% Изпаряване по време на варене

Модератор: Martin

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот Martin » 21 Апр 2017, 21:39

Не ме разбра. Идеята е да имаш 5-5.5 пх за майшуването. Водата която ще наливаш после в съда за варене може и да е 7.5. Първо количеството няма да е достатъчно за да прескочи буфера и да промени много пхто или дори и да го вдигне не е проблем. Вече нямаш ензими за които да се тревожиш, а дрождите ще свалят до 4.5 щат не щат.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот Dejmos » 21 Апр 2017, 22:58

Някъде бях чел, че рН по време на варенето има значение за бистротата на мъстта. Ако правилно съм разбрал/превел прочетеното, ако рНто е извън определени граници (ако помня правилно, близки до тези за озахаряване), мъстта се размътва. Моята последна (не съм мерил рН) след нклк часа утаяване беше по-мътна, отколкото преди варенето.

От друга страна - смесваме приблизително неутрална вода (рН 7-7,5) с малца в съотношение 3:1 и получаваме рН 5,2-5,5. А после добавяме още 4:1 вода с рН 7-7,5...
Такова голямо количество няма ли да прескочи буфера и да повиши рН?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот Martin » 22 Апр 2017, 09:12

Добавянето на водата за промиване не трябва да надвишава 6пх. Вече не заради ензимите ами заради кофти танини в шлюпките. Над 6 пх и над 80гр почват да излизат.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот Dave Lombardo » 22 Апр 2017, 10:52

т.е. водата за промиване ли трябва да е 6 pH max или общото pH на бъркоча не трябва да рипа над 6?
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот Martin » 23 Апр 2017, 13:24

Водата за промиване. Което съответно прави и целия бъркоч под 6.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот dandilov » 23 Апр 2017, 22:41

Е така де...
Ама на дрождите като им шибнеш РН 7, 8 или друго, не е съвсем сигурно, че ще го свалят до 4,5. ;)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот Dave Lombardo » 24 Апр 2017, 09:55

Martin написа:Водата за промиване. Което съответно прави и целия бъркоч под 6.


Като имаме предвид, че ВиК водата в България масово е в диапазона 7-7.5 pH, това означава, че за всяка варка трябва да се подкиселява промивната вода
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Предишна

Назад към Варене на бирената мъст с хмел

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron