Страница 1 от 2

Корекция на газировка?

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2019, 03:08
от Prophy
При последната варка имам странен проблем.
При бутилирането сложих по 6 гр. захар на литър, но забелязвам че в пластмасовите PET бутилки (1 и 2 литра) бирата не е толкова газирана както в стъклените по (3300 и 500 мл.). В сътклените бутилки мисля че газировката е достатъча, но не знам на какво може да се дължи разликата. Захарта е от един пакет, везната която ползвам мери до .000 и изключвам вариант да има повече захар в по-малките бутилки.

Имам няколко въпроса:
1. на какво може да се дължи разликата?
2. ако добавя по 1 гр. на литър сега дали ще помогне или ще влоша нещата, или да добавя повече?

Имам и няколко бутилки които газирах с мъст вместо захат и газироваката е както в PET бутилките. Тук предполагам че не съм заложил достатъно мъст. Та и за тях обмислям да добавя по 1 гр.

OG: 13 Brx
FG: 7 Brx
FG след корекция: ~4 Brx

Re: Корекция на газировка?

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2019, 11:07
от MadButcher
Затворени ли са добре бутилките :D Количеството на мъстта с калкулатор ли го изчисли?

Re: Корекция на газировка?

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2019, 12:02
от Prophy
Да добре са затворени :)
Мъста я изчислих с калкулатор, но явно е трябвало да сложа повече. След като бутилирах се сетих, че плътноста на мъста не е както след варенето и вместо 13 е била сигурно 11 Brx. Мъстта я бях отделил 30 мин. след началото на завирането за мини стартер за едни стари дрожди, но не тръгнаха и я замразих за да не я изхвърлям. Така че за тези бутилки ми е ясно защо е такава газировката.

Не мога да си обясня защо тези със захар са с различна газировка :) Снищи ми хрумна че мога да добавя още захар и да ги сложа на топло за да захапят дрождите. Не знам обаче дали ще има достатъчно останали дрожди за да ферментират захарта и дали няма да се освободи много CO2 при отварянето. Мисля че ако добавя 1-1.5 гр. на литър ще се получи, но не съм сигурен.

Принципно не е голям проблем, но ми се струва че вкусът е по-добър когато е с повече газировка, а и сякаш се стопля по-бързо бирата която не е достатъчно газирана. Не че и така няма да се изпие :D

Re: Корекция на газировка?

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2019, 14:16
от dr_slavov
Как дозираш захарта? В общия обем или на всяка бутилка.

Re: Корекция на газировка?

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2019, 17:14
от Prophy
Слагам във всяка бутилка, за да не се получат различно газирани бутилки :)

Re: Корекция на газировка?

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2019, 17:57
от dr_slavov
Най-вероятно е грешка при тегленето. Отклонението на кантара оказва много по-голямо влияние когато теглиш 3г за бутилка от 0,5л в сравнение с 12 грама за бутилка от 2 литра. Пробвай да разтвориш захарта във вода и да дозираш разтвора (със спринцовка).

Re: Корекция на газировка?

МнениеПубликувано на: 08 Яну 2019, 19:48
от Prophy
Благодаря за съвета, следващият път ще опитам по този начин.
А сега, има ли смисъл да им добавям захар?

Re: Корекция на газировка?

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2019, 08:55
от dr_slavov
Със сигурност ще помогне. Въпроса е, колко е газирана в момента, колко ще загубиш при отваряне и колко искаш да стане? Това са само предположения и няма как да изчислиш колко точно захар да добавиш.
Пробвай на 1-2 бутилки, виж резултата и тогава на останалите.

Re: Корекция на газировка?

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2019, 10:02
от Dave Lombardo
А защо преди това не пробваш да пораздрусаш бутилките и да ги затоплиш до към 20-21 градуса за няколко дни? Все ще има останало нещо, което дрождите да хрупат. Ако и тогава не се карбонизира добре - пробвай както каза доктора с 1-2 бутилки

Re: Корекция на газировка?

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2019, 12:06
от Prophy
Благодаря, ще пробвам както казвате.