"... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Модератор: Martin

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот daniel.trifonov » 13 Апр 2016, 13:03

Веско, то пак ще е някъде около вайцен, защото Weizen означава пшеница. Друг е въпроса, че може да направиш вайцен с различни дрожди и да нямаш аромати на банани и дъвка.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 24 Яну 2017, 13:29

Май отдавна не съм писал нищо тук ... не, че не съм варил, ама просто взех нещо да се повтарям, та затова ...


Та да си дойда на думата (т.е да споделя един ПЪЛЕН ПРОВАЛ) ...

По коледа правих някакъв лагер (почти 2кг малц):
- 50% пейл
- 45% мюних тип 2
- 5% караамбър

стандартно еднотемпературно озахаряване 3:1 за около час на 65-66'С като последните 10мин вдигнах до към 71-72'С
варене 60мин, 15гр челинджър за горчива и 15гр жатец 5мин преди сваляне ...

във ферментора прехвърлих около 10литра на 12.5'

засях с BREWFERM LAGER 11gr при температура около 16'С

ферментра нормално на 13-14'С цели 18 дни
вкарах вътре на ~19-20'С за 3 дни и бутилирах с приблизително 5гр на литър - тогава я пробвах и си беше ок - с лек дрождев привкус, но напълно нормална ...

след седмица я изкарах на студено (3-4'С) ужким да лагерува ...

... та оня ден реших да пробвам как е и ... о-о-о-о УЖАС - аромата си е нормален, НО вкуса .... абе като на плесенясало, на умрели дрожди, на гадост ... абе пълна отврът ... отворих и втора бутилка - и тя същата ... отворих и утайката дето е в хладилника - и тя същата ....

... та имам 10л развалена бира - ако някой ентусияст си колекционира 'дефекти' или просто е любопитен - да му пращам, щото заминава в канала ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 14 Мар 2017, 13:15

Вчера ми остана малко свободно време и забърках някакъв овесен ейл (с утайка US-05 от предишна варка)

То щото някакви буболечки се бяха населили в полупразния пакет осесени ядки, купени преди време от ЛИДЛ-а и нещо ми се досвидя да ги изхвърля, та затова 'овесен' ...

А и преди си бях правил опити с овес, но нещо все не ми се получаваха, така както ми се щеше ... та, накратко:

- 400г овеесени ядки (с малко буболечки, т.е. каквото и да стане, няма да е за вегани :-) )
- 1.6кг пейл малц (май гръцки)

- Ядките накиснах с 1.5л вода и ги кипнах за 4-5 минути ... да се има в предвид, че много лесно залепват за дъното и се иска постоянно бъркане за да не вземе да загори "попарата" - интересно е, че доста набъбна като обем
- Налях (както си бяха кипнали) в тенджерата още 5.5л студена вода (да се охлади), добавих смления малц и вдигнах полека до към 50-51'С ... да е стояло така 10-минути - колкото да подготвя чантата за главното озахаряване
- вдигнах плавно до 66'С - с постоянно бъркане и прехвърлих в кутията за главната пауза ...
- озахарявах доста над час, т.е. докато по някое време взе да ми харесва йодната проба
- промиване с 8л на 76'С - отне около 45мин - нещо не течеше добре, но други драми нямаше ... освен двойното време
- в тенджерата, преди варене влязоха към 12.5л на около 10'вх
- варих 70минути
- хмел: 12г Челинджър(7.8алфа) на 60", 10г цитра(~13алфа) на 10" + малко ирландски мъх, да помогне с избистрянето

Малко ме изненада огромното количество белтъци в утайката след варенето - поне 3 пъти повече от обикновенно - отдавам го по-голямото количество овес

Охладих, прецедих и посях с US-05 около 10л на 12'Вх(не мерих много прецизно), дрождите ги бях извадил от хладилника приблизително 2ч преди посяването, ужким да "дръпнат" и да се освестят малко-от-малко...

На цвят го докарах до към 2-4 SRM (блондинка ще е)

Тази сутрин нагледах процеса (12ч след посяването) - тече си нормална, умерено-активна ферментация - 'шапката' е към 4-5см

Ще видим какво ще излезе ...

лек ден
Последна промяна damyan_rm на 15 Мар 2017, 10:24, променена общо 2 пъти
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот Martin » 14 Мар 2017, 13:20

Овесените ядки нямат нужда от варене, може директно в майша да се слагат. И да доста белтък пускат. Ама ще стане плътна бира :)
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1034
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 14 Мар 2017, 13:29

Знам, че стават и дирекно, ама привкуса който придаваха на бирата ми беше малко странен ... та просто реших да ги кипна (хем и да изтрепя навлеците дето се бяхе заселили) за да видя дали ще е с нещо по-различен и дали ще ми допадне повече ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 22 Мар 2017, 12:06

Бутилирх вчера малко под 10л, доста се беше поизбистрила след 2 дни на терасата - дрождите US-05 свалиха до 5'Вх (смятам го като 2.1'Р след корекция) т.е. ще я броя с 5% abv . На вкус ... пак е странна, ще ми е интересно по какъв начин ще се промени след отлежаване ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 24 Юни 2019, 12:58

Леле - леле, от кога на съм писал ... много варих, още повече изпих ... :-)

Да споделя последната варка:
- 3.0кг пилзенер (гръцки)
- 0.5кг ръжени флейки

Озахаряване:
- на 69'С, хидромодул 1:3, за час и 20мин (до положителна йодна проба) Ph 5.2
Промиване:
- 1:4 с вода на 78'С
Преди варене:
~17.5l на 10.5P
Хмел:
- First Golding - 8гр на 60' + 8гр на 10'
- IBU ~15

Ферментация:
~15л на (почти) 12P с дрожди WB-06 на 28-29'С

Резултат:
- лека, 'лятна' и пивка бира, леко мътна, цвят меден амбър - прилича на Вайцен ама не е, с интересни плодови нотки - предполагам от ръжените флейки, нестандартния хмел и дрождите
- газировка в кега на около 2 бара, пяната е като крем, задържа се дълго и си стой на працали :-)
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 3 госта