Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Модератор: Martin

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот victoryvt » 22 Мар 2014, 21:45

Някакъв емулгатор е това, няма нищо вредно в него.
Поне така пише.
А и кой знае колко малко има в едно пакетче от 11гр. дрожди, а те са за 20-30л. бира.
А и като не го искаш в бирата - можеш да вземеш 1-2 прашинки от пакетчето и да размножиш дрождите с многостъпален стартер.
Така процентът му в бирата ще падне до границите на измерване.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот alvinator » 22 Мар 2014, 22:05

E-491 e безвреден емулгатор с много широка употреба, вкл. био храни, безглутенови модерности и т.н.
Доколкото виждам, се среща в много сухи дрожди, както и в мая за хляб. Без да съм специалист, оставам с впечатлението, че употребата му е свързана със самото естество на сухите дрожди и процесът на рехидратиране. Не мисля, че е повод за притесние, нито пък че има отношение към трайността на бирата.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот vsd » 23 Мар 2014, 10:52

http://www.enartis.com/download/oenoppi ... g_2010.pdf

Sorbitan monostearate or E491 is a common food emulsifying agent that plays a specific role in ADY as a cell protector during industrial drying operations. It also plays an important role during the rehydration phase carried out by the wine maker by ensuring yeast survival. The content of Sorbitan monostearate generally present is around 1%.


Груб превод на горното - Е491 е разпространен емулгатор, който се ползва за защита на клетките по време на индустриалното сушене на маята. Играе и важна роля по време на рехидратацията като помага на маята да оцелее. Съдържанието на Sorbitan monostearate най-често е около 1%.

Е491 има в почти всички сухи опаковки мая за хляб, вино, бира, и т.н.

Е 491 се използва в качеството си на емулгатор при производството на напитки, сосове, изделия от маслено тесто до 5 г/кг; сладолед и течни концентрати за чай - до 5г/л. В някои страни се използва като стабилизатор на консистенцията, сгъстител, текстуратор, свързващ агент в течни концентрации за чай, в плодови и билкови отвари - до 500мг/кг. При приготвянето на заместители на мляко и сметана, сладкарски изделия, дъвки, глазури и плънки, препоръчваното количество е до 5г/кг.
Сорбитан моностеарат се добавя също в биологично активни добавки, в хранителни оцветители.
Извън хранително-вкусовата промишленост, Е 491 намира приложение при направата на лекарства, козметични продукти (кремове, лосиони, дезодоранти), при производството на емулсии за третиране на растения.

Допустимото дневно количество от добавката е 25 мг на 1 кг телесно тегло. Веществото се разпада бавно в червата на сорбитол и стеаринова киселина, които напълно се разграждат и се усвояват от организма.
Е 491 се приема за вещество с ниска опасност по отношение въздействието му върху човешкото здраве. Не е опасно при попадане върху кожата или стомашната лигавица (оказва им леко дразнещо действие). Способността на кумулация е много слаба, мутагенна активност не е открита.


Това че в нещо има Е, не значи че задължително е вредно. Например Е150 е карамел. Е номерата са просто списък с продукти, които се добавят към храни. Не всичко от тях е лошо.

В нашия случай ако приемем че има 1% в пакетче мая, това прави 0,11 гр. за 20 литра бира. За 80 кг човек, допустимото количество е 2 гр. на ден. Дори и да можете да изпиете 20 литра за ден, пак няма от какво да се притеснявате :)
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот cervesa » 23 Мар 2014, 13:11

vsd написа:http://www.enartis.com/download/oenoppia_yeast_labelling_2010.pdf

Sorbitan monostearate or E491 is a common food emulsifying agent that plays a specific role in ADY as a cell protector during industrial drying operations. It also plays an important role during the rehydration phase carried out by the wine maker by ensuring yeast survival. The content of Sorbitan monostearate generally present is around 1%.


Груб превод на горното - Е491 е разпространен емулгатор, който се ползва за защита на клетките по време на индустриалното сушене на маята. Играе и важна роля по време на рехидратацията като помага на маята да оцелее. Съдържанието на Sorbitan monostearate най-често е около 1%.

