Страница 4 от 6

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 24 Фев 2016, 12:04
от Martin
При висока температура и/или пе-ха се извличат и кофти танини от шлюпките на малца. За това оптималното е 78-80 градуса и 5,5-6,0 Ph. Целта на тази температура е, захарта да е максимално течна, за да може да се промие добре. Ако имаш добра ефективност въпреки всичко, не мисля че ти е проблем ниската температура.

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2016, 20:02
от Dejmos
Днес открих, че по-малки дупки на лаутерн-туна не означава по-добро промиване. Означава по-лесно запушване. Два часа цедих 20 литра. Е, излезе много бистро, но ми се увидя чакането...
Два дни дупках дъното на една 20 литрова кофа с нагорещена 1,4мм тел, увита около човката на поялник. Слекото разширяване при разтапянето около отвора, пак нямат 2мм.
1500-1600 дупки и сега трябва да ги повторя с дрелката :(
С какъв диаметър да ги дупча?

И още един въпрос?
Допустимо ли е принудително изцеждане на мокрите малцови трици? Примерно с пресоване и/или центрофугиране. Тествах малка част от малца с една центрофуга за изцеждане на салата. Не знам виждали ли сте такава. Пластмасова купа с решетъчна част, която се върти на ръка с дръжка. Сложих две шепи малц в тензух и ги развъртях. Изкарах ги почти сухи, а отделената мъст премина успешно йодната проба. Лошото е, че е много мътна.

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2016, 08:45
от victoryvt
И по-големите дупки не го подобряват :)
Все още ми е наличен първия лаутертюн дето го дупчих с 6мм и през дупките преминават цели зърна понякога. И пак не прецежда по-бързо.
Оригиналните лаутертюни са с прорези, а не с дупки - 1.5см дължина и под мм. цепнатина като се редуват масиви в едната посока и после в другата. И въпреки това - има бъркалки малко над прецеждащия слой.
Вчера пробвах мокро смилане на малца - в резултат : прецеждане и промиване по ноти при запазена висока екстрактивност.

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2016, 11:03
от Dejmos
Чел съм за предимствата на мокрото смилане, но на този етап нямам такава възможност, купувам го смлян. Голяма инвестиция е мелачката.

А за центробежното изцеждане какво ти е мнението?

И още нещо се чудя. Ако малцът бъде смлян практически на брашно, какво ще стане? Знам какво се препоръчва и как се прави, само разсъждавам. Ако е смлян на фино брашно, няма да има какво да се цеди - всичкото нишесте ще има пълен контакт с водата и ще се е превърнало в захари. Или не? След като не се прави така.

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2016, 11:53
от Dave Lombardo
Martin написа:Направи хладилната чанта като моят бидон - МЛТ (маш-лутер тюн). Пробий дупка, сложи канелка отвън а отвътре мека връзка с премахнат маркуч. След приключване на озахаряването аз просто пускам отдолу да тече. Супер лесно става.

Изображение
Изображение
Изображение


А как правиш подгряването в пластмасовия бидон и вдигането на температурите или озахаряваш еднотемпературно?
И ако може още един въпрос - откъде мога да се сдобия с едно такова иглу? Имам обикновена хладилна чанта, но това ми се вижда доста по-практично :)

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2016, 19:10
от Dejmos
Опитах това с меката връзка. Метър и половина, най-дългата, която намерих. Запуши се. Може би причината е, че точно тогава експериментирах с помпа, да рециркулира мъстта и да не бъркам. За 10-ина минути така сби малца към меката връзка, че после трудно го разбърках.

Озахарявам в хладилна чанта. Подгрявам с бързовар до 74-76*С преди смесването, след смесване в съотношение 2,5:1 пада до около 68*, доливам с вряща вода 0,5:1 за достигане на втора пауза, още едно доливане на вряла вода в съотношение 1:1 до 78* и машаут.

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 09:15
от Martin
Никога не съм имал проблем с прецеждането. Даже съм правил 70% пшеничен малц със 30% пейл, и пак течеше като от чешмата. Сигурен ли си че си го направил както трябва това с меката връзка?

А за озахаряването правя или еднотемпературно на 65-67 градуса или декокция.

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 13:46
от Dejmos
Не знам как щеше да се справи с гравитационно или сифонно източване, но с циркулационната помпа при дебит 3-4 л/мин сби малца страшно бързо. За броени минути помпата остана на сухо, нямаше какво да засмуче.

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 14:12
от Martin
Какво е количеството малц и вода което озахаряваш? Какъв е съда? Защото при този дебит, просто местиш водата прекалено бързо над малца и няма време да слезе надолу. Нещо не ми се връзва тука, и аз като отворя канелката до край върви към 3-4л в минута и никога не се е сбивало.

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 20:48
от Dejmos
В опита с помпата, стандартно - 5 кг малц и 15 л вода.
И не местех водата над малца, а през него. Помпата засмукваше през оплетката на дъното и изливаше на повърхността. И за нклк минути, макс 10, спираше да преминава. Ама за тия 10 мин превърта три пъти целия обем на водата. И като добавим утаяването.... Следващ опит ще бъде засмукване от повърхността и вливане под решетъчното дъно, да не позволява утаяване. И байпас на помпата, да намаля дебита.