Тъмна пяна - как се получава?

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Тъмна пяна - как се получава?

Мнениеот Hristo » 11 Май 2013, 11:08

Поразгледах из интернет снимки на пяната на различни стаутове и портъри. Повечето са с бяла пяна, но има някои и с тъмна (кафява). При някого от вас получавала ли се е такава пяна и според вас каква е причината? Пропорциите на тъмния малц?
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Тъмна пяна - как се получава?

Мнениеот victoryvt » 11 Май 2013, 13:15

Не е точно тъмна, а малко жълтее.
За стаута е характерно ползването на печен ечемик, който аз лично не предлагам понеже е екзотика, а и всеки може сам да си опече.
Предполагам че чрез него се променя и цвета на пяната.
Моя стаут беше с Карафа, Карамюних, Мюних и светъл.
Пяната беше леко в жълтата област.
По същия начин правих и Барли уайн, макар и прекалено тъмно.

Сега е сезон на Хефевайцен и аз тръгвам към казана !
Наздраве !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Тъмна пяна - как се получава?

Мнениеот Hristo » 13 Май 2013, 10:27

Мда, аз от много време се канех да пусна снимки, ама като видя бирата в халбата и забравям за фотоапарата, пък като се сетя - халбата вече празна. :lol:
Оня ден се престраших да отворя една, въпреки че не е сезон, направих снимки, обаче може би заради светкавицата не се получи истинският цвят на пяната и няма смисъл да ги пращам.
Става дума за един финландски портър (който може и на стаут да го избива). Съставките са 4,120 кг светъл малц, 488 г карамюних и 408 г карафа. Екстракт 16%, алкохол 6%. Пяната му си е доста кафява, под какъвто и ъгъл да го гледам. Предполагам, че е от количеството карафа, но все пак реших да питам дали има и други с подобен опит.
Наздраве! Ще се опитам занапред да съм по-старателен с фотоапарата и да взема да си поразмърдам задника, та да посетя някоя сбирка! :)
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Тъмна пяна - как се получава?

Мнениеот ivan.karr » 14 Май 2013, 09:22

Цвета на пяната зависи САМО от малца. Докато на количеството, издръжливостта и консистенцията можеш да влияеш, по-тъмен цвят идва от меланоидините на малца. Като стана дума за цвят на пяната "оцветяването" на някои купешки бири (от светли в тъмни) води до същия ефект.
ivan.karr
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 04 Мар 2013, 21:15

Re: Тъмна пяна - как се получава?

Мнениеот victoryvt » 14 Май 2013, 09:31

Ми тя следващата може би ще е в София, че много софиянци има.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron