По бирените китове и медовина

Модератор: Martin

Re: По бирените китове и медовина

Мнениеот Dejmos » 01 Юли 2019, 12:01

Правил съм медовина с много подправки, стана страхотна след отлежаване. Но съм пил и без никакви подправки, също беше много добра. Естествено, медът трябва да има силен характерен аромат, ако ще е без подправки.

Медът трябва да се пастьоризира. Той е безопасен във вида, в който се ползва като мед и заради антибактериалните си качества, но на първо място заради големия процент захари, които не позволяват развитието на съдържащите се в него бактерии и диви дрожди (над 30% захарите са консервант). След разреждането до 20-24°В захарите вече не се явяват консерват, а хранителна среда за всички съдържащи се в меда микроорганизми.
И не става дума за преваряване, за варене на 100°. Загрява се самият мед на 60-65° за определено време (не помня точно градуси и минути, в другата тема има линкове) или се разтваря в топла вода и след това се загрява до необходимата температура.

Дори при тази температура ще бъдат унищожени част от активните вещества. Това донякъде е добре, защото някои от тях затрудняват ферментацията. А и все пак ще правим алкохол, а не лекарство.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: По бирените китове и медовина

Мнениеот S.Dosev » 01 Юли 2019, 17:27

Преди да започна да правя медовина изчетох доста неща в един американски форум, там един американец беше изпратил писмо до американската медицинска асоциация със въпрос относно вероятността за зараза с ботулизъм при употреба на медовина с не преварен мед. Във отговора, който му бяха изпратили нямало регистриран случай на зараза със ботулизъм вследствие на употреба на домашна медовина.Аз лично не варя и не пастьоризирам меда, ако е много твърд само го загрявам на водна баня на 35 градуса за да го извадя по-лесно от буркана.Досега имам 7 партиди направено по този начин и нямам проблеми с ферментацията, но разбира се всеки сам си избира как ще процедира.Домашната медовина става страхотна но си трябва чакане.
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: По бирените китове и медовина

Мнениеот bojo » 01 Юли 2019, 18:06

При последната партида загрях разтвореният мед до около 65гр, не стигнах до отпенване и май ще имам проблеми. Пет месеца вече стои мътна. Част от нея третирах с КМБС, след това желатин, на студено е и промяна никаква. Медът беше озахарен и в горната част на бурканите имаше нещо бяло. Мисля, че е восък и сега няма махане. На аромат и вкус е добре, но външен вид - боза.
От предишната доза има около 0.5л с перфектна бистрота. Единствен недостатък - стана много суха и ... привършва.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: По бирените китове и медовина

Мнениеот Dulev » 01 Юли 2019, 23:29

Благодаря за новите насоки относно варенето. Все пак се позамислих, как да процедирам с този въпрос. Веднъж бях добавил мед към бирата, след като вече беше ферментирала захарта. Тогава даже не го стопих, а директно захаросан. Дрождите и така се справиха с него.
Dulev
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 11
Регистриран на: 06 Мар 2018, 23:51

Re: По бирените китове и медовина

Мнениеот MadButcher » 02 Юли 2019, 09:00

Предлагам, отговорите свързани с медовината да бъдат преместени в съответната тема, така се разпилява информация. Това, което са споделили колегите като опит и проблеми не са "приказки на вятъра", както си е решил някой. В темата за медовина тепърва ще има какво да пишем и споделяме.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: По бирените китове и медовина

Мнениеот Dulev » 02 Юли 2019, 19:33

MadButcher написа:Предлагам, отговорите свързани с медовината да бъдат преместени в съответната тема, така се разпилява информация. Това, което са споделили колегите като опит и проблеми не са "приказки на вятъра", както си е решил някой. В темата за медовина тепърва ще има какво да пишем и споделяме.

Не виждам приказки на вятъра и затова благодарих на колегите за включването. Иначе относно местенето на мнения, да го направи който може и сметне за необходимо.
Dulev
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 11
Регистриран на: 06 Мар 2018, 23:51

Re: По бирените китове и медовина

Мнениеот Dulev » 09 Сеп 2019, 01:56

Резултата, който се получи, е много добър. Е да - не е бира, но е интересно питие. Ферментира за 4 дни, след бутилирането се избистри и се газира. Като вкус най-ми прилича на шампанско. Освен това, понеже го налях в бутилки с керамични капачки, много приятно гърми при отваряне. Така и не му сметнах алкохола, но на груба преценка отива над 10%... ;)
Dulev
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 11
Регистриран на: 06 Мар 2018, 23:51

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron