Проблем с изваждане на бирата от кега

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот High Hopes » 15 Мар 2018, 21:50

Здравейте,

Сварихме лагер, който е кегиран и газиран. Проблемът е, че не успяваме да го извадим от кега. Излиза на пяна и бирата не е газирана. Отворихме веднъж кега, за да я проверим и беше перфектно газирана.
Ползваме пин лок корнелиус кег, 3,9 метра бирена линия с 6 мм вътрешен диаметър.
Пробвали сме промяна в налягането и температурата, но резултатът е същият. Наляганията са задавани според таблицата, съобразно темоературата. Бирата става на пяна в маркуча и изтича с висока скорост. Пробвахме и без налягане, пак става на пяна, въпреки че скоростта е по-ниска.

Моля, споделете, ако имате идея какво да правим, че изпихме близо 20 литра разгазирана бира от проби. Благодаря!
High Hopes
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 15 Мар 2018, 21:40

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот 5th-hokage » 16 Мар 2018, 08:29

Според мен 4 метра бирена линия е много голямо. Аз съм с бал лок с линии по 1 метър и 1.5 метра и смятам, че това е оптималната дължина. Ако имаш възможност пробвай с по къса линия. Друго - с Куик дускънект ли си или маркучите са захванати с скоби? Ако влиза от някъде въздух (или излиза) в маркуча също ще имаш подобен ефект.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот High Hopes » 16 Мар 2018, 10:10

Здрасти,

Със скоби. Линията е дълга, защото четохме, че колкото по-дълга линията, толкова по-малко пяна.
High Hopes
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 15 Мар 2018, 21:40

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот Martin » 16 Мар 2018, 10:27

Правилно за линията. Крана какъв е? Има ли flow control? Малко повече информация и снимки? Имам опит с такива проблеми.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот High Hopes » 16 Мар 2018, 10:45

Няма, с cobra party tap e. След малко ще пратя снимки.
High Hopes
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 15 Мар 2018, 21:40

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот dr_slavov » 16 Мар 2018, 11:27

Малко глупав въпрос, ама все пак. Правилно ли са ви сложени вход (СО2) и изход (бира)?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 527
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот dr_slavov » 16 Мар 2018, 11:50

Може ли малко по-ясна снимка на манометрите. Не съм много сигурен, но това май е дебитомер за СО2, а не регулатор на налягането.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 527
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот High Hopes » 16 Мар 2018, 12:01

https://drive.google.com/file/d/0B6dD9Y ... 4X3Jj/view

Едното наистина е дебитомер а CO2, но третото, което е вързано отстрани с черния маркуч е ръчна помпа с манометър, разграфен в барове - жълтият циферблат с черните цифри.
High Hopes
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 15 Мар 2018, 21:40

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот Martin » 16 Мар 2018, 17:10

Колеги, нищо добро не чакайте с това кранче :) 5 бройки в нас имам, как ли не съм пробвал да искарам повече от 1/3 от чашата бира и 2/3 пяна.
Мога да ви препоръчам някои съвети да изкарате нещо
Пробвайте да намалите налягането при разливане до 0.4 - 0.6 бара (само докато пиете)
Намалете фи-то на маркучите и увеличете дължината.
Пробвайте с денивелация да наливате (кега на земята, някой качен на стол налива от поне 1.5м височина от кега)
Охладете бирата до 4-5 градуса.

Вземете си кран с flow control.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron