Страница 4 от 5

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2018, 19:57
от rajev
Въпрос:
защо да не се отдели мъст след варенето когато е вряла и е охмелена точно преди да се закваси???Наздраве

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2018, 21:08
от lukata
Нали точно такава мъст добавяме...до колкото знам :? добавям тази от финалното прецеждане от торбата ....или греша???

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2018, 10:37
от victoryvt
Васко (Ръжев), спиш , Васко :)
Отделената за газировка пивна мъст е точно от същата, която е след варката. Просто не влиза цялата във ферментатора , а около 5-10% се оставя за после.
И да, и аз обикновено ползвам тази от прецеждането на утайките в казана. Понякога е по-малко, понякога е точно колкото трябва.
Ако е по-малко, вземам от ферментатора преди да съм вложил дрождите.
Тубичката с неферментиралата мъст я държа в един фризер, пригоден за хладилник (на около 3гр. Целзий) и досега не е имало случай да се развали.
В кеговете ако газирам с мъст добавям около 5л на 100л. вместо 10, защото така кегът е слабо газиран, но държи дълго време на стайна температура.
Преди да го вкарам в кегератора за пиене - го надувам принудително за един ден и така вдигам още малко газировката.
Ако го газираш с 10% пивна мъст (или 7-8гр/л/ захари) после на кегератора започва много да се пени и накрая на изпиването вече е само пяна.
Ако обаче ще пълниш бутилки от кега - тогава си трябва да е добре газиран, даже малко повече, защото при пълненето все пак се загубва малко от газировката.
И пълненето е добре да е на около 5 градуса температура на бирата, при по-високи температури много се разпенва.

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2018, 19:48
от rajev
Здравей Виктор. До сега бутилките съм ги газирал замо със захар.Тази година лагерите ще ги газирам с отделена мъст (време е и аз да еволюирам , а не като кроманьонец :mrgreen: ).

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2018, 12:53
от MadButcher
За един лагер миналата година отделих заквасена, но все още не ферментирала мъст. Причината беше, че забравих да направя това след охлаждането и сложих дрождите в цялото количество. Не ми се връщаше на варианта да газирам със захар, от който се отказах след третата варка. Замръзих така около 1,5л., 11Р за 20л. бира и после газирах с нея

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2019, 18:37
от boris
Привет,
Ако това, което ще питам го има някъде, се извинявам, но не го намерих.
Въпросът ми е, когато се прави газировка с отделена пивна мъст, вдига ли се крайния процент алкохол? При газиране със бяла захар, знам, че се добавя около 0,3%. При газиране с мъст, ако въобще се вдига процента, как би се смятало?
Поздрави,

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2019, 21:51
от GunGod
Ако слагаш от същата мъст няма как да се вдигне.

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2019, 23:31
от boris
Да, за неферментирала мъст от същата варка, замразена до деня на бутилиране, имам предвид.

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 30 Май 2020, 18:06
от gddimov
колеги, ще има ли проблем, ако газирам с неферментирала мъст от друга варка?
и по-точно: вземам от варка ,,А" неферментирала мъст (след варене и охлаждане) и газирам с нея варка ,,Б"?

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 31 Май 2020, 10:09
от peshcobg
Зависи какво имаш предвид под проблем :)

Бирата ще се газира, но ако А и Б са с различни малцове и хмелове ще получиш смесване на вкусовете. Не че това е проблем, но зависи към какво се стремиш :)

Винаги можеш да газираш със захар, а ако искаш да газираш с мъст да си заделяш предварително.

Поздрави
Пешо