Страница 6 от 6

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 22 Май 2018, 16:02
от Martin
Промиването не трябва да е бързо поради факта, че течността може да си направи "рекички" през малца и да минава само от там, а другите части да останат непромити. За това и ниската екстрактивност ако промиваш бързо. Оптималната скорост трябва просто да я налучкаш сам. Аз просто разбърквам от време на време за да не се получават тези улеи.

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 23 Май 2018, 09:28
от petiomalchev
Аз си изработих метод на промиване според моето оборудване.
Точа направо от тенджерата за озахаряване с филтър тип пачи крак.
DSC_4420.JPG

Част от количеството вода за промиване я завирам. Понеже покачвам температурата на маша с добавяне на вряла вода до 76 градуса, по-голяма температура не позволя обема на тенджерата.
Точа докато се покаже малц на повърхността. Добавям втора порция вода 78 градуса и разбърквам до дъното /развалям филтруващият слой/, после връщам около 3-4 литра в тенджерата за образуване на нов филтруващ слой. С останалото количество вода на 78 градуса повтарям процедурата.
Скоростта на промиване я определям по дебелината на струята, гледам да е около 5-6мм., на маркуча който излиза от филтъра съм сложил кран.
Общо взето дебита на изтичане съм го определил по бистротата на течността.