Е491 има в почти всички сухи опаковки мая за хляб, вино, бира, и т.н.

Е 491 се използва в качеството си на емулгатор при производството на напитки, сосове, изделия от маслено тесто до 5 г/кг; сладолед и течни концентрати за чай - до 5г/л. В някои страни се използва като стабилизатор на консистенцията, сгъстител, текстуратор, свързващ агент в течни концентрации за чай, в плодови и билкови отвари - до 500мг/кг. При приготвянето на заместители на мляко и сметана, сладкарски изделия, дъвки, глазури и плънки, препоръчваното количество е до 5г/кг.
Сорбитан моностеарат се добавя също в биологично активни добавки, в хранителни оцветители.
Извън хранително-вкусовата промишленост, Е 491 намира приложение при направата на лекарства, козметични продукти (кремове, лосиони, дезодоранти), при производството на емулсии за третиране на растения.

Допустимото дневно количество от добавката е 25 мг на 1 кг телесно тегло. Веществото се разпада бавно в червата на сорбитол и стеаринова киселина, които напълно се разграждат и се усвояват от организма.
Е 491 се приема за вещество с ниска опасност по отношение въздействието му върху човешкото здраве. Не е опасно при попадане върху кожата или стомашната лигавица (оказва им леко дразнещо действие). Способността на кумулация е много слаба, мутагенна активност не е открита.


Това че в нещо има Е, не значи че задължително е вредно. Например Е150 е карамел. Е номерата са просто списък с продукти, които се добавят към храни. Не всичко от тях е лошо.

В нашия случай ако приемем че има 1% в пакетче мая, това прави 0,11 гр. за 20 литра бира. За 80 кг човек, допустимото количество е 2 гр. на ден. Дори и да можете да изпиете 20 литра за ден, пак няма от какво да се притеснявате :)


Прекрасно обяснение!!!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот ameba13 » 25 Мар 2014, 23:42

Да се похваля, че днес си купих бира на парцали за 3.30лв / 500 mL ;)
Според мен това са протеини, които преципитират поради нарушени условия на съхранение.
Бирата беше наливна чешка от дъ мол.
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот victoryvt » 02 Юли 2014, 21:49

Тест на бира амбър ейл на повече от година :

PIC316.jpg


Съхранявана е в ПЕТ-бутилка от 2.2л. в мазе с почти постоянна температура около 15-20гр.
Няма гашинг за разлика от други две, дето си бяха заразени още от варката :)
Перфектен вкус с подчертан малцов и карамелен вкус, както и на препечена филия.
Липсва всякакъв аромат на хмел, но горчивината се усеща, макар и покрита от карамела.
Никаква повишена киселинност, даже по-добра в това отношение от сегашна бира от същия тип на две седмици на терасата в кег недоизпита.

За пореден път се убеждавам, че домашната бира може да се съхранява с години в бутилки в които има утайка от дрождите водили ферментацията правилно и до край.
Разбира се и друг извод има - за отлежаване са годни само силно охмелени и високоекстрактни - респективно високоалкохолни бири. Иначе няма положителен ефект от отлежаването над 3-4 месеца.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот malkstor » 21 Авг 2014, 09:53

Колеги, а отлежаването в мазето на тъмно има ли значение при каква температура става, или се приема че е достатъчно хладно?
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот victoryvt » 21 Авг 2014, 11:34

Колкото по-ниска, толкова по-добре.
Но то е ясно че няма да е като в хладилник.
Най-добра е бирата отлежала до 2-3 месеца, после започват да се наблюдават недостатъци - ароматите се променят, няки изчезват, други се подчертават.
Освен това за отлежаване може да се говори само в стъкло или буре. Всякакви временни ПЕТ-решения са си само временни.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Зaщо едно време бирaтa след няколко дни се рaзвaляше?

Мнениеот malkstor » 21 Авг 2014, 12:00

Много благодаря :) Точно за стъкло става дума, искам от 3-те варки дето имам до сега да оставя в мазето по 2 стъклени 0.5 л бутилки да видя след 2-3 месеца как я карат.
Хладилника обаче не е добър вариант, че няма да успеят да отлежат толкова. :mrgreen:
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron