ирландски мъх - около 45-та мин. Общо варене - 80 мин.
Сваляне на темп със серпентина, може би около 40-50 мин до 25 градуса.
Начален екстракт 1.045, което отговаря на 11.2 P, количество - 18 литра. Меря със стъклен хидромер.
Маята е Safbrew S-33, които оставих за 15 мин във водичка, шупна, разбърках леко и сипах във ферментатора, пак леко разбърках.
Ферментация: Много бурна за 24ч, после постепенно стихна. На ден 5 отворих, взех проба 1.030 (7.6 P), и сложих чорапче с 20гр Saaz и 15гр дъбов чипс. Плътността ми се стори висока, но реших че има време да спадне. Имаше добър аромат и лека газировка. На ден 7 плътността беше 1.026(6.6 Р). Ден 9 - махнах сухото охмеляване - плътност 1.026 - същата. През цялото време ферментатора (кофа с воден затвор) си бълбука. Днес е ден 11 и не мога да взема решение: Ферментатора още работи, плътността е висока, но пък постоянна, алкохола се получава около 2,6%, което е много ниско... Минали са 11 дни, би трябвало всичко да е готово за бутилиране, но ферментатора бълбука... Да го оставя ли още и колко? А не смея да отварям прекалено често от страх от инфекция и последващ "гашинг", като втората ми варка.... Днес ще направя проверка отново, но не знам какво да предприема.
Ще съм благодарен за всякакви мнения и съвети!

Поздрави!
ensei27
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Апр 2020, 23:06

Re: Проблем с висока крайна плътност

Мнениеот victoryvt » 15 Апр 2020, 12:39

С какво мерите ?
Ако е с рефрактомер, моля запознайте се с това : viewtopic.php?f=10&t=2468&hilit=%D1%80%D0%B5%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80
Ако е с хидрометър (стъклен захаромер) тогава вече можем да търсим проблем.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Проблем с висока крайна плътност

Мнениеот ensei27 » 15 Апр 2020, 12:45

Меря със стъклен хидрометър.
https://napravisibira.com/shop/%d1%85%d ... %b5%d1%80/
ensei27
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Апр 2020, 23:06

Re: Проблем с висока крайна плътност

Мнениеот ensei27 » 15 Апр 2020, 14:16

Забравих да спомена, че температурата в помещението с ферментатора е постоянна - 20 градуса.
ensei27
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Апр 2020, 23:06

Re: Проблем с висока крайна плътност

Мнениеот victoryvt » 16 Апр 2020, 09:58

Раздрусай го тоя ферментатор да се размеси добре маята от утайката и да даде един последен тласък ферментация и каквото стане.
От 12 до 6 е много малко свалено, трябва поне до 4 да свали.
И направи една проба да натопиш тоя захаромер в една купена от магазина бира - трябва да показва около 2%, а във вода - 0%
Нещо много дребен ми се вижда и не е сигурно дали показва добре в малките проценти.
Не е изключено да ти е съвсем наред ферментацията, но просто да не можеш да измериш под 5% с тоя захаромер.
И по-добре не я задържай повече от 2 седмици, какъвто и да е резултата. Бутилирай и каквото стане.
Иначе може да имаш лоши миризми и да не се газира добре в бутилките.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Проблем с висока крайна плътност

Мнениеот MadButcher » 16 Апр 2020, 11:33

ensei27 написа:. Общо озахаряването продължи около 120 мин до добра йодна проба.

Това какво ще рече, че си държал два часа на 66 градуса ?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Проблем с висока крайна плътност

Мнениеот ensei27 » 17 Апр 2020, 10:16

Ами горе долу - да. Все пак - до 5-тата йодна проба, която излезе както трябва.
Вчера бутилирах - на 12 ден. Крайна плътност 1.024, със захаромера - 4. Алкохолно съдържание идва около 2,6%, бутилирах с 5.5 гр/л, разтворена във вода и внесена в прецедената бира. Няма лоши аромати, нагласил съм се на ароматна, лека биричка, подходяща и за жена ми :) Ще пробвам след 1 седмица и ще пиша. Благодаря за коментарите и съветите, ако имате и други размишления по темата - приемам, тъй като мисля да повторя рецептата с по-контролирано озахаряване.
Поздрави от Варна!
Прикачени файлове
IMG_20200416_193532.jpg
ensei27
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Апр 2020, 23:06

Re: Проблем с висока крайна плътност

Мнениеот ensei27 » 17 Апр 2020, 10:30

Имам съмнения и в измервателните ми уреди. Приемам предложения за нещо по-сигурно и работещо :)
Прикачени файлове
Untitled-1.jpg
ensei27
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Апр 2020, 23:06

Re: Проблем с висока крайна плътност

Мнениеот lhristov » 18 Апр 2020, 08:49

Изображение

Това е решението. Охлаждаш само няколко капки и мериш.
След началото на ферм. трябва да правиш корекция.
И..., да, колкото и да е трудно прави и паузата на 72*С. И чак тогава йодната проба.
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: Проблем с висока крайна плътност

Мнениеот dr_slavov » 18 Апр 2020, 14:50

ensei27 написа:Имам съмнения и в измервателните ми уреди. Приемам предложения за нещо по-сигурно и работещо :)
Хидрометъра изглежда много прилично (има дължина) не би трябвало да ти прави проблеми. Но провери го все пак. Рефрактометъра е удобен, бърз, но ако говорим за точност хидрометъра е избора.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron