Страница 2 от 2

Re: Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 19 Дек 2016, 05:31
от Текс
Колеги, на някого случвало ли му се е да съхранява за известно време бира на температура малко под нулата? И какво би се случило? Защото от опит знам, че ако се допусне комерсиална бира да хване малко лед, дори за кратко, се "пресича", газировката и се губи и има леко неприятен вкус. Същото ли е и за домашно сварената?
Питам, защото мисля да я държа за отлежаване в неотпляемо помещение, където е възможно през студените дни да отиде под нулата.

Re: Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 19 Дек 2016, 09:48
от victoryvt
2-3 гр. под нулата не са проблем.
Под тях вече може и да замръзне в зависимост колко е алкохолна.
Аз лично съм замръзвал цял кег, след което като се размръзна падна здрава утайка, бирата беше бистра като стъкло, но заприлича на нещо чак след газирането в кегератора.
И стоеше някак си плоска, без тяло и без характер.
Но много бистра :)
(Между другото - така съм си бистрил виното и пак не ми хареса)

Re: Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2017, 17:56
от Clarion
Не е много по темата, но не ми се отваря нова - ще прехвърлям два ейла в кеговете, но искам да ги оставя още седмица на студено (2-3С) за избистряне. От гледна точка на запазване на бирата от нежелани процеси, какво казва теорията и практиката по въпроса кога да ги газирам (с СО2) - след като мине тази седмица, или още в началото на "отлежаването"? Т.е. газировката влияе ли по някакъв начин (положително или отрицателно) на запазването на качествата на бирата в кега? (в моя случай, при положение, че е на студено, но и принципно също ми е интересно)