Промиване

Дискусия относно методи и приспособления за по-добро и по-бързо прецеждане и промиване на малцовите трици.

Модератор: Martin

Re: Промиване

Мнениеот victoryvt » 27 Апр 2016, 09:52

С помпа без разбъркване няма да стане.
Аз ползвам лъжливо дъно и помпа, като над лъжливото дъно се върти бъркалка, но на около 1см над него.
Помпата циркулира без проблеми по време на цялото озахаряване, вкл. и от протеинова пауза нагоре.
Малки частици се виждат да преминават, но не са я запушвали досега.
Единствения вариант с помпа без бъркалка е да се мели едро и мокро. И пак не е сигурно.
Разгледайте и принципа на Браумайстер-а - помпата не смучи, а нагнетява отдолу-нагоре, а решетката е горе и от там прелива. Не е случайно избрана тази схема - именно, за да няма проблеми със дебита.
Иначе засмукването от помпата степва слоя трици. А в случая с продухването отдолу-нагоре го повдига, макар че пак има степване в горната решетка, но не е толкова силно.

По подобие на една реклама на Пицети - "Познавах един дето не искаше да използва бъркалка и сега си търси нова помпа ..."
Така че - "Използвайте бъркалка !"
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Промиване

Мнениеот Dejmos » 27 Апр 2016, 15:53

Сега трябва да измислям бъркалка за правоъгълен съд :(
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Промиване

Мнениеот Premitium » 29 Сеп 2016, 18:00

Здравейте, искам да пробвам БИАБ, но не мога да намеря от къде да къпя подходящ плат за торба.
Някакви идеи за София?

Мерси!
Premitium
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Сеп 2016, 17:58

Re: Промиване

Мнениеот 5th-hokage » 30 Сеп 2016, 07:48

Мисля че обикновен тензух ще ти свърши работа. На Женския пазар откъм тамвая малко след наливните вина има - аз от там съм вземал (4-5лв на метър някъде беше).
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Промиване

Мнениеот asenr » 02 Окт 2016, 08:26

Егати цената... Тензухът струва по лев и петдесет - два.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Промиване

Мнениеот 5th-hokage » 02 Окт 2016, 21:21

значи са ме минали - е поне е в името на добра бира (не се чувствам минат) :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Промиване

Мнениеот victoryvt » 03 Окт 2016, 08:47

Абе и тука си спомням че скъп беше тензуха.
Като купуваш по 2-3 квадрата ми се увуждаше.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Промиване

Мнениеот swenstyle » 25 Ное 2016, 19:16

тензух за София, има в това магазинче, https://www.google.bg/maps/@42.6873572, ... 312!8i6656
3 лева е метъра, ширина 1м (мисля) продава се на кръгъл метър.
продавачката беше много любезна лелка и ме пита за какво ми е, после сподели че тя много обича тъмна бира :D, само да направя и ще и занеса.
swenstyle
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Ное 2016, 00:40

Re: Промиване

Мнениеот asenr » 26 Ное 2016, 06:11

В едно шивашко магазинче на кооперативния пазар в Люлин е по 2 лв/кв.м., а по лев и петдесет се продава на пазара в Сандански.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Промиване

Мнениеот StevenEvil » 22 Май 2018, 14:49

Здравейте,

Имам едно питане относно скоростта, с която е редно да изича промиването. Моят лаутертюн представлява пласмасов бидон, който е снабден с фалшиво дъно от неръждаема стомана + филтърен елемент тип базука под него за всеки случай. Мъртвият обем не ми е известен, но ще го премеря скоро.

Та промиването в тази система върви много чисто и мога да го правя с много различен дебит без това да се отрязява на бистротата.

Забелязах, че колкото по-бавно го правя толкова по-голяма захарност излиза, в което има логика, но все пак какъв би бил оптимумът за да не се губи много време?

Благодаря.
Аватар
StevenEvil
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 01 Фев 2018, 18:23

ПредишнаСледваща

Назад към Прецеждане и промиване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron