Прецеждане преди бутилиране

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Прецеждане преди бутилиране

Мнениеот st0ian » 09 Мар 2021, 10:32

Здравейте на всички.Начинаещ съм и в момента чакам да ферментира втората ми варка.Първата беше супер.Не ми се иска да експериментирам,затова пускам тази тема.Не успях да намеря никаква подобна във форума.Дайте съвет да прецеждам ли преди бутилиране.Каква е практиката при по-опитните от вас.Идеята ми е да дезинфекцирам за 30 минути торбата за прецеждане и така през нея да преточа бирата преди да я бутилирам.Кажете какви са висковете,да го правя ли това прецеждане и ще подобря ли нещо кой знае какво при крайния продукт.Извинявам се,ако съм пуснал темата на грешно място.Благодаря предварително.
st0ian
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Авг 2018, 22:30
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Прецеждане преди бутилиране

Мнениеот GunGod » 09 Мар 2021, 12:01

По добре направи колдкраш (beer cold crash) и събери всичко без утайки. Има доста писано в нета и тук. Няма практика да се прецежда преди бутилиране от домашни пивовари. Виж в масовото се използва метод студена филтрация....
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 120
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Прецеждане преди бутилиране

Мнениеот st0ian » 09 Мар 2021, 16:35

Благодаря.Значи без прецеждане,а при желание за по-добро избистряне ще използвам други процедури като cold crash или примерно вторична ферментация в друг съд.
st0ian
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Авг 2018, 22:30
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Прецеждане преди бутилиране

Мнениеот GunGod » 11 Мар 2021, 12:22

С практиката всеки разбира и избира и развива своя собствена ехнология и стил ;)
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 120
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София


Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта