карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот nikolay.illov » 23 Яну 2015, 18:02

До сега съм правил единствено бутилкова карбонизация, по най-общоизвестният начин - с добавяне на определено количество бяла, кристална захар на литър бира. Както знаете има и други начини и тук мисля да опиша едно мое разсъждение за карбонизация с предварително отделена неферментирала мъст.
Имам 18 литра ферментираща мъст с 16%Р, които смятам да газирам с предварително отделени 1,5 литра от същата мъст ( това са приблизително 10% - 8,5% за да съм най точен).
Идеята е след като основното количество изферментира да се добавят тези 1,5 литра в които има определено количество захари и те да карбонизират бирата след бутилиране без да се добавя никаква захар. Да обаче. Точно в този конкретен случай бирата ще се прегазира, защото в тези 1,5 литра има приблизителни 190 грама чиста захар, което се получава повече от 10 грама за литър захар.
Ето я сметката: 1,5литра с 16%Р = 240 грама чист малцов екстракт. 80% от екстракта е захари - 240х80%=192 гр захар.
Аз искам да направя карбонизация с еквивалент на 6гр захар за литър бира. Това означава, че имам нужда от: 18 литра пиво х 6гр з а литър= 108гр захар.
Как обаче да изчисля какво количество от тези 1,5 литра, които съм запазил да използвам?
След разни сметки и налучквания установих, че имам нужда от 850 милилитра от въпросната неферментирала мъст, която ще ми даде точно 108,8 грама захар за карбонизация.
За да се улесня занапред си направих една таблица, която изчислява какво количество неферментирала мъст с определен %Р ми трябва, за-да карбонизирам еди-какво си количество бира с желаната от мен захар за газировка.
Надявам се и на някой от вас да свърши работа.
Ако има въпроси по таблицата с удоволствие ще обясня.

В конкретния случай таблицата е по моята постановка(описаната), но всеки може впише данни в бежовите полета с параметрите за неговата си бира.

Наздраве!
Прикачени файлове
мъст за карбонизация.xlsx
(10.52 KiB) 697 пъти
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот Yaskata » 28 Яну 2015, 18:40

Доста удобно, благодаря!

Скоро ще го пробвам и този метод.
А на каква температура съхраняваш отделената мъст?
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 305
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот nikolay.illov » 28 Яну 2015, 19:01

Замразена във фризера. Веднъж бях оставил една в хладилника и за една седмица беше тръгнала да вкисва. Само не пълни бутилката до горе, че след замръзване може да се спука :D
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот mirix » 29 Яну 2015, 00:02

И аз бях оставил една в хладилника. Останките от прецеждането , което се оттича бавно после. Стоя така има няма 2-3 месеца и жената взе да мърмори че пречело само , боклуци .... Извадих я пипам тя кат мойта пишка корава :D. Налях да опитам. Направо елексир. С голям кеф си я изпих , но малко ми дойде
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 905
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот Clarion » 04 Май 2015, 18:44

В ръководството на Браумайстера немците казват да се отделят 6% (при 12Р) - би трябвало да дава сходни резултати с твоите калкулации? Аз съм отделял по два буркана от по 550-600 мл на 19л варка, но само за лагерните, ама освен тях слагам и по 3-4 г/л захар ... за всеки случай :-)
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот nikolay.illov » 05 Май 2015, 13:13

Според това, което аз пресмятам:

6% от 10 литра са 600 милилитра. В 600 милилитра с 12°Р има (600х12%) = 72 грама екстракт. 80% от екстракта са захари: (72гр х 80%) = 57,6 гр захар.
Ако с това количество гЪзираме 10 литра бира (каквото е условието на задачата) ще получим газировка равна на 5,7гр захар за литър мъст, което за лагер е идеално.
Това казва и таблицата:
таблица.jpg


Важно е да се имат в предвид не-ферментируемите захари т.е ако сме получили тези 12°Р при озахаряване на по-високи температури. В този случай трябва да се знае до колко дрождите ще свалят екстракта. Не съм се занимавал с изчисления в тази област обаче :ugeek: и не мога да те посъветвам.

Аз си отделям от всяка 20 литрова варка по около литър, замразявам го и в деня преди да бутилирам го изваждам на стайна температура за около 24 часа (както си е затворено в бутилката) за-да се размрази и утаи. Пресмятам си нужното количество и го смесвам с вече ферментиралата бира. До сега не съм имал проблеми, единствено един битер ми се влачеше 12 дни докато вдърви хубаво, но там сложих еквивалент на 3гр. захар на литър бира.

Наздраве!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот Ico » 26 Юни 2016, 22:09

Здравейте колеги.
Мъстта за карбонизация направо във ферментора ли я наливате? Няма ли опастност от зарази или окисляване на основната мъст при смесването? Защото предполагам,че ще трябва да се разбърка по-силно.
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот Martin » 27 Юни 2016, 09:54

carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1042
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот MadButcher » 19 Сеп 2017, 08:31

Използвах и аз горепосочения калкулатор. За 10л. с начален 16Р и преди бутилиране 3,5Р ми даде 450мл. бирена мъст за карбонизация. Брулнах аз направо 500 и понеже отсъствах като се връщам на третия ден ПЕТ бутилката здраво надървена. Та, въпроса ми е: и при вас ли е толкова бърз резултата или нещо съм объркал с калкулациите и да очаквам изненади?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 263
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот 5th-hokage » 19 Сеп 2017, 19:14

няма грешка в изчисленията... може би не е била добре ферментирала и е щяла да падне до 2П ... или е било по топло от очаквното и е гаирала по-бързо. Мяташ в хладилника 1 бутилка и опитваш :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 355
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Следваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта