Промиване

Дискусия относно методи и приспособления за по-добро и по-бързо прецеждане и промиване на малцовите трици.

Модератор: Martin

Re: Промиване

Мнениеот mirix » 28 Мар 2014, 15:26

Аз промиването го правя в корита и изливам с канче горещата вода, като повдигам с решетъчната лъжица триците да не са натопени в мъстта. В долното корито има около 4-5 см ниво на течността.
системата може да се види в тази тема на последната страница
viewtopic.php?f=17&t=2523&start=10
При това промиване докарвам 15-17% екстракт при промиване 1:4. В големия казан с прорязаната медна тръба по вече от 13% досега не съм изкарвал и там триците са във вода , макар да се стремя колкото излиза долу горе толкова да вливам и резултатът е по слаб.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Промиване

Мнениеот georgigvp1 » 25 Май 2014, 21:53

Здравейте колеги,регистрирах се днес във форума и не мога да разбера точно как става промиването,по точно като се свари малца как се сипва горещата вода,ако някой ми поясни ще му бъда благодарен.Нека има в предвид,че съм начинаещ пивовар-сега почвам.
georgigvp1
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Май 2014, 16:36

Re: Промиване

Мнениеот victoryvt » 27 Май 2014, 14:14

Няма такова понятие - да се свари малца !
Прегледай теоретичните раздели.
Технологията е - озахаряване , прецеждане и промиване, после варене с хмел - вари се само течност, получена след озахаряването на малца и промиването на триците, следва охлаждане след варенето , посяване с дрожди, ферментация, бутилиране и газировка и пиене.

Ето ти го нужният раздел :
viewforum.php?f=1

В момента подготвяме малка книжка в помощ на начинаещите домашни пивовари. Надяваме се да излезе до следващата ни среща.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Промиване

Мнениеот SDS » 30 Юни 2014, 12:14

Колеги дaйте идеи зa съд зa озaхaрявaне и промивaне нa мaлцa. Имaм супрен съд зa тaзи цел обaч незнaм дaли дa е с мекa връзкa или прорязaнa тръбa или др. Незнaм кaк е нaй добре имa в нетa много нaчини, но искaм дa е изпитaн метод който дaвa резултaт. Моля и зa някоя снимкa Блaгодaря!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Промиване

Мнениеот victoryvt » 30 Юни 2014, 12:37

Току що се сдобих с лъжливо дъно от перфорирана неръждавейка, с добавена пак неръждаема мрежа като за сито за брашно. Цеди перфектно.
Преди бях с филтърна система с тръби с прорези, сега си я оставих същата и над нея добавих лъжливото дъно - тече като от чешма.
Обаче има проблеми със едновременно загряване - ако е отдолу и с газ : получава се течна възглавница която загрява бързо и не може да предаде на кашата нужната енергия и се налага яко бъркане. В противен случай под лъжливото дъно течността стига високи градуси и убива ензимите.
Друг вариант да се реши този проблем е с помпа и рециркулация на течността - даже може да се промени източника на енергия - да е проточен ел.нагревател , вместо газ отдолу. Което пък прави възможно съдът за озахаряване да не е скъпа неръждавейка , а може и пластмаса или някаква хладилна чанта и т.н.
А най-добре е отделен съд за прецеждане с фалшиво дъно с много отвори и допълнителна мрежа.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Промиване

Мнениеот dr_slavov » 23 Фев 2016, 16:24

Ще използвам текущата тема за малко въпроси относно промиването.
Използвам хладилна чанта като маштюн. Озахарявам еднотемпературно на 65-66 градуса 55 мин. Вдигнах на около 70градуса след добавка на вряла вода. Трябваше да добавя повече за да достигне 72, но нямам място в хладилната чанта (може би трябва да намаля малко обема на варката). И така още 10 минути. Местя в лаутертюн и промивам с вода 78-80 градуса. Проблема е, че при местенето губя част от температурата, студени съдове, канчета и т.н. При което по време на промиването температурата на триците в дълбочина е около 66 градуса. Това проблем ли е и колко трябва да бъде? Трябва ли да вдигна температурата на промивната вода за да подържам по-висока Т на триците?
Иначе като цяло извадих добра ектрактивност. От 4.09кг малц, 25,5л пивна мъст с Р11,9. Което по моите изчисления е 62%.
Последна промяна dr_slavov на 23 Фев 2016, 19:01, променена общо 1 път
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Промиване

Мнениеот Martin » 23 Фев 2016, 16:40

Направи хладилната чанта като моят бидон - МЛТ (маш-лутер тюн). Пробий дупка, сложи канелка отвън а отвътре мека връзка с премахнат маркуч. След приключване на озахаряването аз просто пускам отдолу да тече. Супер лесно става.

Изображение
Изображение
Изображение
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Промиване

Мнениеот dr_slavov » 23 Фев 2016, 16:50

Като цяло това е следващата ми стъпка, но въпроса беше друг.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Промиване

Мнениеот Martin » 23 Фев 2016, 17:11

Не бива водата да е повече от 80 градуса.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Промиване

Мнениеот dr_slavov » 24 Фев 2016, 11:22

А защо? Вече няма ензими които да се страхуваме да не деактивиранме. Тя ще бъде по-висока от 80 градуса за да вдигна общата температура до.....?
Колко е оптималната Т на триците при промиане?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

ПредишнаСледваща

Назад към Прецеждане и промиване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron