Страница 1 от 2

Въпрос за налягането в кега

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 01:06
от nickpagano
Здравейте, бихте ли казали колко трябва да е оптималното налягане в кега за да е добре газирана бирата и същевременно да може да се пълни в стъклени бутилки?

Re: Въпрос за налягането в кега

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 09:47
от victoryvt
Зависи силно от температурата. Няма точен отговор.
Аз лично го преценявам експериментално като периодично пълня по една малка бутилка до момента в който ми хареса и тогава фиксирам налягането.
Опитно за темп. около 10градуса според мен е добре 1.1 до 1.5 бара.
Ако кега е в кегератор (хладилник) може да се слезе и на 1 бар.
При температури до 20гр. - почти 2 бара.
Масово разливните инсталации по кръчмите са фиксирани на 2.5 бара, но кеговете им са на много променлива околна темп. - от 15-120 през студените сезони , до над 30 лятото.
И понеже кръчмарите не са много учили физика - сервизните фирми им фиксират редуцира на 2.5 бара и не им казват да го променят.
Което за лятото е добре, но за зимата води до прегазиране ако не се продаде бързо кега.
При пълненето в бутилки е важно да се създаде в бутилката противоналягане равно на това в кега, след което започва бавно изпускане и пълнене на бутилката.
Много е важно и още първите мл. бира дане се разплискат с пяна, защото тя става един вид инкубатор на безкрайна пяна след освобождаването на налягането накрая, когато идва време за капачката.
Аз обикновено процедирам така - ако ще пълня леко вдигам налягането в системата, закачам бутилката, надувам я с това по-високо с малко налягане и след това като отворя крана за бирата - тя се връща леко назад към кега.
Отварям изпускателния клапан леко и бирата тръгва да пълни бутилката, държа я под наклон 45 гр. да се стича по стените и към края изправям.
За да спре пълненето първо спирам изпускателния клапан, след това затварям крана за бирата и отварям изпускателния да излезе налягането.
В този момент се появява покачваща се пяна, но при нормални условия тя спира малко преди гърлото.
Разтапвам бутилката и веднага слагам капачката.

Прегазиран кег обаче е невъзможно да се пълни в бутилки - колкото и плавно да се прави това, накрая при освобождаването на налягането винаги тръгва пяната до безкрай.
По-добре да се изпусне налягане, да се изчака два три дена и тогава.

Re: Въпрос за налягането в кега

МнениеПубликувано на: 10 Мар 2016, 00:56
от nickpagano
Благодаря много за изчерпателния отговор.И аз си изясних доста неща с практиката, но все пак съветите ви са безценни!Проблемът ми е че манометъра ми е развален, явно ще трябва да купувам нов.А за прегазирането го изпитах лично.

Re: Въпрос за налягането в кега

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2016, 15:31
от vsd
За всеки стил бира, има препоръчително ниво на газировка. На повечето места го дават в "обем" - Volumes of CO2. В метрична система би трябвало да е в грама на литър CO2, но почти всички табили за газировка са в градуса Фаренхайт, psi и Volumes of CO2. Пускам една таблица, която има и двете.
В същонст, количеството разтворен CO2 в бирата се изчислява според известните газови закони. Това е една формула, с която могат да се правят сметки:
C = ((P+1.013)*(2.71828182845904^(-10.73797+(2617.25/(T+273.15))))*10)/1.96
C - ниво на газировка в Volumes CO2
P - налягане в bar
T- температура на бирата в градуси Целзий

Когато приложите определено налягане в кега, при определена температура, въглеродният двуокис започва да се разтваря в бирата докато се постигне равновесие. Ако държите кега винаги при една и съща температура и налягане, след достигна на равновесието, бирата няма да се газира повече. Обаче, ако промените някой от двата параметъра - температура на бирата или пък налягане в кега, газировката ще се промени докато се постигне отново равновесие. Ако държите кега в кегератор, тези проблеми са минимални, защото там температурата е почти постоянна. Ако обаче кега ви е на балкона например, разликите в температурата ще са доста големи.
Един пример - бирата ви е била с температура 15 градуса и сте задали налягане 1,5 бара, което прави 2,43 Volumes of CO2, което е нормално ниво на газировка за лагер. По някаква причина, температурата пада на 5 градуса, без да пипате налягането. Тогава, бирата ще се газира допълнително и разтворения газ ще стане 3,32, което вече е определено прегазиран лагер.
От таблицата долу, можете да видите как ще се промени газировката ако промените само температурата и налягането:
CarbonationChart.JPG


Тук можете да видите препоръчителните стойности за газировка:
http://www.perfectbrewsupply.com/wp-con ... -Style.png

С две думи - ако имате кегератор и сте го настроили на 5 градуса, за повечето стилове бира, това означава че трябва да настроите регулатора на налягането на 0,8-0,9 бара. От опит мога да твърдя, че при тези условия, газировката е добра, нито е малка, нито е голяма. Ако обаче, бирата ви стои на 20 градуса Целзий, ще трябва да направите налягането да е 1,9-2 бара за същата степен ан газиране.

Re: Въпрос за налягането в кега

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 23:24
от mirix
vsd много хубава табличка. Аз лично достигнах до извода от практиката. 2 дена на 2-2.2 атм. после смъквам на 1.5 и накрая точа на 0,6-0,8

Re: Въпрос за налягането в кега

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2016, 10:51
от vsd
Благодаря Миро, в момента подготвям даже по-хубава, защото тази е само до 18 градуса. Направил съм една екселска таблица, само трябва да се нашари малко.

Аз ползвам един друг трик за по-бързо газиране, защото все не ми стига бирата и като напълня кега, предния е свършил отдавна и няма нищо за пиене :angry-screaming:
Слагам регулатора на 2 бара, слагам кега легнал и почвам да го клатя като през 10-15 секунди клатане, спирам за малко, примерно 5 секунди. Това нещо го правя около 20-30 минути, или докато не ми писне, защото е доста досадно. Бирата след това е почти нормално газирана, особено ако е била студена преди да се напълни. Газировката е достатъчна за да може да се пие.

Re: Въпрос за налягането в кега

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2016, 13:23
от mirix
Ами аз за да не хамалувам, пълня една двулитровка, помпя с винтил на 4,5 атм. клатя 2-3 мин. Пак надуван на 4,5, защото е спаднала до 2.5 атм. клатя още малко донадувам и след 20 мин жуля :)

Re: Въпрос за налягането в кега

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2016, 19:38
от vsd
Аааа, и това е добър вариант :)

Re: Въпрос за налягането в кега

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 12:58
от Martin
И аз така като бат Миро правя. За 1 час имам бира за пробване докато бутилирам останалата :)

Re: Въпрос за налягането в кега

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 17:18
от nickpagano
Имам още един въпрос. Ако напълня кега с мътна бира и я газирам, ще се утаи ли след време и ще мога ли примерно да източа мътилката с първите литър два?